“PİYASANIN ROTASI”
Haftanın Makro Teması
Çin Caixin PMI / ABD İstihdam Verileri / BoE Faiz Kararı / Türkiye Enflasyon / RBA Faiz Kararı /
Haftanın Stratejisi
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Seviyesi Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?
Her Şeye Rağmen Borsa…
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 101,381,973 – tedaviye pozitif cevap veren 63,845,922 – ölü sayısı 2,188,567 kişiye ulaşmıştır.
Aşı tedarik zincirinde sorunlar ve mutant virüsün yayılmaya devam etmesi ile virüs kaynaklı risk algısında bozulma sormaktadır. Aşı üreticileri ve Devletlerin karşı karşıya gelmeleri ve dava süreçlerinin doğabilecek olması durumu ilginç noktalara taşımaktadır. Her ne kadar aşılama Avrupa ve ABD tarafında sürse bile kitlesel bağışıklığın kazanılması için aşılama hızı beklenenden oldukça düşük gerçekleşmektedir. Bu noktada Türkiye’nin aşı tedarik zinciri ve aşılanmanın kılcal damar gibi ülke geneline yayılan ASM’ler ile hızlı yapılması pozitif olarak ayrışmayı sağlamaktadır. Yeni tedarik edilecek aşılar ile aşılanmada Türkiye, İsrail ile kafa kafaya yarışmaktadır.
ABD tarafında Biden2in $1.9 trilyon teşvik paketi beklentisi devam ederken, paketin iki bölüm olup olmaması konusunda tartışmalar sürmektedir. Fed ve Biden tarafında genişlemeler sürse bile bunun marjinal etkisi gittikçe azalmaktadır.
Geride bıraktığımız hafta ABD endekslerinden sert satışlar etkin olurken, fiyatlamaya gelen tepki ile her şeye rağmen borsa endeksleri hikâyesinin devam edeceğini göstermiştir. S&P500 endeksinde 3650 – 3700 üzerinde kalıcılık ile tekrar yeni yukarı deneme atakları devreye girebilir. Bu noktada aşı gelişmeleri haber etkisi takip etmek gerekiyor. Ayrıca şirket eps’lerde yukarı yönlü revizyon gelmemekle beraber analistlerin 2021 yılı için S&P500 endeksi en iyi hedef fiyatı 4100 seviyesinde bulunmaktadır. Evet pozitif algı var ama S&P500 endeksi için ne zaman 4500 veya 5000 seviyeleri hedef olarak belirtilecek veya konuşulacak bunu takip edeceğiz.
Buna ilave olarak ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,20 seviyelerine yükseldikten sonra momentum kaybı ile %1 altına gerilemiş ve mevcut durumda %1 üzerinde kalma çabasını sürdürmektedir. %+1 altı hareket risk algısının bozulduğuna işaret edebilir.
Türkiye dinamiklerinde TRY değerlenmesi veya 200 günlük ortalamasına yakın fiyatlama davranışı etkin olurken bunun nedeni TCMB’nin enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkı para politikası duruşundan vazgeçmeyeceğini net olarak belirtmesidir. Ayrıca enflasyonun sıkı para politikası ile kontrol altında tutulma potansiyeli ve kredi genişlemesinin sıkı duruş ile dizginlenmesi tahvil yatırımları için Türkiye tarafını cazip kılmaktadır. Bu durumda CDS ve kur tarafı üzerine algı olarak pozitif katkı sağlamaktadır. CDS için 300 – 330 bölgesinde dengelenme olurken 300 altında hareket için yeni bir yatırım hikayesi gerekmektedir. Bu noktada reform paketi tek başına CDS’i 300 altına çekebilecek dinamik olamayabilir.
Yeni hafta gündeminde takip edeceğimiz başlıklar;
ABD istihdam verileri
İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz karını 4 Şubat Perşembe günü saat 15.00’te açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak %0,10 politika faizinden herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Ayrıca varlık alım programında da (£850 + £20) değişiklik beklemiyoruz.
Türkiye için Ocak ayı enflasyon gerçekleşmelerini izleyeceğiz. GCM Yatırım Araştırma olarak Ocak ayı tüketici enflasyonunda aylık %1,70 – yıllık %15,00 artış beklentimiz bulunmaktadır. Enflasyon gerçekleşmesi TCMB’nin para politikasında faiz artışı için ne kadar ilave hareket alanı olabileceğini gösterecektir.
RBA faiz kararını 2 Şubat Salı günü saat 06.30’da açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak %0,10 politika faizinden herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. 3 Şubat Çarşamba günü saat 04.30 RBA Başkanı Lowe konuşması olacaktır.
Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 318.760 seviyesi ile 300 seviyesi üzerinde kalıcılığını sürdürmektedir. 300 seviyesinin altında kalıcılık olmaması soru işareti olarak not edilmelidir!
Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında göreceli zayıflık son bulurken, göreceli güçlenme teması piyasada daha çok konuşulmaktadır. (90 psikolojik algı takip!) fakat bu noktada Fed’in bilanço politikasında agresif genişleme/daralma olmadığı sürece Dolar temasında aşırı zayıflanma veya güçlenme ihtimali oldukça zayıf olacaktır. Ayrıca ECB’nin güçlü Euro kurundan rahatsızlığını açıkça dile getirmesi, vurgulaması ve buna ilişkin Fed politikalarının etki-tepki analizlerini hazırlamaya başlaması not edilmelidir.
Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı