Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya, Ankara ’da gün geçtikçe büyüyen trafik ve ulaşım sorununa işaret ederek yeni yapılan yolların çözüm olmayacağını savundu. Mayıs ayında sefer saatleri 24.00’e alınan metronun gece 3’e kadar uzatılmasını öneren Yılmazkaya şunları söyledi:
TAKSİ PARASI YOKSA NE OLACAK
“Bugün Türkiye ’de bazı küçük kentlerde bile gece ulaşımı varken Ankara’da yok. Vatandaş gece 12’den sonra taksiyle gitmek zorunda kalıyor taksi parası yoksa ne yapacak. Özellikle çalışan kesim, dar gelirli kesim 12’den sonra evlerine gidemiyor.Metro gece 3’e kadar çalıştırılsın ne olacak, amme hizmeti değil mi her şeyde kârı gözetiyorlar mı ki bunda da kâr zarar ilişkisi bahane ediliyor. 2 yıl geçti halen Sincan Batıkent hattı birleştirilemedi. Keçiören Metrosu halen açılamadı. Sincan ve Çayyolu’nda vagonlar halen 3 tane. Tam kapasite açılmayan metro insanlar için eziyet oluyor. Metro tam çalışsa insanlar arabalarını bir istasyona bırakıp gider. Ana arterler de bu kadar yoğunlaşmaz.
TAŞIT AĞIRLIKLI KENT PLANLAMASI
Ankara’nın trafik sorunu için otobanlar yaparak yolları genişleterek çözüm üretemeyiz. Yıllardır metro raylı sistem konusu hep geri planda kaldı. Taşıt ağırlıklı bir kent planlaması yapıldı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey göremezsiniz. Dünyanın metropollerinde havaalanlarında metro var bizde halen yapılacak deniliyor. 2020’lere geliyoruz havaalanına metro gelecek diye bekliyoruz. Melih Bey dünya başkentiyiz diye övünüyor ama gece yarısı ulaşımı olmayan, havaalanından şehre metroyla ulaşılamayan bir kent dünya Başkenti olur mu. Dünya başkentinde 55 kilometrelik bir metro ağı mı olur.
METRO OLMAZSA KALICI ÇÖZÜM OLMAZ
CHP grubu olarak mecliste hep yapıcı muhalefet görevimizi yapıyoruz. Eleştirirken de alternatif politikaları söylüyoruz. Amacımız politika yapmaktan öte Ankara halkının sorunlarını birlikte çözmek. Ulaşım politikası yanlış, metroya ağırlık verilmezse kalıcı bir çözüm üretilemez. ODTÜ yolu açıldı bir rahatlama oldu ama bağlantılarına bakarsanız ciddi problemler yaşanıyor. Kentin planlaması yapılırken belli bir nüfusa göre planlama yapılıyor. Mesela Çukurambar’ın nüfusu belki de 10 bin üzerinden planlandı bugün ise 40 bin civarında, trafik kaldırmıyor. Akşam ve sabah oradan geçemiyorsunuz. Planlamada ciddi bir yanlışlık var. İleriye dönük düşünülmezse sorunlar daha da büyür.”