Türk Telekom ile İŞKUR arasında 2 bin 500 tekniker alımı için protokol imzalandı. Türk Telekom Genel Müdülüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen tören, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. Törenin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Bakan Arslan, Türkiye’nin bundan 15 gün önce IMF’nin kapılarında 100 milyon lira için adeta dilenen bir ülkeden, dün ray serim töreni yapılan Ankara-Sivas YHT projesi için 9 milyar lira para harcayan bir ülke haline geldiğini aktardı. Arslan havacılık, kara ve deniz sektöründe yapılan çalışmaların önemine değinerek, bilişim sektöründe yatırım yapacak bir kişinin, yatırım yapacağı ülkenin karayolu alt yapısı veya havayolu erişimi olup olmadığını değerlendirdiğini dile getirdi.
"Kuralı koyan, standardı belirleyen ülke haline geleceğiz"
Türk Telekom ve PTT’nin birbirinden ayrıldığında yok olacağı düşünülen bir noktadan, 35 bin civarında çalışanıyla dünyanın sayılı telekom şirketleri arasında, GSM operatörlüğü anlamına ciddi bir yol kat etmiş ve sektörün öncüsü olmuş bir Telekom var olduğunu söyledi. Arslan, "Geçmişte dünyayı teknoloji anlamında takip eden bir ülkeden, dünyanın teknoloji geliştirmesi adına öncü bir ülke haline geldik. 5G’nin standartlarını oluşturacağız diyorsak burada Telekom’un önemli bir katkısı var. Kuralı koyan, standardı belirleyen ülke haline geleceğiz, bu anlamda çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Telekom, 780 bin kilometre kare 81 ilde hizmet ediyor. Biz de hükümet olarak boş durmuyoruz, gerek sabitte gerek mobil internette Özel İletişim Vergisinin (ÖİV) düzenlenmesiyle ilgili ciddi mesafeler kat ettik, tek bir oran yüzde 7 buçuk olarak ÖİV’yi belirledik. Ar-Ge’de özel sektör yatırımları 15 yılda 100 milyar lirayı geçti. Bütün çalışmalarımızı sağlıklı geliştirmek ve arttırmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Arslan tüm kurum ve kuruluşların işlemlerinin e-Devlet uygulamaları kapsamında verilebilmesi için çalışmaların sürdüğünü de ekledi.
"İstihdam dostu büyüme politikalarımızla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz"
Törende konuşan Bakan Sarıerğolu ise önemli süreçlerden geçildiğini kaydederek, Türkiye’nin iki markasının hayata geçirdiği bu projenin hayırlı olmasını temenni ederek, protokolün tüm iş dünyasına örnek olmasını dile getirdi. İş başı eğitim programlarının formatının değiştirildiğini ifade eden Sarıeroğlu, programların imalat ve bilişim sektöründe 3 aydan 6 aya çıkarıldığını belirterek, "Türkiye, istihdam ve iş gücüne katılım oranlarını arttırarak büyüme performansını sürdürüyor. İstihdam dostu büyüme politikalarımızla ilgili olarak önümüzdeki dönemde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İşgücüne katılım oranlarımız 31 milyon seviyesine, istihdam rakamlarımız 28 milyon seviyesine ulaşmış durumda. Bu bağlamda kadınlarımızla ilgili 1.1 puanlık bir işgücüne katılımda artış söz konusu. Gençlerimizle ilgili güçlü artışların da sağlandığı bir dönemdeyiz. Sektör odaklı bir teşvik uygulamasını hayata geçiriyoruz, imalat sanayi ve bilişim sektörü önceliğimiz. Prim desteklerimizle de imalat ve bilişim sektörümüzü önceleyen bir bakış açısı ortaya koyduk. Geçmişte sadece asgari ücret üzerinden bir teşvik uygulaması hayata geçirilirken, bugün artık asgari ücrette prime esas kazanç üst limiti üzerinden bir uygulamaya hayata geçiriyoruz. Asgari ücret seviyesi ile 5 bin 412 TL arasındaki ücret seviyelerinde, 883 TL ile 2 bin 142 TL arasında değişen oranlarda bir prim desteğimiz olacak. Diğer yandan cep harçlığını da; işbaşı eğitim programlarında 61 TL, bilişim sektörlerinde ise 75 TL’ye çıkarmış durumdayız. Güçlü teşviklerimizle geleceğe güçlü şekilde yol yürüyoruz" diye konuştu.
Özellikle İŞKUR olarak hizmet alanlarını daha da geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Sarıeroğlu, İŞKUR’un Türkiye’nin her köşesinde mesleki eğitim faaliyetleri yapan ve vatandaşların gelecekle ilgili umutlarını canlı tutan bir kurum haline geldiğini kaydetti. Gençlerin İŞKUR faaliyetlerinden daha aktif şekilde faydalanmasını sağlayacak çalışmaları hayata geçireceklerinin altını çizen Sarıeroğlu, gençlerimizin yetim aylığının kesilmemesi ve pasaportların iptal edilmemesiyle ilgili çalışmaları anımsatarak, "Gençlerimizin istihdamda daha fazla yer almaları konusunda İŞKUR olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümet olarak öncelikli konumuz istihdam" dedi.
İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya da, 2002’li yılların başında sadece 2 bin 497 kişinin eğitim programını gerçekleştiren İŞKUR’dan, bugün sadece bu protokol ile 2 bin 500 kişinin işbaşı eğitim programı ve istihdamının gerçekleştirilmesinin önemine değindi. Uzunkaya, eğitim programlarına ayrı bir nitelik kazandırıldığını belirterek, "İŞKUR’un eğitim programlarında nitelikli mesleklerin oranı bugüne kadar yüzde 25’ti, bu sene nitelikli mesleklerde oranın yüzde 40 olmasını hedefliyoruz. Hedeflerimize yönelik olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz, arzumuz bu işbirliklerinin de artması" ifadelerinde bulundu.
Programda ayrıca Türk Telekom CEO’su Paul Doany ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay yer aldı. Konuşmaların ardından işbirliği protokolü imzalandı.
İŞKUR tarafından belirlenen kriterlere uygun kişiler önce bir sınava tabi tutulacaklar. Sınavı geçen adaylar, yetkinlik bazı bir değerlendirmeden geçecek. Sınav ve mülakatlarda başarılı olan adayların işe alımı gerçekleştirilecek.