ANKARA / Kadın cinayetleri ve kadına şiddet olayları son dönemlerde artarken, önceki gün Ankara , Kütahya, Burdur ve Karaman’da kadınlar, kocaları tarafından katledildi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi Gizem Karslı, sağlık bakanlığı ’nın ülke genelinde geçen yıl yaşanan kadına şiddet olaylarının rakamlarını hatırlattı. 2013’te 237 kadın cinayeti işlendiğini belirten Gizem Karslı, bu sene ise önceki gün öldürülen kadınlarla birlikte rakamın 261 olduğunu söyledi. Karslı, ‘utanç tablosu’ olarak nitelendirdiği ve Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı kadına yönelik şiddet haritasında ise Ankara’nın resmi rakamlara yansıyan 735 şiddet olayı ile 3’üncü sırada yer aldığını söyledi.
Kadına şiddetin, kadınlar öldüğünde gündeme gelmemesi gerektiğini vurgulayan Karslı, şunları dile getirdi:
DEVLET RAKAM VERMEKTEN KAÇINIYOR
“Türkiye’de bir utanç tablosu var. 2013’te 237 kadın cinayeti, sene başından önceki güne kadar 261 kadın cinayeti gerçekleşti. Bu rakamlar bize yansıyanlar. Devlet kasıtlı olarak rakam vermekten kaçınıyor, platform olarak biz kendi çabamızla bu rakamlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu sene kadın cinayetlerine aylık olarak bakacak olursak, ocakta 27, şubatta 15, martta 24, nisanda 25, mayısta 16, haziranda 18, temmuzda 35, ağustosta 24, eylülde 29 ve kasımda 16 kadın cinayeti yaşandı. Yani her gün bir veya iki kadın cinayeti yaşanmış.
RAKAMLAR, BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ
Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda, 2013’te adli olarak yansımış şiddet olaylarının yer aldığı ‘kadına yönelik şiddet haritası’ yayımladı. Ankara, bu haritada 3’üncü sırada yer aldı. İzmir’de bin 213, Bursa’da 828 ve Ankara’da 735 kadına şiddet olayı yaşandı. Bu rakamlar sadece gördükleri şiddet sonrası adli girişimde bulunanlar. Bu rakamlar, buz dağının görünen yüzü. Bir de şiddet gördüğü halde adli makamlara başvurmayan, başvuramayanlar var. Bunlar da buz dağının görünmeyen yüzü ve buz dağının görünmeyen yüzü görünen yüzünden kat kat fazla.
SIĞINMA EVLERİ SAYISI AZ
Türkiye’de sığınma evleri yeterli derecede değil, kadınlar şiddet gördüğü zaman sığınacak sığınma evi sayısı çok az. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Haziran 2013’te açıklanan veriler itibarıyla Türkiye’de 120 kadın sığınmaevi bulunuyor. 73 ildeki kadın sığınmaevlerinin 87’si Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı. 32’si ise yerel yönetimlere bağlıyken 1 sığınmaevi de sivil toplum kuruluşuna ait. Yerel yönetimler de harekete geçerek kadın sığınmaevleri yapmalılar. Türkiye’de kadına yönelik şiddetin cezası yeterli değil.”ANKARA /