Savaş , afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla, Polis Akademisi Başkanlığı’nın, Anadolu Ajansı (AA) ile gerçekleştirdiği ‘6. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi’ sürüyor. Kursiyerlere 26 başlıkta 60 saati pratik, 36 saati teorik, 14 saati ise gece uygulaması olmak üzere toplam 110 saat eğitimi veriliyor. Özellikle kritik bölgeler, savaş alanları ve doğal afet bölgelerinde hayatta kalma eğitiminin yanı sıra, çelik yelek, miğfer, can yeleği ve gaz maskesi kullanma, kırık ve yaralanmalarda ilk yardım, harita okuma, pusula ile yol bulma konularında pratik yaptırılıyor. Öte yandan; sığınmacılar, mülteci kampları, toplumsal olaylar, suda hayatta kalma imkanları, patlayıcılar, mayın ve bubi tuzakları, adam kaçırma, rehin alma, savaş teorisi/terminolojisi, hava ve deniz operasyonları gibi konular ise uygulamalı işleniyor.
GERÇEK BOMBA VE SİLAHLAR
Gerçeği aratmayan sahnelerin yaşandığı programdaki uygulamalı derslerde gerçek bomba ve silahlar kullanılıyor. Çevik Kuvvet ekibi, toplumsal olaylara müdahale eğitiminde, sis bombası ve biber gazı da kullanıyor. Kursiyerler, araç güvenliği dersinde 8 saat ileri sürüş tekniği eğitiminden geçerken, profesyonel dalgıçlar da suda hayatta kalmanın eğitimini veriyor. Eğitimlerde başarı gösterenler, ‘uluslararası başarı belgesi sertifikası’ almaya hak kazanıyor. AA
İLK İKİ GÜN ZORLU GEÇTİ
6. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi’nin ilk gününde, Türk Silahlı Kuvvetleri ekiplerince ‘Rota belirleme ve harita okuma’ ile ‘Hava ve deniz operasyonları’, ikinci günde ise Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD ) eğitmenlerince doğal afetlerde davranış ve korunma eğitimleri verildi. Eğitimlerde arama kurtarma köpekleri de kullanıldı.
AŞAMA AŞAMA ÖĞRENİYORLAR
AFAD Eğitmeni Emel Sonkaya, savaş muhabiri eğitimi alan muhabirlere, özellikle afet bölgelerinde güvenli çalışma yaklaşımlarını, pratik ve teorik eğitimler yaparak öğrettiklerini söyledi. Sonkaya eğitimlerle ilgili, “Her afetin kendine göre riskleri, kendine göre kıyafetleri, kendine göre hazırlıkları gerekiyor. Bunların hepsini, aşama aşama iş yerinden çıkıştan evlerine tekrar dönünceye kadar olan sürede ihtiyaç duydukları her türlü ekipmanı ve malzemeyi nasıl kullanması gerektiğini, buradaki eğitimde öğreniyorlar” diye konuştu.