Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Şubat 2017 Pazartesi - 12:17

Görme engelli iki arkadaş, hastanenin sterilizasyon ünitesinde mikroplarla savaşıyor

Görme engelli iki arkadaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde ameliyatlarda kullanacak malzemeleri hazırlıyor. Görmeyen gözlerle mikroplara savaş açan Eylem Akay ve İsa Filiz, görme engellilerin santral dışında da pek çok alanda çalışabileceğini gösteriyor.

Görme engelli iki arkadaş, hastanenin sterilizasyon ünitesinde mikroplarla savaşıyor

Türkiye’nin ilk merkezi sterilizasyon ünitesini bünyesinde bulunduran Dokuz Eylül ÜniversitesHastanesinde çalışan Eylem Akay ve İsa Filiz, görmeyen gözlerine rağmen mikroplarla savaşıyor. Ameliyatlarda kullanılacak en hassas malzemelerin hazırlık aşamasında ekip arkadaşları ile birlikte çalışan Akay ve Filiz, görme engellilere imkan tanınırsa pek çok alanda başarılı olabileceklerini söylüyor.

“El alışkanlığı oldu”

İsa Filiz ile birlikte 2004 yılında tamponlara iğneleme işlemi yapmak üzere işe başladıklarını, 2011 yılında ise merkezi sterilizasyon ünitesine geçtiklerini belirten Eylem Akay, yaptıkları işi şu sözlerle anlattı:
“Burada iğneli tamponlar yapıyoruz. 10’lu tamponları paketliyoruz. İlk başlarda elime hep iğne batırıyordum ama artık elim alıştı. Gazlı bezlerden 10’ar tane hazırlamamız gerekiyor. Elime bir tutam gazlı bez alıp saydığımda tam 10 tane aldığımı anlıyorum. 12 senede artık el alışkanlığı oldu. Hastanenin tüm tampon çeşitlerini sterilize edilmek üzere paketliyoruz.”

“Yeter ki imkan tanınsın”

Çalışma arkadaşlarıyla iyi bir diyalogları olduğunu ve hep birlikte mikroplarla savaştıklarını söyleyen Akay, “Yeter ki engelli arkadaşlarımıza imkan tanınsın. Pek çok alanda biz de çalışabiliriz. Dokuz Eylül Üniversitesine müteşekkiriz. Diğer kurumlara engellilerin nasıl çalışabileceğini gösteriyor. Diğer insanlar gibi biz de kaynaşarak hep beraber çalışıyoruz. Kurumumuzdan çok memnunuz. Görme engelliler santral dışında böyle işler de yapabilirler. Görme engelli arkadaşlarımızın değişik alanlarda çalışabileceklerini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Altın teri ile para kazanıyoruz”

Eylem Akay ile hem arkadaş hem de ekip olduklarını vurgulayan İsa Filiz ise günde 7 bin paketleme işlemi yaptıklarını ve 10'arlı tampon hazırlamaları gerektiği için yaptıkları işin riskli olduğunu belirtti. Filiz, şunları söyledi:
“Başını yastığa koyduğun zaman alın teri dökerek kazandığın para için rahat uyuyabiliyorsun. Biz bir hastanın şifa bulması için mücadele ediyor ve mikroplara savaş açıyoruz.”

Türkiye’nin ilk merkezi sterilizasyon ünitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Sorumlusu Hülya Erbil de, ünitedeki çalışmaları şu şekilde anlattı: “Burası 1997 yılında Türkiye’de ilk kez kurulan merkezi sterilizasyon ünitesi. Daha önce hastanenin içerisindeki belli odalarda yapılan işlemler Türkiye’de ilk defa böyle büyük bir merkezde uygulanmaya başlandı. Ünitemiz; kirli bölge, temiz bölge ve steril bölge olmak üzere üç kısma ayrılıyor. Kirli bölgede, müdahale sırasında kullanılan tıbbi aletleri alıyoruz. Bu aletler dezenfeksiyon işlemlerinden geçiyor. Daha sonra arkadaşlarımızın çalıştığı temiz bölgede bu aletlerin sayım ve paketleme işlemleri yapılıyor. Yani bu alan kontrol ve paketlemenin yapıldığı bir alan. İsa Bey ve Eylem Hanım, tampon çeşitlerini sayıya göre paketliyor. Paketlenmeden sonra sterilizasyon işlemi başlıyor. Buradaki döngümüz, kirli malzemenin bize ulaşmasıyla başlıyor, sterilize edilmiş malzemenin kullanıcıya ulaşmasıyla sonlanıyor.”

“Mikroplara karşı savaş veriyoruz”

Eylem Akay ve İsa Filiz’in, sayısal önemi olan ve hastanenin en önemli bölümlerinden birinde çalıştığını kaydeden Erbil, “Arkadaşlarımızın hazırladığı bu malzemeler direkt olarak ameliyatta kullanılıyor. Onlara inanarak, güvenerek bu görevi verdik. Onlar da her zaman en doğru şekilde yerine getiriyorlar. İletişimde asla sorun yaşamadık. ‘Görme engelliler sadece şu alanda çalışır’ gibi bir sınırlamamız olmadı. Bu sayede biz de onların çalışması ile iyi bir iş çıkarmış oluyoruz. Kullanılan her tıbbi malzeme bize geliyor. Bu malzemenin güvenilir ve hastaya en doğru şekilde ulaşması için sarf edilen çaba eğer mikroplarla savaşmaksa, evet biz bu savaşı veriyoruz” dedi. 

Etiketler:
 
4 bin askerle ilk hedef Rakka
 
Dolar ne kadar oldu? 27 Şubat 2017 dolar fiyatları...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gölbaşı’nda 25 adaya girimcilik eğitimi
Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası, KOSGEB ve İŞKUR işbirliği ile ilçedeki ...
Unutulan eşyalara 3 bin TL’lik satış
Belediye otobüsleri, ANKARAY ve metrolarda unutulan, ancak 1 yıldır sahiplenilmeyen ...
Zararımız karşınlasın kahveciliği bırakalım
Sağlık Bakanlığı’nın ‘açık alan’ düzenlemesi kapsamında restoran, kafe, ...
 
Lösemiyi yendiler iş sahibi oldular
Lösemiyi yenen gençler ile annelerinin ürettiği doğal ürünler ve hediyelik ...
Grip ve yüksek ateş için gittiği hastanede karaciğerinden oldu
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde geçirdiği grip ve yüksek ateş nedeniyle ...
Çevre buluşması
Dünya Çevre Günü nedeniyle Goethe Enstitüsü’nün ev sahipliğinde bir dizi etkinlik düzenlendi.
 
Müftü Aydın’a son görev
Kızılcahamam’da emekli Müftü Necip Aydın 89 yaşında hayatını kaybetti.
GATA’da 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yeni sayfa açıldı
Kurulduğu günden bu yana sayısız savaşa tanıklık eden, darbe yıllarında ...
Kanserli çocuklar için buluştular
Ankara cemiyet hayatından isimler, kanser hastası çocuklara yardım sağlamak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri