14 yaşında illüzyona merak salan Ankaralı Abidin Özçelik, ilk gösterisini 17 yaşındayken Başkent sokaklarında yaptı.
Üniversite eğitimine de Ankara’da devam eden Abidin, bu yıl ikinci kez katıldığı ‘Yetenek Sizsiniz’ yarışmasındaki merak uyandıran gösterisiyle yarı finale çıkmayı başarırken, şov dünyasının da beğenisini kazandı. Sıra dışı gösterilerinin bilimin bir parçası olduğunu söyleyen genç illüzyonist, yeteneğinin sırlarını ve hedeflerini Hürriyet Ankara’ya anlattı:
Yeteneğini ne zaman fark ettin?
Ben 14 yaşımdayken, bir sihirbazın basit bir gösterisi beni çok etkiledi. Yazlıkta bir komşumuz vardı, üç sene boyunca benimle özel olarak ilgilendi. Beden dili üzerine eğitimler aldım, kitaplar okudum. Telekinezi(metalleri bükmek) ve pyrokinezi(ateşi kontrol etmek) tekniklerini öğrendim.
İlk gösterini nerede gerçekleştirdin?
17 yaşımdayken Ankara sokaklarında, sokak illüzyonist olarak gösterilerime başladım. 7 senedir de devam ediyorum. Ankara sokaklarında fenomenlik yakaladım. Kızılay’da, Konur Sokak’ta, Emek’te, Bahçelievler’de, Ümitköy’de. Şimdi de deyim yerindeyse salon illüzyonist olarak devam ediyorum. Şu anda sokakta yapamıyorum. Bu kendi seçimim değil, tamamen güvenlik gerekçesiyle.
ŞAPKADAN ÇIKAN TAVŞANIN DÜŞÜNCELERİNİ OKUYORUM
Yarışmaya katılma fikri nasıl oluştu?
Arkadaşlarımın baskısıyla ‘Yetenek Sizsiniz’ yarışmasına girdim. En çok kendimizi gösterebileceğimiz yer bu yarışma. Bize sadece bu platformlarda yeteneğimizi sergile şansı sunuluyor. Esas katılma amacım ‘sihirbaz’ olarak tanımlanan kişilerden farkımı göstermek, bilimi kanıtlamak.
Sihirbaz’ olarak tanımladığınız kişilerden farkını kanıtlamak istediğini söyledin. Senin en büyük farkın nedir?
‘Sihirbazlar’ olarak tanımlanan kişiler kendilerini şapkadan tavşan çıkartarak gösteriyor, ama bizim alanımız şapkadan çıkan tavşanın düşüncelerini okumak. Sihirbazla illüzyonistin en büyük farkı da budur. Sihirbaz olarak tanımlanan insanlar gerçeği vermiyor, ben insanlara gerçeği sunmak için şovlar gerçekleştiriyorum. Gösterilerime bilimi de kattım ve şu anda tamamen bilim yapıyorum.
Kendi alanında örnek aldığın isimler varmı?
Türkiye’de çok farklı isimler yok. Criss Angel’ın illüzyon yönünü, David Blaine’in de mental yönünü örnek alıyorum. Lior Suchard da yine başarılı isimlerin arasında.
BUZ ADAM KALIBINA GİRMİYORUM
Seni diğer illüzyonistlerden ayıran en büyük özelliğin nedir?
Ben, illüzyonistlerin girdiği buz adam kalıbına girmek istemiyorum. İnsanların benden çekinmesi değil, yanıma gelip yaptığım numaraların sırrını sormasını istiyorum. Hipnoz ve illüzyon olayı eğitimlerle herkesin üstesinden gelebileceği kavramlar. Doktorları düşünün açık kalp ameliyatı eğitimini aldıkları için gerçekleştirebiliyorlar. Biri hayat kurtarıyor biri merak uyanıyor. Bizim işimiz de aynı şekilde, eğitimle üstesinden gelebilmek mümkün.
Bu sıra dışı yeteneklerin özel hayatını nasıl etkliyor?
Bunlar saymakla bitmez. Örneğin, kız arkadaşlarım bana yalan söyleyemiyor. Düşüncelerini okuyabildiğimde, beni hayatlarında nereye koyduklarını anlayabiliyorum. Onun haricinde bir sınavı hazırlayan kişiye bakarak, hazırladığı sorunun doğru şıkkını görebiliyorum. Aynı masada oturduğum insanların benimle ilgili düşüncelerini hissedebiliyorum.
BİLİM GERÇEĞİNİ KABULLENDİRMEK İSTİYORUM
Üniversite eğitimin de devam ediyor, illüzyon gösterilerin de... Gelecek planlarında hangisi ön planda yer alacak?
Geleceğimi tamamen illüzyonist olarak hayal ediyorum. Para kazanmanın yanında bunun bilim olarak yapıldığını Türkiye’de kabul ettirmek istiyorum. ‘Büyücü’, ‘cinci’ eleştirisini yenmek istiyorum. Sunuculuğu üstelendiğim televizyon programında kendi ekibimle farklı gösterilere imza atmak istiyorum.
Yarı finale kaldığın ‘Yetenek Sizsiniz’ yarışmasında ilerlemen durumunda izleyenleri ne gibi şovlar bekliyor?
İkinci turda(yarı final) neler yapabildiğimi göstermek istiyorum. Ölme ihtimalimin olduğu bir kapandan kurtulma sahnesine imza atacağım. Yarışmada finale kalmam durumunda ise final Ankara’da olursa Boğaz Köprüsü’ne, İstanbul’da olursa cam fanusun içinde İzmir’e ışınlanacağım. Bu benim hayalimdeki gösteri. Yeteri kadar bütçem olursa, nasıl yapılacağına kadar kafamda her şeyi çizdim.