Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
18 Haziran 2022 Cumartesi - 13:05

Fed sonrasında denge ve perspektifler

Karar ve projeksiyonlar… Karar ve projeksiyonların şahin, basın toplantısının orta yollu olduğu FOMC aslında bundan sonraki politika rotasını açık uçlu, dinamik ve kesin kanıt sunan değişkenlere bağlı tutacağının.

Fed sonrasında denge ve perspektifler

Karar ve projeksiyonlar… Karar ve projeksiyonların şahin, basın toplantısının orta yollu olduğu FOMC aslında bundan sonraki politika rotasını açık uçlu, dinamik ve kesin kanıt sunan değişkenlere bağlı tutacağının yönlendirmesini yapmış durumdadır. Şu perspektif açık bir şekilde ortaya çıktı ki; Fed enflasyonda kesin bir düşüş ve beklentilerde düzelme görene kadar faiz artırma isteğini ve eylemlerini sürdürecek.

Agresif sıkılaştırma… Fed 75 bps faiz artışı yaparken enflasyonu kontrol altına alma ve işgücü piyasasında oluşabilecek erozyon etkisine yaklaşımına bakacak olursak, ilerleyen aylarda hızlanacak sıkılaşma politikasının bazı yansımaları olacağı, bu yansımaların ise resesyondan çok belli oranda yavaşlama varsayımına dayandırıldığı görülmektedir.

Fed, ekonomik projeksiyonların büyüme tarafında 2022 ve 2023 için önemli aşağı yönlü revizyonlar gerçekleştirdi. Enflasyon konusunda genel kanısı ise, önceki tahmin dönemine göre daha şiddetli bir hızlanma öngörüsünü öne çıkarmakta. Ancak enflasyon tahminlerinin merkezi eğiliminde 2023 yılında ve sonrasında da kayda değer gerileme öngörülmekte. Bunun bir kısmının baz etkisinden kaynaklı sayısal oranlardan geleceğini biliyoruz. Daha fazlası ve dezenflasyonda süreklilik için tedarik ve arz koşullarında iyileşme gerekli.

Faiz projeksiyonlarında da 2022 federal fonlama oranında orta nokta %3,4 olarak ayarlanırken, 2023 için bu medyan oran %3,8 olarak öngörülmekte. Terminal oran ise uzun dönem için %2,5 olarak belirlenmiş durumda. Fed, cari koşullarda nötr orana yakınlaşmakla beraber, bu sene içinde bu oranın bir hayli üzerinde bir fonlama oranına sahip olacak. Faiz patikasında 2023’te maksimum sıkılığa erişildikten sonra normalleşen ekonomik dengelerle doğal faiz oranına doğru gevşeme öngörülüyor.

Fed enflasyonun bu sene, önceki projeksiyonundan daha agresif olacağını kabul etmekle beraber, müdahale alanının taleple alakalı olduğunu ve faiz artışlarının başta mortgage oranlarına etkisiyle beraber konut talebini soğutarak fiyatları aşağı çekme etkisi çok olasıdır. Küresel gaz ve gıda fiyatları konusundaki dışsal etkilere ise maruz kalmaya devam edecek, bunun için arz koşullarında ve tedarik zincirinde iyileşme gerekli. Fed’in talebi kısma doğrultusunda hareket etme düsturuyla faizleri yakın dönemde hızla artıracak olması büyümeyi ve istihdamı bir miktar yavaşlatacak. Mayıs ayı perakende satış verilerindeki negatif gerçekleşmeler talebin hız kaybetmesi noktasında okunabilir, ancak tüketim yoğun şekilde enflasyonun maddi durum üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı da yavaşlayabilecek bir doğrultuda.

Fed noktasal grafik faiz projeksiyonları… Kaynak: Bloomberg, Federal Reserve

 Powell… Powell’ın 75 bps artışları yeni standardizasyon olarak belirlemediği ve Fed’İn duruma göre 50 – 75 gibi bantlarda ilerlemesinin ucu açık bıraktığı açıklamalarından öne çıkanlar;

Fed, sıkılaştırma döngüsünde resesyona neden olmak istemiyor.

Uzun vadeli enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmak birinci önceliktir. Bunu yapabilmek için kısa vadede talep tarafını yavaşlatmaya devam etmek ve aylık enflasyon verilerinde kanıt görmek istiyoruz.

Bir sonraki toplantı için 50 veya 75 baz puanlık artış yapılabilir.

Yumuşak iniş çok zordur, ancak HH ve şirketler güçlü olduğu için resesyondan bahsetmek için henüz erken. Genel olarak tüketim için iyi bir görünüm var.

 

Sonuç? Powell’ın 50 bps’lık artış olasılıklarını yine de masada tutarak daha güvercin bir perspektifi de aktif kartlara dahil etmesi olumlu karşılansa da, küresel parasal sıkılaşma perspektifi ve otomatik pilot dışı ayarlamalar daha fazla geçerli bir hal alacak gibi görünüyor. ECB’nin tahvil getirilerini kontrolde tutacak yeni mekanizma açıklaması beklenirken, bunun Temmuz ayında beklenen faiz artışı ortamında getiri farklarının kriz yansıtıcı seviyelere açılmaması yönünde bir ayarlama olacağı anlaşılıyor. BOJ getiri kontrolünde statükoyu bozmazken, genel eğilim itibariyle negatif faiz uygulamasının küresel çapta daha az yaygın olacağını da düşünebiliriz. Fed ise bir resesyona sebep olmak istemiyor, enflasyon verilerinde ise geçerli aşağı doğru eğilimi teyit edecek kanıtlar görke zorunda. Enflasyon genel eğilimi ise aşağı dönmediği gibi, yukarı yönlü riskler barındırmaya da devam ediyor.

Fed’i yönlendirecek dinamik verilerde 30 Haziran’da açıklanacak Mayıs ayı PCE verileri (Fed’in ana enflasyon göstergesi) ve 13 Temmuz’daki Haziran TÜFE verilerine bakacağız. TÜFE daha genel kapsamlı eğilimleri, PCE daha indirgenmiş kalemleri içerdiği için farklı oranlar ölçüyor, ancak Fed bu iki veriyi de kesinlikle dikkatli bir şekilde izliyor. Petrol fiyatlarının durumu kritik olduğu gibi, sıkılaşan finansal koşullarla talep enflasyonunun da nasıl ivme kaybı yaşayacağına bakacağız.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında haftalık vaka sayısı
 
Asya’da düşüş sürerken BoJ değişikliğe gitmedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda genel olarak negatif bir seyir görüldü. ABD Merkez ...
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
Küresel piyasalarda resesyon fiyatlamaları
Fed’in para politikası toplantısının ardından küresel piyasalarda resesyon ...
 
FED faiz artırımına gitti
ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda genel olarak pozitif bir seyir görüldü. Piyasalar ...
Enflasyona karşı uyanık olmak
COVID-19 tedbirlerinin de etkisiyle Çin'in başkenti Pekin'de sanayi üretimi ...
 
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
Küresel piyasalardaki çalkantılı seyir
Fed’in para politikası kararı öncesinde küresel piyasalardaki çalkantılı seyir devam etmektedir.
Fed faiz kararı öncesi piyasalarda yön arayışı sürüyor
Fed faiz kararı öncesinde piyasalarda yön arayışı sürüyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri