Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2021 Pazartesi - 11:30

İyi gelen PMI verileri

BIST100'deki negatif ayrışmaya karşın ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) geçen hafta 8 baz puan iyileşme göstermesi haftanın ilk gününde endeksin kısmi bir toparlanma sergileyebilmesine destek verebilir.

İyi gelen PMI verileri

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

Geçen hafta çoğu Fed üyesinin şahin konuşmalarına karşın Powell'ın enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu vurgulamaya devam etmesi ve iyi gelen PMI verileri ile küresel büyümeye yönelik iyimser beklentilerin sürmesi risk iştahını destekledi. ABD'de Nasdaq ve S&P500 endeksleri rekor seviyede haftayı kapatırlarken, MSCI Dünya Endeksi %2,4 oranında yükseliş kaydetti. Dolar endeksi (DXY) ise haftayı %0,5 oranında düşüşle kapattı. ABD'de kritik tarım dışı istihdam verisinin açıklanacağı haftada küresel piyasalar güne sakin bir görüntü ile başlıyorlar. ABD vadelileri hafif artıda seyrederlerken, Avrupa'da vadeliler yatay bir açılışa işaret ediyor. Aşılamanın görece düşük seyrettiği Asya'da ise Delta varyantı ile artan vaka sayıları sonrasında alınan kısıtlama kararları borsa endeksleri üzerinde baskı yapıyor. Gelişmekte Olan Asya para birimleri de negatif ayrışıyor. Yurtiçinde ise Delta varyantı sayıları düşük seviyede ve aşılanma da hızlı bir şekilde devam ediyor. Dolayısıyla Delta varyantı kaynaklı TL varlıklarda şimdilik bir baskı beklemiyoruz ki günlük toplam vaka sayılarının dün 5binin altına gerilediğini gözlemledik. ABD vadelileri ve geçen hafta negatif ayrışan TL'nin bu sabah artı bölgede seyretmesine bağlı olarak BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. TL ve BIST100'deki negatif ayrışmaya karşın ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) geçen hafta 8 baz puan iyileşme göstermesi haftanın ilk gününde endeksin kısmi bir toparlanma sergileyebilmesine destek verebilir. Yakın direnç 1.402 seviyesindeyken, olası düşüşlerde 1.382 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir. Endeks cuma günü iyice düşen işlem hacmi ile birlikte %1,34 oranında düşüş kaydetmişti.

 

     

MAKROEKONOMİ

   

Geçtiğimiz hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gelen yabancı ziyaretçi sayısı verisi açıklandı. Gelen yabancı sayısı, kısıtlamalara rağmen aylık bazda %18,4 arttı. Geçen sene mayıs ayında kapanma nedeniyle net hizmet geliri negatif gelmişti. Bu sene mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki aylık artışın desteğiyle hizmet gelirlerinin kümülatif bazda artışını sürdürmesini beklemekteyiz. Ayrıca aşılama sürecindeki ilerleme ile turizm ile ilgili olumlu beklentiler artmakta. Rusya'nın Türkiye'ye uçuş kısıtlamasını kaldırması, Almanya'nın Türkiye'den gidenlere karantina uygulamasını kaldırması turizm sektörü için olumlu bir hava yaratmakta. Turizm ve Kültür Bakanı Ersoy da sene sonu için 30 milyon turist ve 23 milyar USD'den fazla bir gelir beklentisi olduğunu ifade etti.

İkinci çeyreği bitireceğimiz olan haftada Fed ve ECB yetkililerinin konuşmaları, ABD istihdam verileri, Çin imalat ve imalat dışı PMI, küresel imalat PMI verilerinin nihai hali ve OPEC+ toplantısı öne çıkmakta.

Bu hafta ABD'de istihdam verileri odak noktasında olacak. Özellikle istihdam piyasası verileri son dönemde konuşulan varlık alımları azaltılması tartışmalarının seyri açısından önemli olacaktır. Bu kapsamda çarşamba günü haziran ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü ise haziran ayı tarım dışı istihdam verisi izlenecek. Mayıs ayında ADP verisi 978 bin kişi, tarım dışı istihdam ise 559 bin kişi artmıştı. Her ne kadar ADP olumlu gelse de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kalmış ve istihdam piyasasındaki toparlanmaya dair soru işareti yaratmıştı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları haziran ayında salgın sonrası minimum seviye olan 374 bin kişiyi gördü, fakat son iki haftada momentumunu kaybetti ve 400 binli seviyelerin üstünde. Bu görünümle uyumlu olarak tarım dışı istihdamın artış hızının artması ve 695 bin kişiye yükselmesi beklenmekte. Piyasa katılımcıları ayrıca işçi bulmakta zorlanıldığının görüldüğü bir ortamda ücretlerin seyrine odaklanarak enflasyonist baskılara dair ipuçlarını toplamayı sürdürecektir. Bugün açıklanacak haziran ayı Dallas Fed, çarşamba Chicago PMI, perşembe ISM imalat ve IHS Markit nihai imalat PMI, ABD ekonomisinin 2. çeyreği nasıl tamamladığına dair ipucu oluşturacak. Öncü verilere göre IHS Markit 62,6'ya yükselmişti fakat tedarik sürelerinde artış görülürken, istihdam tarafında firmalar işçi bulmakta zorluk çektiklerini belirtmiş ve fiyat baskılarının ise artmaya devam ettiği görülmüştü. Yarın tüketici güvenine yönelik Conference Board endeksi izlenecek. Endeksin geçen hafta açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksine benzer şekilde artması beklenmekte. Haftanın son iş gününde ise mayıs ayına ilişkin dış ticaret dengesi ve fabrika siparişleri verileri takip edilecek.

Avrupa tarafında enflasyon verileri öne çıkmakta. Salı günü Almanya ve çarşamba günü Euro Bölgesi'ne ilişkin haziran ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. Yarın ise bölge geneline ilişkin haziran ayı nihai tüketici güven endeksi açıklanacak. Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, bölgede aşılamaların hızlanması, vakaların düşüşü ve kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılmaya devam edilmesinin olumlu etkisiyle artışını sürdürerek 2018'den beri en yüksek seviyeye yükselmişti. Ayrıca perşembe günü haziran ayı nihai imalat PMI verileri açıklanacak.  Öncü verilere göre haziranda Euro Bölgesi'nde imalat PMI 63,1 ile yatay seyretti, fakat güçlü büyüme bölgesindeki görünümünü sürdürdü. Fiyat baskıları ve tedarik sürecindeki sıkıntılar bu ayki rapora da yansıdı. Perşembe İsveç Merkez Bankası toplantısı bulunmakta. Bir değişiklik beklenmemekte fakat varlık alımlarının azaltımı ve faiz artırım zamanlamasına ilişkin ipucu aranacaktır. Ayrıca çarşamba günü İngiltere'nin 1.çeyreğe ilişkin nihai büyüme verileri açıklanacak, kapanmanın ağırlıklı olduğu ilk çeyrekte ekonomi bir önceki çeyreğe göre %1,5 küçülmüştü fakat kısıtlamaların gevşetilmesi ve temas yoğun sektörlerdeki açılmanın da etkisiyle mart ayında %2,1, nisanda da güçlü büyüme görünümünü sürdürürek aylık %2,3 büyüdü. BoE'nin bu yıl geneli için büyüme tahmini ise %7,25.

Asya tarafında perşembe günü küresel ticaretin 2. çeyrek sonuna ilişkin fikir vermesi adına Güney Kore ihracatı takip edilecektir. Baz etkisiyle haziranda yıllık %30'un üzerinde bir artış beklenmekte. Ayrıca çarşamba günü Çin'in resmi PMI verileri ve perşembe günü de Caixin imalat PMI verileri izlenecek. PMI verileri görünümünde çok fazla değişim beklenmemekte. İmalat PMI küresel ölçekte artan talepten olumlu etkilenmekte, bu ay imalat dışı PMI verisini inşaat aktivitesindeki artışın desteklemesi, hizmet tarafında vaka artışlarının ise olumsuz etkilemesi beklenmekte.

Yurt içinde salı günü haziran ayına ilişkin ekonomik güven endeksi, çarşamba günü mayıs ayı dış ticaret dengesi ve perşembe günü haziran ayı ISO imalat PMI endeksi izlenecek. Çarşamba günü ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma stratejisi açıklanacak.

Nisan ve mayıs ayındaki kapanma sonrası ekonomik güven endeksinde gerileme görmüştük fakat haziran ayında kısıtlamaların gevşetilmesi ile ekonomik güven endeksinin %5,6 artarak 97,81 seviyesine geldiğini hesaplamaktayız.

TÜİK dış ticaret verileri öncesinde bu ayın başında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici verilere göre mayıs ayında ihracat baz etkisinin de katkısıyla yıllık %65,5 artarak yaklaşık 16,5 milyar USD oldu. İthalat ise mayıs ayında %54 artışla 20,6 milyar USD'ye yükseldi. Aylık bazda ise hem ihracat hem ithalat tarafında düşüş görülmüştü. Bültende altın ithalatı için öncü olabilecek 71 nolu Kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar faslının mayısta ilk 5'te yer almadığını görmüştük. Bu açıdan mayıs ayında da altın ithalatındaki düşüş trendinin devam etmesi yüksek olasılık dahilinde. Haziran ayında ise günlük ihracat rakamlarına göre ihracatın 19-20 milyar USD arası bir rakam ile tarihi yüksek seviyelerini görebileceğini tahmin etmekteyiz.

Mayıs ayı ISO imalat PMI kısıtlamaların da etkisiyle 49,3'e gerilemişti ve son 1 yılda ilk kez eşik değer olan 50 değerinin altına gerilemişti. Haziran ayında normalleşme adımlarının anket göstergelerine ve kapasite kullanım oranlarına (KKO) olumlu yansıdığını gördük. Reel kesim güven endeksi 107,1'den 109,8'e, KKO ise %75,2'den %76,3'e yükseldi, ayrıca günlük ihracat verileri haziran ayında rekor seviyelerin görülebileceğini işaret etmekte. Bu açıdan imalat PMI verisinin haziranda tekrar genişleme bölgesinde gelmesini beklemekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

 

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket bağlı ortaklığı Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis İşletme ve Ticaret A.Ş. 16 MWe/24.1 MWp lisanslı bir Güneş Enerjisi Santralı'na sahip özel amaçlı şirketin hisselerinin %100'ünü devralmak üzere hisse sahipleriyle münhasıran bir ön anlaşma imzalamıştır. İncelemeler sonucunda hisse alımı konusunda hisse sahipleriyle mutabakat sağlanması durumunda, söz konusu özel amaçlı şirketin hisseleri gerekli yasal prosedürlerin tamamlanmasını müteakip devir alınacaktır.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Genel Müdürlük tarafından 350mn TL nominal değerli 123 gün vadeli finansman bonosu ihracının halka arz yoluyla gerçekleştirilmesi, bu ihraca ilişkin vade, faiz, dağıtım esasları ve tahsisatların belirlenmesi, satışların tamamlanması ve Borsa İstanbul A.Ş.'de işlem görmesi de dahil olmak üzere gerekli bütün işlemlerin yerine getirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Halka arz edilecek finansman bonosuna fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 525mn TL nominal değere kadar artırılabilecektir. Banka tarafından söz konusu ihraçla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu'na gerekli başvuru yapılmıştır.

10 Mayıs Nisan 2021 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Net Holding (NTHOL, Nötr): K.K.T.C. Bakanlar Kurulu, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesinin Corona Virüs (Covid-19) hakkında almış olduğu ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmasına karar verilen ek tedbir kararları ve istisnaları çerçevesinde; vaka sayılarındaki düşüşle orantılı bir şekilde alınan tedbirleri kademeli olarak azaltmaya devam etmektedir. Bu gelişmeler doğrultusunda "Kapalı Devre Turizm" faaliyetlerinin süresi 4 Gece 5 Gün olarak devam etmekte olup, yine bu doğrultuda kullanılacak olan Charter sefer sayısı haftalık azami 11'dir. Charter seferler ile ülkeye gelip 5 günden fazla kalacak kişiler 5. Gün testlerini yinelemeleri kaydı ile kalış sürelerini uzatılabileceklerdir. Kapalı otel turizmine girmek isteyen ve tarifeli uçak ile gelecek çift aşılı kişilerin el bilekliği ile kapalı otel turizmi yapan otellere gidebileceklerdir. Ayrıca Kurban Bayramı dolayısı ile düzenlenmesi talep edilen ek charter seferler Sağlık Bakanlığı'nın iznine tabi olacaktır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu, Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin fon kullanıcısı olacağı, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde; Türkiye'de yerleşik bir varlık kiralama şirketi tarafından 600mn TL'ye kadar nominal değerde, Türk Lirası cinsinden, 12 aya kadar vadelerle, yurt içinde, bir veya birden fazla seferde, halka arz edilmeksizin tahsisli ve/veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikaları ihraç edilmesine karar vermiştir. İlgili ihraç(lar) Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayına tabidir.

5 Mayıs 2021 tarihli Turkcell raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Turizm: Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs'ta bir önceki yılın aynı ayına göre %3,039 artışla 936,282 oldu. Ancak Mayıs ayı yabancı ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yaşanan sert yükselişe karşın, pandemi öncesi dönemin hala çok altına seyrediyor. Yabancı ziyaretçi sayısı pandemi öncesi dönem olan 2019 yılı Mayıs ayında 4.02 milyon kişi olarak gerçekleşmişti. Yabancı ziyaretçi sayısı Ocak-Mayıs'ta ise bir önceki yıl aynı döneme göre %14.27 düşüşle 3.68 milyon olarak gerçekleşti. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

 

Güler Yatırım Holding (GLRYH): Şirketin 15.02.2021 tarihli özel durum açıklamasında yer verildiği üzere, 5mn TL başlangıç sermayeli ve Şirketin %49,98 oranında pay sahibi olduğu A1 Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kuruluş işlemleri 25.06.2021 tarihi itibarıyla tamamlanmış ve tescil edilmiştir.

İzmir Demir Çelik (IZMDC): 11.02.2021 tarihinde yapmış olduğu açıklamasında İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin halka arzına ilişkin çalışmaların devam etmekte olduğu, henüz bağlayıcı karar alınmamasına karşın, çalışmaların hızlandırılması adına İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile "Halka Arz Aracılık ve Danışmanlık Hizmetleri Verilmesine İlişkin Yetkilendirme Sözleşmesi" imzaladığı belirtilmişti. İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu'nun 25.06.2021 tarihli toplantısında; danışman aracı kurum olan TSKB'nin değerlendirmesi de dikkate alınarak, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. finansal tabloları ve güncellenen mevzuat çerçevesinde yapılan değerlendirmeler ile halka arza ilişkin mevcut piyasa koşulları göz önüne alındığında İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin halka arzı için gerekli şartların oluşmadığına ve bu sebeple söz konusu halka arz'dan şartların daha uygun olduğu bir dönemde yapılmak üzere şu an için vazgeçilmesine karar verilmiştir.

Park Elektrik (PRKME): Şirketin bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin mevcut durum itibariyle linyit madenciliği faaliyetlerini rödovans usulüyle yürüttüğü Konya ilinin Ilgın İlçesi'nde yer alan ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na ait 1247 sicil numaralı IV. Grup (B) maden işletme ruhsatının 1 Temmuz 2022 tarihinde sona erecek olan süresi Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Haziran 2026 tarihine kadar uzatılmıştır.

FAİZ PİYASALARI


Cuma günü günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 62 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 282 milyar TL  oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,50 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,48-%1,54 bandında hareketin ardından %1,52 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde günlük bazda faizlerde kısa vadeli tarafta sınırlı artışlar gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 5 baz puana yaklaşan artışlar gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta faizlerde yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 80 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Kıymetliler toparlanma içerisinde olduğu haftayı geride bıraktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koç Üniversitesi 26 ve 27’inci dönem mezunlarını verdi
Koç Üniversitesi’nin “26 ve 27. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni” ...
Haftalık piyasa takvimi 28 Haziran-2 Temmuz 2021
ABD’de S&P Case Shiller Ulusal Konut Fiyatları, ADP Özel Sektör İstihdamı, ...
Uluslararası sermaye piyasaları
FED sonrası yaşanan geri çekilme sonrasında altın $1780 seviyesi etrafında ...
 
Altın toparlanmakta zorlanıyor
Paladyum ise günün en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne çıkarken, ...
Finansal gelişmeler
ABD Başkanı Biden’ın altyapı planı üzerinde anlaşma sağlandığını açıklamasının ...
Piyasalar ve gaz
Piyasalardaki olumlu hava sürüyor” diyerek cümleye başlayabiliriz. Dün ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1420 arasında işlem aktivitesi ...
Piyasaların yönü
Powell’ın güvercin olarak görülen açıklamalarına rağmen yurt içi piyasalar ...
Karışık verilerle yol almaca
NATO zirvesi öncesi 5 gün yükselip zirve sonrasındaki 5 gün düşen BIST100 ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri