ANKARA / Ankara Hürriyet’in 8 yıl önce ‘Tarihin üstünde çocuklar oynuyor’ manşetiyle gündeme getirdiği, ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün “Hemen koruma altına alınacak, haberiniz sayesinde unutulması önlenecek” dediği Altındağ Demirtaş Mahallesi’ndeki Kırklar (Kadılar) Mezarlığı, makus talihine yenik düştü.
Selçuklu ve beylikler dönemine ait mermerden yapılmış sanduka biçimli üzeri yazıtlı yaklaşık 800 yıllık mezarların yanı sıra Osmanlı devrine ait çok sayıda baş ve ayak taşlarının yer aldığı mezarlık, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle çöplüğe döndü. Yüzlerce yıllık mezar taşları uzayan otların arasında kaybolurken, giriş kapısı ise çöp yığını haline geldi.
UZUN SÜREDİR İLGİLENEN YOK
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki Ankara’nın en eski mezarlıklarından biri olan Kırklar Mezarlığı’nda hiçbir görevlinin bulunmaması dikkat çekerken, çevre sakinleri ise, “Mezarlığın kapısı zaten kilitli. Uzun süredir gelen giden yok, hiç kimse ilgilenmiyor. Mezarlar büyüyen otların arasında kayboldu. Temizlik bile yapmıyorlar, kapısı ve mezarlığın içi çöpten geçilmiyor” diye konuştu.
EN ESKİ MEZAR FAKAT BİLİNMİYOR
Anadolu Selçukluları döneminden itibaren defin yapılan Kırklar Mezarlığı, şehrin en eski kabristanlarından biri olmasına rağmen fazla bilinmiyor. Ankara turizm rehberlerinde adından söz edilmeyen ve nerede olduğu ile ilgili hiçbir yönlendirme tabelası olmayan mezarlık hakkında araştırma yapan Mübarek Galib, “Ankara Mescidler, Camiler, Mezarlıklar, Kitabeler” eserinde Kırklar Mezarlığı ile ilgili şu bilgileri veriyor:
BÜYÜK BİR DEĞERE SAHİP
“Hicri 7, 8 ve 9, 13, 14 ve 15. yüzyıllara ait mezarlar, Kırklar (Kadılar) Mezarlığı’nda toplu bir halde bulunmaktadır. Bu mezarlığın bir özelliği daha vardır ki, o da taşlarının süslemeleri, kazınmış hatlarının güzelliği itibarıyla büyük bir tarih ve sanat değerine sahip olmasıdır. Halk arasında bu mezarlığa Kırklar veya Kadılar adı verilmiştir. Burada gerçekten yaklaşık 40 kadar çoğunluğu kadılara ait mezar vardır. Kırklar Mezarlığı’nın bir özelliği de buradaki mezarların hepsinin Selçuklu mezarı tarzında olmasıdır. Ankara’da rastlanan Selçuklu mezarları toplu olarak yalnız burada bulunmaktadır.”ANKARA /