Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
3 Eylül 2020 Perşembe - 18:44

Enflasyonda kur ve para politikası etkileri izlenecektir

Türkiye’de tüketici fiyatları Ağustos ayında %0,86 artış gösterirken, yıllık enflasyon ise %11,8 oranında gerçekleşti. (Tera Yatırım)

Enflasyonda kur ve para politikası etkileri izlenecektir

Türkiye’de tüketici fiyatları Ağustos ayında %0,86 artış gösterirken, yıllık enflasyon ise %11,8 oranında gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık bazda %0,95 ve yıllık %11,86 oranında bir enflasyon gerçekleşmesi yönündeydi. Bizim beklentimiz ise %1 aylık ve %11,9’luk yıllık gerçekleşme yönündeydi. Bu bakımdan gelen verilerin, genel anlamda yüksek olan beklentilerin biraz altında olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin ekonomik canlandırma politikalarına ağırlık verdiği bir dönemin akabinde rekor seviyelerine doğru değer kaybeden TRY’nin ve bu kapsamda Merkez Bankası’nın fonlama maliyetini artırarak uyguladığı sıkılaştırmanın enflasyon üzerinde belirleyici etkiye sahip olmasını bekleriz. 

 

Enflasyonun alt kalemlerine bakacak olursak; aylık bazda fiyatlardaki düşüş gösteren kalemlerin mevsim ve sezon etkisi çok yoğun olan giyim ve ayakkabı ile gıda ve alkolsüz içecekler olduğunu görüyoruz. Sezon etkisi ile beraber çok yüksek artışlar ve düşüşler görmeye alışkın olduğumuz giyimde %2,11’lik bir aylık düşüş söz konusudur. Yılın bu döneminde düşüş göstermesi normal olan gıda kaleminde de %0,08’lik azalma gözlemliyoruz. Yıllık gıda enflasyonu ise %13,5’e yükselerek artma eğilimi sürdürüyor ve yılsonu Merkez Bankası hedefinin üzerinde kalıyor. Enflasyona yukarı yönlü olarak en çok katkıyı veren kalemler sırasıyla; %5,09 artışla çeşitli mal ve hizmetler, %1,56 ile ulaştırma ile lokanta ve oteller olmuştur. Ev eşyası, konut, haberleşme, eğlence, sağlık gibi diğer kalemlerde de artışlar görülmektedir. Hizmet enflasyonu, lokanta ve oteller, sağlık gibi kalemlerdeki artış pandemi etkisiyle açıklanabilirken, otomotiv fiyatlarında ve benzin fiyatlarındaki artış ulaştırma grubunu yukarıya çekmiş görünüyor. Enerji grubunda yıllık enflasyon %9,6 seviyesinde, Temmuz seviyesinin üzerinde gerçekleşti.

 

Önümüzdeki dönemde daraltıcı para politikalarının etkisiyle faizlerde meydana gelen artışın etkileri talebi baskılayacak olsa da, enflasyona gelecek asıl etkinin maliyet kanalından olacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan son dönemdeki kur artışının maliyet etkisinin nihai fiyatlar üzerinde yansımalarının enflasyonu yukarıya çekecek bir yansıması söz konusu olabilecektir. Bu maliyet etkisini ÜFE tarafında görmekteyiz. ÜFE’de aylık bazda görülen %2,35’lik artış, bu maliyetlerin ürün fiyatlarına yansıtılmasıyla sonraki aylarda yüksek TÜFE artışlarına neden olabilir. Bu durumda başta otomotiv, enerji, temel mal ve hizmetler gibi döviz duyarlılığı yüksek olan gruplarda artışın enflasyonist baskılarının etkisini görebiliriz. Merkez Bankası’nın atıfta bulunduğu çekirdek enflasyon da yükselmektedir. Sırasıyla %11,2 ve 11’e ulaşmış olan B ve C göstergelerinin temel maliyet baskılarının artmasıyla yükselmeye devam etmesini bekleriz.

 

Merkez Bankası, artan TRY değer kaybına karşı para politikasında resmi bir faiz artışı veya faiz koridoru teknik ayarlamasından ziyade piyasa fonlamasını kontrol ederek fonlama maliyetini artırmaktadır. 2 Eylül itibariyle %10,16 seviyesinde olan AOFM’nin %11,25 seviyesindeki GLP’ye doğru artırılması olası görünmektedir. Enflasyonun önümüzdeki dönemdeki seyri, özellikle kur geçişkenliğinden gelen maliyet etkisi, bakımından para politikasındaki sıkılaştırma adımlarının TRY’ye etkisi önemlidir. TCMB’nin yan politika adımlarının TRY üzerinde direkt etkileri görülmezse, enflasyonist baskılar da yüksek kalabilir. Bu durum enflasyonun yıl sonuna kadar da çift hanede kalmasının önünü açmaktadır. Enflasyon Raporu’ndaki 2020 ve 2021 beklentileri sırasıyla %8,9 ve %6,2 iken; piyasa oyuncularının ve reel sektör temsilcilerinin TCMB Beklenti Anketi’nde ortaya koydukları ortalama beklentiler yıl sonu için %10,8 ve 12 ay sonrası için %9,7 seviyesindedir. Merkez Bankası, sonraki PPK toplantısını 24 Eylül’de gerçekleştirecek.

 

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %11,77, aylık %0,86 arttı
 
Uzaktan eğitimde en çok talep dikkat güçlendirme setlerinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %11,77, aylık %0,86 arttı
TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, ...
USDTRY – Gün içinde 7.4510 seviyesi görüldü
Bir süredir 7.3990 / 7.3000 arasında kalan USDTRY paritesi bugün itibariyle ...
Enflasyona rağmen Dolar/TL’de rekor
Tüketici fiyatları Ağustos'ta yıllık % 11.77 arttı. Tüketici fiyatları ...
 
Kıymetliler güzel başladığı günü, kötü bitirdi
Altın dünkü seansa coşkulu bir başlangıç yaptıktan sonra, 1992 dolar/onsa ...
USDTRY- 7.4071-7.2900 bandı arasında seyrediyor
USDTRY paritesi haftanın ikinci işlem gününde de 7.4071-7.2900 bandı arasındaki ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, beklentiden güçlü gelen ISM imalat PMI ve yeni siparişler ...
 
Günlerden ADP
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 25,660,482 – tedaviye pozitif ...
Piyasa analizi
Küresel borsalardan negatif yönde ayrışan BIST100 endeksinde güne tepki ...
Global borsalarda karışık seyir devam ediyor
BIST 100 endeksi, yüzde 1,99 değer kaybıyla günü 1.078 puandan tamamladı. (A1 Capital)
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri