Amerikan Savunma Bakanlığının açıklamasına göre, Beşinci kuşak F-35 Lightning II’ler performansını dördüncü kuşak savaş uçakları ile aynı maliyete sunuyor. Lockheed Martin’in F-35t test pilotu ve Kanada Silahlı Kuvvetlerinin eski pilotu olan Billie Flyn F-35’leri “bugün uçan bütün uçaklardan daha etkili bir silah” olarak nitelendiriyor.
Türkiye 30’u kesinleşen 100 uçak siparişi vermiş durumda. Türkiye’nin verdiği siparişlerin uçakların F-35B sınıfı STOVL özeliğine sahip olacağı biliniyor.
STOVL uçakları uzun bir piste ihtiyaç duymadan kısa mesafede kalkabiliyor ve dikey iniş gerçekleştirebiliyor. Uçaklar ise Türkiye Hava Kuvvetlerinde hali hazırda hizmet veren F-16 pilotlarının 6 haftalık bir eğitimle kullanabilecek.
Yeni nesil F-35 Taarruz Uçakları dikey inip kalkabilme özellikleri sayesinde 2021 yılında hizmete girmesi planlanan ve inşası Tuzla Sedef Tersanesi’nde devam eden çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’da da kullanılabilecek.
F-35 projesine katılan Türk firmalarının kazançlarının 12 milyar dolar olması beklenirken katılan firmalar ve alanları ise alfabetik sıraya göre şu şekilde:
- Alp Havacılık - Gövde yapısı ve iniş takımları
- Aselsan - Elektronik optik hedefleme sistemleri ve hava müdahale kontrolleri
- Ayesas - Füze uzaktan kumanda ara yüzü ve panoramik kokpit görüntüleme sistemi
- Fokker Elmo - F-35’lerin elektrik kablolama ve iç bağlantı sistemleri
- Havelsan - F-35 Eğitim sistemleri
- Kale Havacılık - Gövde yapısı ve bağlantıları ile iniş takımları kilitleme sistemi
- MİKES - Çeşitli parçalar
- Roketsan ve TUBİTAK - SAGE- F-35 ler tarafından taşınacak SOM-J Füzelerinin geliştirilmesi
- TAI - üretim malzemeleri, gövde kaplamaları, havadan karaya sistemlerin entegrasyonu