Çayyolu’nda Ahmet Taner Kışlalı Caddesi ile 2432. caddenin kesiştiği köşede 18073 no’lu adanın bitişiğindeki yeşil alanda inşaat çalışması yapılması çevre sakinlerinin tepkisini çekti. Mahalleli, ‘Bu park alanına kaçak inşaat yapılmaktadır’ yazılı pankat asarken, ‘Ruhsatsız ve kaçak iş merkezi yapılmaktadır’ bilgilerinin yer aldığı ve ‘Duyarlı çevre dostları’ imzalı afişleri de bölgede dağıttı. Çayyolu’nda yeşil alanların teker teker betonlaştırıldığını kaydeden Çayyolu Bölge Ağaçlandırma Derneği (ÇABA) Başkanı Engin Uç, “Bölgede çok büyük kamu alanı talanı, yeşil alan yağması var” dedi. Uç şu bilgileri verdi:
ONAY ÇIKMAMIŞ İNŞAAT YAPILIYOR
“İmarda yeşil alan görünen bu yerde biz park yapılmasını beklerken etrafını tel örgülerle kapattılar ve inşaata başladılar. Aile Yaşam Merkezi yapılacak bilgisini verdiler, biz biraz araştırınca Aile Yaşam Merkezi yapılmayacağını öğrendik. Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü’ne başvurduk, inşaattan haberleri yok. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan araştırdık, ‘Peyzajını yaptırdık, onay çıkmadı, ihale yapılacak’ diyorlar, onay çıkmamış fakat inşaat yapılıyor. Park Bahçeler Müdürlüğü ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi’nin buradaki temelden haberleri bile yok.
KAMU TALANI VAR
Bu inşaatın biran önce durdurulup, yapılmakta olan yapının da ortadan kaldırılması lazım. Bu alanda herhangi bir yapının kurulması imkansız. Burası park alanı ve yüksek gerilim hattı altında olduğu için herhangi bir bina yapılamaz. Yüksek elektromanyetik alan etkisi nedeniyle kanser riski ortaya çıkabilir. Çünkü Konutkent’ten başlayarak gelen yüksek gerilim hatlarının altı planlarda hep park alanı olarak çizildi. Bölgede çok büyük kamu alanı talanı, yeşil alan yağması var.”
‘DUYARLI ÇEVRE DOSTLARI’ İMZALI
Alandaki inşaat çalışmasına tepki gösteren bölge sakinleri afişler bastırarak semtte kapı ve duraklara astı. Vatandaşların astığı ‘Duyarlı çevre dostları’ imzalı afişlerde ise şu ifadeler yer alıyor: “Park alanımız işgal edilmiştir, park alanlarımız iş merkezlerine dönüştürülüyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından asılan park yapım çalışması levhası adı altında ruhsatsız ve kaçak iş merkezi yapılmaktadır. Yüksek gerilim hattı altında yapılan bu kaçak inşaatın ‘Kadın Yaşam Merkezi’ inşaatı gibi gösterilmeye çalışıldığı ifade edilmektedir. Hem imar planına aykırı olarak yeşil alanda ve hem de yüksek gerilim hattı altında kadın yaşam merkezi veya başka amaçla yapılacak tesiste, yüksek elektromanyetik alan etkisi nedeniyle insanlar kanser riskine maruz kalacaktır. Yeşil alan ve insan sağlığını yok edecek sonuçlara yol açacak kaçak inşaata dur demek bir insanlık görevidir. Hepimizi ilgilendiren bu kanunsuzluğa karşı gerekli duyarlılığı göstermek bir vatandaşlık sorumluluğudur.”