Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Oldukça uzun süren ve çok emek verilen bir çalışma sürecinin sonunda bu belgeye nihai şeklini veren adalet bakanımıza ve ekibine şahsım milletim adına teşekkür ediyorum
İnsan hakları eylem planı geçmişin muhasebesi ile geleceğin murakabesinin ürünü bir belgedir.
İnşallah önümüzdeki hafta da ekonomik reform programımızı milletimizle paylaşacağız.
Her alandaki reformları kesintisiz sürdürmemiz gerekiyor.
Her maddesinin hayata geçmesi için gereken adımları kararlılıkla atacağız.
Adaleti kuyumcu titizliği ile yerine getirecek her görüşe başımızın üstünde yer veriyoruz.
İnsan hakları eylem planı 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren bir belge olarak ortaya çıktı. 2 yıllık bir zaman diliminde uygulanmak üzere hazırlanmıştır.
Eylem planında belirlenen her bir faaliyet için sorumlu ve ilgili kuruluşlar ile bu faaliyetler için öngörülen zaman dilimine yönelik takvimde 2 hafta içerisinde kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.
Vizyonu özgür toplum, demokratik bir Türkiye olarak belirlenen eylem planımız 10000 temel ilke ile başlıyor. Devletin milletimize taahhüde olan ve asla vazgeçmeyeceğimiz bu ilkeler şunlardır:
1- İnsan, doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez hakları ile yaşar, devletin görevi de bu hakları korumak ve geliştirmektir.
2-İnsan onuru bütün hakların özü olarak hukukun etkin koruması altındadır.
3 - Düşünce, felsefi inanç din mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz konusu olmaksızın herkes hukuk önünde eşittir.
4- Hizmetinin herkesi eşit, tarafsız ve dürüst biçimde sunulması bütün idari faaliyetlerin temel özelliğidir.
5- Mevzuat tereddüt doğurmayacak şekilde açık net anlaşılır ve öngörülebilir kurallar içerir.
6- Kamu otoriteleri de bu kuralları hukuk güvenliği sözleşme özgürlüğünü hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.
7 - Devlet girişim ve çalışma hürriyetini rekabete dayalı serbest piyasa kuralları ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir.
8 - Adli ve idari işleyiş masumiyet karinesi lekelenmeme özellikle bunun altını çiziyorum lekelenmeme hakkı ve ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkelerini koruyan gözeten ve güçlendiren bir yaklaşımı merkezine alır.
9 - Hiç kimse başkalarının kişilik haklarına saygı göstermek suretiyle yaptığı eleştirilere nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.
Hukuk devleti hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir. Haklarının ihlal edildiğini iddia eden herkes zahmetsiz şekilde erişebilir.
Adalete erişim hak ve özgürlüklere saydığım eylem planımız işte bu ilkeler çerçevesinde belirlediğimiz şu 9 amaçtan oluşuyor.
Eylem planındaki 9 amaçtan ilki güçlü bir insan hakları koruma sistemidir. Hedefimiz insan haklarına dayalı bir hukuk devleti anlayışını daha da güçlendirilmesidir. Mevzuat ve uygulamayı bu doğrultuda düzenli olarak gözden geçirecek ve gerekli tüm tedbirleri alacağız.
Avrupa vize serbestisi diyaloğunda karşılanması beklenen hususlara yönelik çalışmalara da hız veriyoruz. Yine bu amaç başlığı altında Anayasa mahkemesine bireysel başvuru sisteminin etkinliğini artırmayı hedefliyoruz.
Siyasi partiler ve seçim mevzuatında değişiklik yapmak üzere kapsamlı bir çalışmayı başlatıyoruz.
İnsan hakları kurumlarının etkinliğini artırıyor, kamu denetçiliği kurumu ile Türkiye insan hakları ve eşitlik kurumunun kararlarını kişisel verilerin korunması suretiyle kamuoyunun erişimine açıyor.
Geç gelen adalet, adalet değildir anlayışıyla vatandaşımızın taleplerini ve sıkıntılarını daha hızlı daha etkin daha şeffaf bir şekilde çözecek adımları atıyoruz.
Bu çerçevede insan hakları tazminat komisyonu Anayasa mahkemesine başvuruya gerek kalmaksızın uzun yargılama zararlarını karşılayacak.
Ayrıca ceza infaz kurumlarının insan hakları odaklı olarak denetim ve takip için var olan sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden temsilcilerinin de katılımıyla bağımsız bir ceza infaz kurumları insan hakları izleme komisyonu devlet anlayışımızın bir gereği olarak mağdur haklarını da güçlü bir şekilde seslendiriyoruz.Kırılgan gruptakiler başta olmak üzere suç mağduru vatandaşlarımıza adliyenin kapısından içeri girdiği andan itibaren destek olarak bu insanlarımızın yeni mağduriyetler yaşamasının önüne geçmek istiyoruz.
Bunun için çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere suç mağdurlarına yönelik sağlanan psiko-sosyal destek ve bilgilendirme hizmetlerinin etkinliğini artırıyoruz.
Adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri ile adli görüşme odalarını da yaygınlaştırıyoruz.
İnsan hakları iki amaç başlığı yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkının güçlendirilmesidir. Biliyorsunuz bu alanda bugüne kadar tarihi nitelikte pek çok adım attık, devlet güvenlik mahkemelerini biz kaldırdık, hakimler ve savcılar kurulunun yapısını demokratik temsil ilkesine göre yeniden şekillendirdik.
Elektronik tebligat uygulamasına yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı da dahil ediyoruz. Geçtiğimiz yılın başında uygulamaya başlanan seri muhakeme ve basit yargılama usulleri daha önce 2 yıl süren yargılama süreçlerini 2 aya indirdi. Vatandaşlarımıza büyük kolaylık sağlayan bu usullerin kapsamını genişletiyoruz.
İş davalarının daha hızlı şekilde sonuçlanmasını temin için hakimlerin sosyal güvenlik kurumunun kayıtlarına bilişim sistemi üzerinden erişebilmesini sağlıyoruz.
Adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi bakımından tüm tarafların eşit imkanlara sahip olmasını önemli görüyoruz.
Anayasa mahkemesine bireysel başvuruların elektronik ortamda yapabilmelerine imkan sağlıyoruz. Sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak maddi durumu yetersiz olan kişilere verilen adli yardım hizmetleri için avukatlardan alınan vergi oranını düşürüyoruz.
Bu çerçevede dava icra ve noter harç ve masraflarını sadeleştiriyoruz, yine geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan ve özellikle şu salgın döneminde büyük kolaylık sağlayan elektronik duruşma uygulamasını tüm hukuk mahkemelerinde yaygınlaştırılıyoruz.
Yatağa bağımlı hasta vatandaşlarımıza bulundukları yerden görüntülü iletişim teknolojileri vasıtasıyla ifade ve benzeri işlemleri yapabilme kolaylığı getiriyoruz.
Eylem planımızın 3. amacı hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık.
Mevzuatımız kişiler hem de idare yönünden herhangi bir tereddüde yer vermeyecek şekilde açık net anlaşılır ve uygulanabilir olmalıdır.
Eylem planıyla idarenin iş ve işlemlerinde öngörülebilirliği ve şeffaflığı daha da idare yapılan başvurularda idarenin cevap verme süresini 60 günden 30 güne indiriyoruz.
Bu doğrultuda Avrupa Birliği'nin doğrudan yabancı yatırımların izlenmesi hakkında çerçeve kararı ile uyumlu hukuki düzenlemeler yapıyoruz.
Adli süreçlerinde basit anlaşılabilir olmasını temin ediyoruz. Adli ve idari yargıda itiraz istinaf ve temyiz gibi kanun yollarına başvurusu ederini yeknesak hale getiriyoruz, kamuoyunun erişimine açıyoruz.
Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilebilmek için en az 45 yaş ile bir sınıf olmanın yanında belli bir kıdem şartı da getiriyoruz.
Yargıdaki unvanlı görevler için de kıdem şartı aranacak.
Tüm icra dairelerinde kağıtsız ofis ortamına geçiyor, her geçen gün değişen gelişen karmaşıklaşan sosyal ve ekonomik hayat karşısında yargıda ihtisaslaşma giderek daha önemli hale geliyor.
Bilirkişilik bölge kurulunu yeniden yapılandırıyoruz. Yetersiz raporları alışkanlık haline getiren ya da etik ilkelere aykırı davrandığı tespit edilen bilirkişileri derhal çıkarıyoruz.
Planımızın 4 amacı ifade örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesidir. Bu üç özgürlük alanı bugüne kadar en çok düzenleme yaptığımız, güçlendirilmesi için en çok gayret gösterdiğimiz konular arasındadır. Hak ve özgürlüklerden yararlanmada herkesi eşit değer ve önem de gören insan odaklı bir yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz.
Diğer insanların haklarına saygılı şekilde yapılan eleştirilerin ve düşünce açıklamalarının soruşturma konusu olmaması için hakim savcı ve kolluk görevlilerine düzenli olarak eğitim verilmesini temin ediyoruz.
Basın yayın ve internet yoluyla işlenen suçlarda muhakeme şartı olan süreleri ifade özgürlüğünü güçlendirmek amacıyla yeniden ele alıyoruz.
İfade ve basın özgürlüğüne ilişkin standartları yükseltmek için gazetecilerin mesleki faaliyetlerini kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler geliştiriyoruz.
Vakıfların yönetim kurullarının oluşturulması ve seçimine ilişkin vakıflar yönetmeliğini yeniden düzenliyoruz.
Çoğulculuk anlayışını yaşatmak ve geliştirmek gayesiyle ayrımcılık ve nefret suçuna karşı güçlü bir mücadele iradesi ortaya koyuyoruz, nefret suçuna ilişkin soruşturma kılavuzları hazırlıyoruz.
İnsan hakları Eylem planı 5. amacı kişi özgürlüğü ve güvenliğinin güçlendirilmesidir
Tutuklamanın süresi kapsamı gerekçesi konusunda ceza muhakemesi kanununda yapılan değişiklikler bu alanda önemli bir iyileşme sağlamıştır.
Tutuklamada ölçülülük ve orantılılık ilkeleri doğrultusunda katalog suçların kapsamını daraltıyor, tutukluluk suçlarında somut delile dayanmayan şartı getirelim tutuklamanın istisnai bir koruma Tedbiri olduğuna ilişkin ilkeyi takip ediyoruz.
Onur ve haysiyetini korumak devletin en önemli varlık sebebidir. Bunun için işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans anlayışını istisnasız bir şekilde hayata geçirdik. Hep tartışılan sistematik işkence ya da kötü muamele iddiaları artık geride kalmıştır.
İşkence konusunda Türkiye bu konuda zamanaşımını kaldıran dünyadaki ender ülkelerden biridir.
İşkence iddiaları ile ilgili disiplin soruşturmalarında da zamanaşımını kaldırıyoruz.
Bir kadının dahi şiddet mağduru olmadığı güne kavuşana kadar kurumlarımızın sivil toplumun medyanın ve toplumun tüm kesimlerinin işbirliği ile bu mücadeleyi sürdüreceğiz.
Üst ve beden aramalarının insan onurunu zedelemeyecek şekilde yapılmasına yönelik kararlılığımız doğrultusunda kolluk ve İnfaz Kurumu personeline düzenli eğitimler vermeye devam edeceğiz
Ceza İnfaz kurumlarında dijital dönüşümü tamamlıyoruz. Bu çerçevede hükümlü ve tutukluların yakınları ile görüntülü görüşebilmeleri yanında mektup alıp gönderme dilekçe verme ve sağlık durumunu takip gibi işlemlerde de teknolojiden yararlanıyoruz.
Denetimli serbestlik yükümlülerinin meslek edinmelerini sağlamak için halk eğitim merkezleri İŞKUR ve özel sektör işbirliği ile programlar düzenliyoruz.
Eylem planının 7. amaç başlığı mülkiyet hakkının daha etkin korunmasıdır. Mülkiyet hakkı vatandaşımızın sosyal ve ekonomik yönden gelişimini temin eden temel bir haktır.
Doğuştan kazanılan bu hakkı korumak devletin öncelikli vazifelerinden biridir. Kamu idareleri mülkiyet hakkını kullanmayı zorlaştıracak uygulamadan büyük bir hassasiyetle kaçınmak mecburiyetindedir.
Bu anlayışla acele kamulaştırmaya ilişkin hükümleri de içerecek şekilde kamulaştırma ile ilgili tüm mevzuatı yeniden ele alıyoruz.
İmar planı izleme değerlendirme ve denetleme sistemi oluşturuyoruz. Yine imar planlarında parselasyon işlemlerinden doğan mağduriyetleri gidermeye yönelik çalışma yapıyoruz.
Eylem planının 8 amacı toplumsal refahın güçlendirilmesi ve kırılgan kesimlerin korunmasıdır. Bu amaç altındaki hedeflerimize çocuk hakları ile başlıyoruz.
Çocuk mahkemelerindeki duruşma sorunlarını çocuk dostu olacak şekilde tasarlıyor, duruşmalara savcı ve avukatların cübbe giymeksizin katılımına imkan sağlıyoruz.
Aile mahremiyeti ve çocuğun üstün yararının daha iyi korunabilmesi amacıyla aile ve çocuk mahkemelerinin müstakil bir kampüs içinde bulunacağı yeni bir adliye modeli geliştiriyoruz.
Denetimli serbestlik müdürlüklerinde çocuk büroları kuruyor, suça sürüklenen çocukların adli süreçlerinin her aşamasını bu bürolar vasıtasıyla takip ediyoruz.
İstanbul'da bir Birleşmiş Milletler Gençlik Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalara hız veriyoruz. Böylece Birleşmiş Milletler 2030 gençlik stratejisinin etkin bir şekilde uygulanması hedefine de katkıda bulunmak istiyoruz.
Özel politikalar geliştirmeye devam edeceğimiz bir diğer grupta engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın engelli bireylerin üst kademe kamu yöneticileri ile mesleklerine uygun kamu görevlerinde istihdamını zorlaştıran hükümleri tespit edip, kaldırıyoruz.
Uyuşturucu kullanımından ilk kez denetimli serbestlik kararı alanların rehabilitasyon ve tedavilerinin ara kontrollerle izleneceği 5 yıl süreli bağımlılık takip modeli fiziki çevrenin korunması ve çevre sağlığının geliştirilmesi kadar dijital mecralarda da insan haklarını koruyacak tedbirler getiriyoruz.
Bireylerin kişilik haklarının sosyal medya üzerinden ihlaline yönelik fiillerle mücadeleyi artırarak sürdürüyoruz. 9 ve son amaç başlığı insan hakları konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkındalıktır.
İnsan hakları duyarlılığıyla meselelere yaklaşılması ile mümkün olduğuna inanıyoruz.
İnsan hakları duyarlılığının artırılması için faaliyetler planlıyoruz. Sosyal, siyasi ve kültürel alanda insan odaklı ve insan haklarına duyarlı uygulamaların geliştirilmesini sağlayacağız.
İnsan haklarının temelinde de eğitim buluyor. İnsan hakları bilincinin küçük yaşlardan itibaren yerleşmesi amacıyla ilk ve ortaöğretimde bu konuları içeren ders programları geliştiriyoruz.
Hukuk fakültelerinin kontenjanlarını da daha nitelikli eğitim verilmesini sağlayacak şekilde gözden geçiriyoruz. Hukuk fakültesi öğrenim süresini 5 seneye çıkarıyoruz.
Eylem planımızın nihai amacı yeni ve sivil bir anayasadır.
İnsan hakları eylem planı dilek ve temenni belgesi değildir, hayata geçmesi için devletin tüm kurumlarına iş düşüyor.
Türkiye'nin demokratik ve ekonomik kalkınma mücadelesinde hak ettiği mesafe ve yükselen toplumsal yeni anayasa ihtiyacını artık ertelenemez hale getirmiştir. Bunun için geçtiğimiz haftalarda yeni ve sivil anayasa teklifimizi yeniden milletimizin takdirine sunduk.
Hibya Haber Ajansı