Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, ROKETSAN'ın düzenlediği "Stratejik İş Ortaklığı Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin ülke güvenliği için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, sektörün geldiği noktayı ve geleceğe yönelik vizyonunu anlattı.
Savunma Sanayii'nin Büyüme ve Gelişimi
Görgün, savunma sanayisinin tasarım, üretim, AR-GE, inovasyon ve sanayileşme alanlarında önemli projeler yürüttüğünü ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla karşıladığını belirtti. Sektördeki şirket sayısının 3500'ü aştığını ve 1100'den fazla projenin devam ettiğini ifade eden Görgün, yaklaşık 100 milyar dolarlık proje hacmiyle çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
İhracat ve Uluslararası İş Birlikleri
Savunma sanayisinin geçen yıl 180 ülkeye ihracat yaptığını hatırlatan Görgün, Türkiye'nin ürünleriyle dünyadaki 185 ülkeye katkı sağladığını vurguladı. Geçtiğimiz yıl ihracat rakamının yüzde 29 artarak 7,1 milyar dolara ulaştığını belirten Görgün, son iki yılda şirketlerin 20 milyar dolarlık uluslararası sözleşme imzaladığını ve bu yılın ilk iki ayında 1,5 milyar doların üzerinde sözleşme imzalandığını açıkladı.
Tedarik Zinciri ve KOBİ'lerin Önemi
Görgün, tedarikçilerin sektördeki üretim kapasitesinin temel taşlarından olduğunu ve çoğunluğunun KOBİ'lerden oluştuğunu vurguladı. ROKETSAN'ın ATMACA Projesi'nde yaklaşık 650 tedarikçiyle, TAYFUN'da ise 330'un üzerinde alt yükleniciyle çalıştığını örnek gösterdi.
Finansman Destekleri ve Teşvikler
Kredi finansman destekleri, tedarikçi finansman stratejileri, döviz bazlı sözleşmelerin önünün açılması ve döviz kredilerinin kullanılması gibi konuları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası ile ele aldıklarını belirten Görgün, makine-teçhizat alımında kredi kolaylığı sağlayabilecek 'leasing programı' ile ilgili bir lansman programı yapılacağını duyurdu. Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetleri Destekleme Programı'nın bütçesini 5 kat artırarak 25 milyon dolara çıkardıklarını ve geçen yıl yapılan çağrıya 200'ün üzerinde firmadan başvuru geldiğini hatırlattı.
Stratejik İş Ortaklıkları ve Ekosistem
Savunma sanayisindeki şirketlerin kendilerine özgü stratejik iş ortaklığı geliştirme programı ile alt yüklenici ve tedarikçi geliştirme programlarını uyguladıklarını aktaran Görgün, bu uygulamaların diğer ana entegratör şirketlere de örnek teşkil ettiğini ve bunların gelişmesini desteklediklerini kaydetti. Ekosistemin büyümesini ve çeşitlendirilmesini sağlarken gelecekteki olası dar boğazların önüne geçmeye gayret gösterdiklerini ifade etti.
Geleceğe Yönelik Vizyon
Görgün, büyüyen ve güçlenen savunma sanayisinin, ülkenin geleceğine yönelik yaptığı çalışmalarla birlikte emin adımlarla ilerleyeceğini vurgulayarak, fikir üreten, emek harcayan ve ter döken herkesin yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.