Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
7 Temmuz 2009 Salı - 07:15

Enflasyon artısı geçici düşüş devam edecek

Merkez Bankası, enflasyondaki artışın büyük ölçüde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisinden ve vergi indirimlerinin kısmen geri alınmasından kaynaklandığını, dolayısıyla geçici etkileri yansıttığının görüldüğünü açıkladı

Enflasyon artısı geçici düşüş devam edecek

Merkez Bankası, tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz Cuma günü açıklanan haziran ayına ilişkin enflasyon verileri değerlendirildi. Merkez Bankası açıklamasında, söz konusu etkiler arındırıldığında enflasyondaki düşüşün sürdüğünün gözlendiği ifade edilerek, bunun yanında, hizmet kaleminin yıllık fiyat artış oranı ve temel enflasyon göstergelerinin seyrinin de enflasyonun ana eğiliminin tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğuna işaret edildi.

Açıklamaya göre, Haziran ayında, ulaştırma hizmetleri fiyatlarının şehir içi toplu taşıma ücretlerindeki artışa bağlı olarak yükselmesine rağmen, baz etkisi nedeniyle bu alt grubun yıllık enflasyonundaki düşüş sürdü. Haberleşme hizmetleri fiyatlarında ise cep telefonu görüşme ücretleri kaynaklı yükseliş gözlendi. Lokanta-oteller ile kira gruplarında yıllık enflasyon istikrarlı düşüş eğilimini korudu. Haziran ayında enerji fiyatları yüzde 1,63 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 6,09'a geriledi. Bu dönemde petrol fiyatlarında gözlenen yükselişle birlikte akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarında artışlar gözlendi.

Geçen yıl elektrik ve doğalgaz tarifelerinde yapılan yüksek oranlı artışların oluşturduğu yüksek bazın ortadan kalkmasıyla kısa vadede enerji grubu yıllık enflasyonundaki azalışın sürmesi bekleniyor. Enerji ve gıda dışı mal grubu yıllık enflasyonu Haziran ayında sınırlı bir oranda artış göstererek yüzde 1,63 seviyesine geldi. Giyim grubu fiyatlarında yıllık bazdaki gerileme eğilimi devam ederken, dayanıklı tüketim malları fiyatlarında aylık bazda artış gözlendi. Altın fiyatları ise haziran ayında yüzde 2,76 oranında arttı.

 

Enflasyondaki atağı ÖTV tetikledi

Dayanıklı mal (altın hariç) grubu fiyatları haziran ayında yüzde 2,04 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde eksi 5,81 oldu. Söz konusu artışta, özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının bazı sektörlerde eski seviyesine çekilmesi, bazı sektörlerde ise kademeli olarak yükseltilmesinin etkisi gözlendi. Bu çerçevede, özellikle otomobil fiyatlarındaki yüzde 3,97 oranındaki yükseliş, dayanıklı tüketim mallarındaki aylık fiyat artışının yaklaşık 1,7 puanını oluşturdu. Vergi oranlarındaki değişimlerin dayanıklı mal grubu enflasyonunu temmuz ayında da artırıcı yönde etkileyecek. Haziran ayında işlenmemiş gıda fiyatları yüzde 3,05 oranında gerilerken grup yıllık enflasyonu yüzde 22,35;e yükseldi. Grup fiyatlarındaki yükselişin temel belirleyicisi, taze sebze ve meyve fiyatlarında geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük baz oldu.

 

 
Kart borçlarını yapılandıran yasa onaylandı
 
HSYK’nın yaz kararnamesi 3. iddianameyi mi bekliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kart borçlarını yapılandıran yasa onaylandı
Cumhurbaşkanı Gül, kredi kart borçlarını yapılandıran yasayı onayladı. ...
İLK UYARI!
Barışa dinamit! AKP’nin hak isteyen işçiye gösterdiği “Vermiyorum, greve ...
Bakan'dan büyük gaf!
Görme engelli çocuğa sordu: "Ankara'da nereleri gördünüz?"
 
Rus Patrik'ten Erdoğan'a 'one minute' övgüsü
"Ruslar sizi alkışladı"
KKTC'yi ortadan kaldırmak istiyorlar
Rauf Denktaş, Kıbrıs müzakerelerini gerçekçi bulmadığı söyledi.
YAŞ'ta bir İLK
Ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura'da atamalar GARANTİLİ olacak...
 
Arif Sağ'dan tarihe geçecek itiraf
Madımak anma törenlerini provoke etmek isteyen ve Yazıcıoğlu'nu suçlayan ...
O belgeyi kim nerede yaptı?
Askeri savcılık belgeyi araştırırken tüm kurumlarla yazışmış ve bilgi ...
Çin'de etnik çatışma: 140 ölü
Çinliler ile Uygur Türkleri arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısı 140'a yükseldi
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri