Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
7 Temmuz 2009 Salı - 07:10

İLK UYARI!

Barışa dinamit! AKP’nin hak isteyen işçiye gösterdiği “Vermiyorum, greve git!” yaklaşımı, çalışma barışını dinamitledi. Hükümetin tavrı karşısında eylem kararı alan Türk-İş, bugün ‘ilk uyarı’ olarak 81 ilde 1 saat iş bırakacak. Türk-İş’i, sendikal rakipleri Hak-İş, DİSK ve KESK de destekliyor.

İLK UYARI!

AKP’nin çelişkisi
BAŞBAKAN Erdoğan’ın “İşçiyi enflasyona ezdirmeyiz” sözünden yola çıkan Türk-İş, 2008 enflasyonu olan yüzde 10.4 oranında zam istiyor. “İlk yıl için yüzde 3.5 öneren AKP Hükümeti kendisiyle çelişiyor” diyen Türk-İş, anlaşma sağlanmazsa 90 bin işçiyle greve çıkacak.

 

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu: Ülkeyi sıkıntıya sokmak değil, hakkımızı istiyoruz.

 


Kıyamet kopacak!
Başbakan’ın  ‘Buyursunlar, greve çıksınlar’ yaklaşımı çalışma barışını dinamitledi. Türk-İş hükümete ihtar çekmek için bugün 1 saat iş bırakacak. Bu eylemden de sonuç vermezse 90 bin işçi grev için hazır

 

İşçi ve Hükümet arasında gerilim tırmanıyor. Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri için Türk-İş ve Hükümet arasında devam eden görüşmeler Başbakan’ın “Buyursular greve çıksınlar” sözleriyle tıkanma noktasına geldi. Hükümete son bir uyarı vermek amacıyla Türk-İş bugün 81 ilde 1 saat iş bırakacak. Aralarında sendikal rekabetin bulunduğu Hak-İş, KESK ve DİSK de eylemlerde Türk-İş’in yanında olacak.

 

Çağ dışı düzenleme
Taraflar arasındaki gerilimin bir diğer nedeni de AKP hükümetinin, gece yarısı Türkiye İş Kurumu Kanunu’na eklediği ’özel istihdam büroları’ ile ilgili madde oldu. İşçilerin kiralanıp, satılabilmesinin önünü açacak düzenleme ekonomi çevrelerinde ’amele pazarına yasal kılıf’ olarak adlandırılıyor. Başta Türk-İş olmak üzere hiçbir sendikaya haber dahi verilmeden kanuna eklenen bu madde toplumsal barışın altında adeta dinamit koyuyor.

 

Amele pazarına yasal kılıf
Uzmanlara göre işçinin kiralanıp satılabilmesinin önünü açan Özel İstihdam Büroları, modern amele pazarını andırıyor

 

Kiralık işçi dönemini başlatacak Özel İstihdam Bürolarını hayata geçiren yasanın AKP iktidarı tarafından alel acele meclisten geçirilmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Hükümet, yeni sistemin kayıp dışı istihdamı ve işsizliği azaltacağını söylese de birçok uzman, düzenlemenin işçiye ’köle’muammelesi yapılmasının önünü açacağında hemfikir. ÖİB’lerin tıpkı İŞKUR gibi işçiye iş, işverene de işçi bulma görevini yerine getireceği iddia edilse de ekonomi uzmanları, sistemin sadece ’işverene işçi kiralama’olarak işleyeceğinin ayırdının yapılmasını istiyor. Uzmanlar yasadaki değişiklik sonrası ÖİB’ler işvererne işçi bulacak, bunun karşılığında da komisyon alacağını belirtti. Bazı uzmanlarda kanunda işçi kiralama üst sınırını yüzde 25 olarak belirlendiğini, ancak aşıldığı takdirde verilecek cezanın kanunda yer almadığını belirtti. Buna göre bir işveren tüm işçilerini çıkarıp, bütün işçilerini ÖİB’lerden sağladığı takdirde kanuna karşı gelmiş olacak, ancak hiçbir cezai yaptırıma maruz kalmayacak. Bu şekilde davranan işveren, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ve parasını vermek zorunluluğundan kurtulabilecek.

 


İşçiler birleşti: Doğru yoldayız
Hükümetin çalışma barışını ortadan kaldıran tutumu karşısında, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, KESK ve DİSK güç birliğine gitti

 

Türk-İş’in grev kararı almasının ardından tüm işçi sendikaları bir oldu. Memur-Sen’in Türk-İş’e yaptığı dünkü ziyaret sonrası basın açıklaması yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ’Buyursunlar greve gitsinler’sözlerini hatırlatarak, “Bizim ilk çabamız işlerimizi masa başında bitirmektır” dedi.  Hak-İş, Kamu-Sen, KESK, DİSK gibi kuruluşların yarın Türk-İş tarafından yapılacak eylemi desteklediklerini hatırlatan Kumlu, “Onlar bizi destekliyorlarsa, o zaman biz doğru yoldayız. Başbakan Erdoğan’ın ‘greve gitsinler’ sözlerine yanlış buluyoruz. Başbakan Erdoğan’dan vergiden ve enflasyondan kaynaklanan kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz. Bunlar hallolduğu sürece biz bütün işlerimizi öncelikle masa başında bitirme amacındayız. Yarın 1 saat iş bırakma eylemi yapacağız. İş bırakma eylemimizden sonra alacağımız kararla yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Dar gelirli düşünülsün

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, “Küresel krize karşı alınan önlem paketleri sadece büyük sermaye mensuplarını memnun ederken, çalışan kesim memnun etmiyor. İşçi maaşına yapılan 45 TL’lik zam vergi ile 50 TL olarak geri alınıyor. Kriz de sadece sermaye sahipleri değil dar gelirlilerde düşünülmeli. Memur-Sen olarak Türk-İş’bu haklı eyleminde destekliyoruz”

 


Grevden önce hükümete ciddi ihtar
Hükümetle kamu işyerlerinde çalışan 241 bin işçi adına sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlayamayan Türk İş, bu sabah üyesi bulunan işyerlerinde 1 saat süreli iş bırakma eylemi yapacak.  İş bırakma eylemi de çözüm olmazsa 90 bin işçi temmuz sonuna kadar greve çıkacak.

 


Yasaya tepkiler büyüyor


‘Haklarımız gidiyor’
CHP Milletvekili ve eski sendikacı Bayram Meral, işsizliği önlemek için çıkartıldığı söylenen yasanın işsizliği önlemede hiçbir yararı olmayacağını belirterek, “Yasa köleliği getirmekte, sendikaları ortadan kaldırmaktadır. Hiçbir Avrupa ülkesinde de buna benzer bir sistem yok” ifadelerini kullandı. Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu da, “Şirketlerde çalışacak işçilerin özel istihdam bürolarında istihdam edilerek bir diğer şirkete kiralık işçi olarak gönderilmesi amele pazarları geleneğine yasal bir kılıf hazırlanmıştır. İşçilerin hakları ellerinden gidiyor” dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise “Bu yasayla kayıt dışı ekonomi daha kuralsız hale gelecek, örgütlülüğü ortadan kaldıracaktır” dedi.

 


Sendikacılar Köşk’e çıkıyor
Cumhurbaşkanı Gül, Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Uslu ve DİSK Genel Başkanı Çelebi’yi Çankaya Köşk’üne davet etti. Edinilen bilgiye göre, bugün gerçekleşecek olan kabulün gündemini hükümetin işsizliğe karşı hayata geçireceği Özel İstihdam Bürolarına ilişkin yeni yasa oluşturacak.

 
Bakan'dan büyük gaf!
 
Kart borçlarını yapılandıran yasa onaylandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan'dan büyük gaf!
Görme engelli çocuğa sordu: "Ankara'da nereleri gördünüz?"
Rus Patrik'ten Erdoğan'a 'one minute' övgüsü
"Ruslar sizi alkışladı"
KKTC'yi ortadan kaldırmak istiyorlar
Rauf Denktaş, Kıbrıs müzakerelerini gerçekçi bulmadığı söyledi.
 
YAŞ'ta bir İLK
Ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şura'da atamalar GARANTİLİ olacak...
Arif Sağ'dan tarihe geçecek itiraf
Madımak anma törenlerini provoke etmek isteyen ve Yazıcıoğlu'nu suçlayan ...
O belgeyi kim nerede yaptı?
Askeri savcılık belgeyi araştırırken tüm kurumlarla yazışmış ve bilgi ...
 
Çin'de etnik çatışma: 140 ölü
Çinliler ile Uygur Türkleri arasında yaşanan çatışmalarda ölü sayısı 140'a yükseldi
İsrail İran'a saldırırsa yoluna çıkmayız
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden İsrail'i cesaretlendirdi
Askere göre belge SİVİL İŞİ
Belge, askeri mahal dışında sivil şahıslarca hazırlandı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri