Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
HABERLER>EKONOMİ
16 Ağustos 2011 Salı - 03:56

İşsizlik oranında ciddi düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, nisan-mayıs-haziran döneminde işsizlik oranı, geçen yıla göre 1,6 puan düşüşle yüzde 9,4 olarak gerçekleşti.

İşsizlik oranında ciddi düşüş

Böylece işsizlik, Haziran 2008'den (küresel kriz öncesi) bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Mayıs ayında işsiz sayısı nisana göre 87 bin kişi azalarak 2 milyon 550 bine düştü. İstihdam edilenlerin sayısı ise yaklaşık 1,4 milyon arttı. Oranlar iş dünyasında sevinçle karşılanırken, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, işsiz sayısının önümüzdeki dönemlerde daha da azalacağını söyledi. Ergün, işsizliğin yüzde 5'in altına inmesi gerektiğini vurguladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise gelişmenin mevsimsel tarafının bulunduğuna işaret etti.

İşsizlik oranı nisan-mayıs-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 1,6 puan düşüşle yüzde 9,4 olarak gerçekleşerek Haziran 2008'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde yüzde 12, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı ise 50,5 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı ise Mayıs 2010 dönemindeki yüzde 19,8'den yüzde 17,5'e geriledi. Ülkede, işsiz sayısı 2 milyon 550 bin kişi, istihdam edilenlerin sayısı da 23 milyon 55 binden 24 milyon 445 bin kişiye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 979 bin kişilik artışla 72 milyon 218 bin kişiye ulaştı. Kentsel yerlerde işsizlik yüzde 11,6, kırsal yerlerde yüzde 5,4 oldu. 2011 yılının Mayıs döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puanlık artışla yüzde 50,5 olarak gerçekleşti. İşgücünün eğitim ve yaş dağılımlarına bakıldığında, toplam işgücünün yüzde 16,6'sını 15-24 yaş grubundakiler oluşturdu.

Mayıs döneminde 24 milyon 445 bin kişi istihdam edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilen kişi sayısında 1 milyon 390 bin kişilik artış gözlendi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 442 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 948 bin kişi arttı. Sektörel kompozisyona bakıldığında, istihdamın yüzde 25,7'si tarım, yüzde 19,5'i sanayi, yüzde 7,2'si inşaat, yüzde 47,6'sı ise hizmetler sektöründe yer aldı. Mayıs döneminde istihdam edilenlerin yüzde 70,5'ini erkek nüfus oluşturdu. İstihdam edilenlerin yüzde 59,4'ünün 10 kişiden az çalışanı bulunan işyerlerinde çalıştığı, yüzde 3,2'sinin ek bir işi bulunduğu, yüzde 2,9'unun mevcut işini değiştirmek veya ek çalışma için iş aradığı tespit edildi. Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2011 yılı ikinci döneminde toplam kamu istihdamı da 3 milyon 65 bin kişi oldu.

2011 Mayıs döneminde Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 296 bin kişi azalarak, 2 milyon 550 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı da 1,6 puanlık azalışla yüzde 9,4 oldu. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1,8 puanlık gerilemeyle yüzde 11,6, kırsal yerlerde ise 1 puanlık düşüşle yüzde 5,4 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,3 puan azalarak yüzde 17,5'e geriledi. Bu dönemde işsizlerin yüzde 29,9'u, eş-dost aracılığıyla iş aradı. İşsizlerin yüzde 88,7'sini (2 milyon 263 bin kişi) daha önce bir işte istihdam edilenler oluşturdu. 2011 yılı Mayıs döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 13 bin kişilik azalma, işsiz sayısında ise 60 bin kişilik artış gözlendi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek, yüzde 49,9 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranı 0,1 puanlık azalmayla yüzde 44,8, işsizlik oranı da 0,2 puanlık artışla yüzde 10,3 oldu.

İŞSİZLİK DÜNYADA TIRMANIYOR*

Ülke Oran (%)

İspanya 21

Litvanya 16,3

Letonya 16,2

Yunanistan 15

İrlanda 14,2

Estonya 13,8

Slovakya 13,4

Portekiz 12,2

Fransa 9,7

ABD 9,1

İtalya 8,1

İngiltere 7,6

Almanya 6,1

Japonya 4,7

*Kaynak Eurostat

İSTİHDAMDA REKOR KIRILDI

Son dönemde, işsizlik oranının kriz öncesi seviyeye geldiğini belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, mayıs ayında istihdam miktarının 24,45 milyon ile rekor kırdığına dikkat çekti. Bunda, işgücüne katılma oranındaki artışın da etkili olduğunu söyleyen Keresteci, "Yüzde 50,5 ile mevcut endeks tarihinin rekoru. Ancak mevsimsellikten arındırılmış hesaplamaya göre son iki ayda yaşanan sınırlı artışlar, istihdamdaki iyileşmenin duraklamaya girdiğine işaret ediyor. Bu da ilk çeyrekteki canlanma sonrasında Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybettiğine ilişkin görüşleri destekliyor. Bu yönüyle TCMB'nin öngörüleri paralelinde bir gerçekleşme olduğunu söyleyebiliriz." dedi. Garanti Yatırım ekonomisti Gizem Öztok ise ekonomide beklenen yavaşlamayla beraber işsizlik oranında da yaz aylarının ardından tekrar bir artışın yaşanacağını belirtti.

 
Fazıl’ın yerinde olsam ‘yavşaklık’ demezdim
 
Susuz Kalmak Bağırsak Kanserine Neden Oluyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara boşaldı, ticaret yok
Başkent’te kriz yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu belirten Seravalle ...
Anadolu’daki OSB’ler limanlara bağlanacak
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindeki ...
Temiz üretim için öncelik KOBİ’lere
Milli Prodüktivite Merkezi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ...
 
Ankara'lı sanayiciler çözüm için toplandı
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası sanayide çalışanların katılacağı kursların ...
İşe göre ücret ve sosyal güvence
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işveren temsilcileriyle ...
Deri sektörü yüzleri güldürdü
İhracattaki genel artış, deri sektörüne de yansıdı ve yılın ilk beş ayında ...
 
kırmızı et üreticileri desteğin devamını istiyor
Kesilen hayvan başına verilen 300 liralık teşvik bittikten sonra, UKES’e ...
Esnek ve hareketli bir KOBİ yapısına ihtiyacımız var
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Çok esnek hareket edebilen, yenilik yapabilen, ...
Sanayici istihdama yeşil ışık yaktı
Temmuz ayı Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi verilerinden yapılan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri