ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri, bekleyen ev satışları ve Dallas FED İmalat Aktivitesi verilerin takip ettiğimiz bir günü geride bıraktık. Manşet dayanıklı mal siparişlerinin ocak ayında -%4 olarak açıklanması beklenirken, -%4,5 düştüğü açıklandı. Artan faizler, enflasyon ve küresel belirsizliklerin etkili olmaya devam ettiğini görsek de açıklanan verilerin piyasaya etkisinin sınırlı kalıyor. Fed'in yüksek enflasyonla mücadelesinde faiz artırımlarını sürdürmesi nedeniyle 2023 yılına ilişkin ekonomik görünüm belirsizliğini koruyor. Yüksek borçlanma maliyetleri, talebin ve yatırım iştahının azalmasına neden oluyor.
Diğer tarafta ise ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, ocakta aylık yüzde 8,1 ile beklentilerin üzerinde bir artış yaşadı. Açıklanan verilerin ardından Fed /Jefferson, enflasyonun hızlı bir şekilde hedefe geri düşeceğine dair " hayal görmediğini " ve kısıtlayıcı para politikasını ihtiyaç duyulduğu sürece yürürlükte tutmaya kararlı olduğunu söyledi. FED’in güvercin tavırlarının artık geride kalmaya başladığı ve şahin tona evrildiği görülüyor.
Asya tarafında ise Çin’in 3 yıllık “sıfır covid” politikasını sona erdirmesinin ardından kademeli toparlanma görülüyor. Çin'de açıklanan kişi başına gelir ve harcama verileri 2022’de gelir ve harcamaların büyümeye devam ettiğini gösterdi ve kişi başına milli gelir %5 arttı. Kişi başına harcamalar ise %1.8 artış gösterdi.
Japonya’da merkez bankasının aşırı gevşek para politikasının tartışmaları sürerken, Japonya'nın sanayi üretimi Ocak ayında, düşen deniz aşırı talebin otomotiv ve çip ekipmanı sektörleri üzerinde yarattığı baskının da etkisiyle son 8 ayın en hızlı düşüşünü gösterdi. Ayın son işlem gününe pozitif başlayan MSCI'nin Japonya dışındaki AsyaPasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,25 yukarıda seyrediyor ancak şubat ayını yaklaşık %6 düşüşle tamamlıyor olacak. Japonya Nikkei endeksi ise %0,44 artarken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,51 değer kazandı.
Petrol fiyatları, yüksek faizlerin talebi azaltacağı ve ABD ham petrol stoklarının yükselmesinin ardından sabah saatleri itibariyle yatay devam ediyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri önceki seansta yaşanan %0,9'luk gerilemenin ardından bugün %0.21 tepki göstererek 82.21 dolardan işlem görüyor. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ise varil başına 11 sent artarak 75,79 dolardan işlem görüyor.
Bugün açıklanacak verilerde ise ekonomi gündeminin en önemli başlığı Türkiye'nin büyüme rakamları olacak. Büyüme dışında hizmet üretici fiyatları ile Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin "İç Borçlanma Stratejisi" raporu gündemde yer alıyor. Yurt dışında yoğun veri akışının öne çıkanları Almanya ithal fiyatları, Fransa enflasyon ve büyüme, Kanada büyüme, ABD S&P Case-Shiller konut fiyatları ve Chicago PMI olacak.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Alman Commerzbank FX Araştırma Bölüm Başkanı Ulrich Leuchtmann Türkiye’de uygulanan para politikasının bir süredir son derece gevşek olduğunu, bu nedenle de TCMB’nin depremin ekonomik etkilerine güçlü bir şekilde müdahale edebilmesi için alanının sınırlı olduğunu söyledi.
Japonya'nın sanayi üretimi Ocak ayında, düşen deniz aşırı talebin otomotiv ve çip ekipmanı sektörleri üzerinde yarattığı baskının da etkisiyle son 8 ayın en hızlı düşüşünü gösterdi.
Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Masazumi Wakatabe, merkez bankalarının fiyatlarda maliyet baskıları ile yaşanan artışın uzun ömürlü olmaması ve uzun süreli durgunluk tehlikesine karşı savunmada kalmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Hırvatistan MB Başkanı Boris Vujcic, fiyat baskılarının devam ettiği ortamda ECB'nin para politikasını sıkılaştırmayı sürdürmesi gerektiğini söyledi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2022 yılında Çin'de kişi başına gelir 2021 yılına göre yüzde 5,0 artarak 36 bin 883 yuan (5310 dolar) oldu.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson, enflasyonun çabuk bir şekilde hedefe geri geleceği yanılgısına düşmediğini, fiyat istikrarının yeniden tesis edildiğinden emin olunana kadar sınırlayıcı para politikasının devam ettirilmesine bağlı olduğunu söyledi.
Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkan Yardımcısı olmaya aday gösterilen Shinichi Uchida, parlamentoda yaptığı konuşmada, BOJ'un sadece uzun süredir uygulanmakta olan teşviklerin yan etkilerini düzeltmek için ultra gevşek para politikasında değişiklik yapmaması gerektiğini söyledi.
İngiltere'de gayrimenkul portalı Zoopla tarafından derlenen verilere göre, konut satıcıları satışı gerçekleştirebilmek için talep ettikleri fiyatlarda son 5 yılın en büyük iskontosunu yapıyorlar.
Goldman Sachs, küresel petrol piyasasında yılın ikinci yarısında arz açığı bekliyor.
EDATA-E-Data Teknoloji 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 103.639.064 TL (Önceki 52.374.403 TL )
OZKGY-Özak GYO 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 10.327.912.131 TL (Önceki 3.309.417.459 TL
BOBET-Boğaziçi Beton 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 473.448.824 TL (Önceki 37.624.029 TL )
SILVR-Silverline 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 89.564.197 TL (Önceki -8.041.575 TL )
SDTTR-SDT 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 202.064.678 TL (Önceki 114.530.541 TL )
ALKA-Alkim Kağıt 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 476.809.036 TL (Önceki 184.344.482 TL )
Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı