Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
17 Haziran 2022 Cuma - 12:01

Piyasaların yönü

Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileri de yukarı yönlü olmaya devam etmektedir.

Piyasaların yönü

BIST100… Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileri de yukarı yönlü olmaya devam etmektedir. Hafta içinde İTO Mayıs ayı için enflsayonu %87,35 olarak açıkladı. Mevcut artış son 24 yılın en yüksek artışı oldu. Geçen hafta TÜİK TÜFE/ÜFE rakamlarını açıkladı. Mayıs ayı için açıklanan TÜFE aylık bazda 2,98% artış gösterirken yıllık bazda ise bu rakam 73,50% olarak kaydedildi. Yünanistan ile olan gerilim ve Suriye’de olabilecek olası bir operasyon yurtiçi riskleri yukarı yönlü etkilemektedir.

 

 

USDTRY… Güne 17.31 TL seviyelerinde başlayan kur, Rusya Ukrayna savaşı ve enflasyonist bakıların gölgesinde uzunca bir süre devam eden yatay seyrini bitirmiş olup, ilk kez psikolojik direnç olan 15 TL’yi yukarı yönlü kırmış durumda ve yükselişini devam ettirmektedir. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. Geçen hafta ABD TÜFE verisi 41 yılın zirvesini görerek yıllık bazda 8,6% olarak açıklandı. Bununla birlikte FED 28 yılın en sert faiz artışını yaparak faiz oranını 1,50-1,75 seviyesine çıkardı.

 

 

EURTRY… Türk Lirası, savaş ve enflasyonist baskıların gölgesinde parite yukarı yönlü hareketine uzun bir süre sonra tekrardan başlamıştır. Sabah saatlerinde parite 18.18 TL seviyelerinde seyretmektedir.

 

 

EURUSD… Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da pandemi endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. En son Japonya ve İsviçre’de Rusya’ya yaptırım konusunda adım attılar. AMB’li yetkililer, Rusya savaşının ekomomi için büyük bir şok olduğunu belirttiler ve Temmuz dönemi için faizi pozitif seviyeye çıkarabileceklerinin sinyalini verdiler. Geçen haftalarda Euro Bölgesi enflasyonu tekrardan rekor kırarak yıllık bazda 8,1% olarak açıklandı. Enflasyon halen en önemli risk unsuru olarak global bazda varlığını devam ettirmektedir.

 

 

XAUUSD… Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan jeopolitik gerilim altını orta vade de yukarı taşısa bile kısa vadeli düşüş devam etmektedir. Buna Rusya’nın girişi ile ABD+AB tarafından ek yaptırımlar ve gelmesi ve diğer ülkelerinde buna katılması daha da etkilemektedir. Global ekonominin toparlanamama riski hali hazırda bulunurken, jeopolitik risklerin desteği ile altını orta vadeli olarak güçlenmektedir.

 

 

GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde ons altının yükselişi gram altınıda yukarı yönlü etkilemiştir. Savaş yönlü gidişat halen önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 1027 TL seviyelerini görmektedir.

 

 

BRENT… AB tarafında savaş sebebi ile enerji krizi olarak yansıması Brent petrolü güçlendirmektedir. OPEC tarafından geçen haftalarda üretim artışı ve arz sorunlarını giderici açıklamaların ardından düşen petrol, gelen Rusya tarafından jeopolitik riskleri artıran haberleri tekrardan Brent Petrolü yukarı yönlü taşıma baskısı devam etmektedir.

 

 

S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler ve arz kaynaklı yüksek enflasyon görünümü risk unsuru olarak önemini korumaktadır. Endeks tarafında ise uzun süreli satış baskısı devam etmektedir. En son FED’in 75 baz puan faizi artırması piyasayı rahatlatmış gözükse bile mevcut riskler önemini korumaktadır.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Küresel piyasalarda resesyon fiyatlamaları
 
Yeşil eriğin 8 önemli faydası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalarda resesyon fiyatlamaları
Fed’in para politikası toplantısının ardından küresel piyasalarda resesyon ...
FED faiz artırımına gitti
ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda genel olarak pozitif bir seyir görüldü. Piyasalar ...
 
Enflasyona karşı uyanık olmak
COVID-19 tedbirlerinin de etkisiyle Çin'in başkenti Pekin'de sanayi üretimi ...
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
Küresel piyasalardaki çalkantılı seyir
Fed’in para politikası kararı öncesinde küresel piyasalardaki çalkantılı seyir devam etmektedir.
 
Fed faiz kararı öncesi piyasalarda yön arayışı sürüyor
Fed faiz kararı öncesinde piyasalarda yön arayışı sürüyor.
Fed nezdinde 75 baz puan faiz artışına bakış açısı
Yakın dönem faiz projeksiyonları… Fed’in vadeli fiyatlamalar belli bir ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda sert satışlar görüldü. Cuma günü beklentilerin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri