Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2020 Salı - 12:52

Ekonomik gelişmeler

Komşu ülkeler Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle TL'nin zayıflamasıyla dün Türk hisse senetlerinde düşüş gözlemlendi. İki ülke arasındaki bu süreç devam ettiği sürece Lira baskı altında kalabilir.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’da karışık bir açılış bekliyoruz. Komşu ülkeler Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle TL'nin zayıflamasıyla dün Türk hisse senetlerinde düşüş gözlemlendi. İki ülke arasındaki bu süreç devam ettiği sürece Lira baskı altında kalabilir. Finansal hisse senetleri için hala alım tarafında olunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1115.00 - 1130.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Bugünün Haberleri: Ekonomik Veriler

-10.00 : Türkiye, ekonomik güven endeksi, Eylül,

-11.00 : Türkiye, YEP sunumu,

-12.00 : Euro Bölgesi, ekonomik güven endeksi, 89.0, Eylül,

-12.00 : Euro Bölgesi, tüketici güven endeksi, Eylül,

-15.00 : Almanya, TÜFE, -%0.1-aylık, %0-yıllık, Eylül,

-16.00 : ABD, S&P CS konut fiyat endeksi, %0.1-aylık, %3.6-yıllık, Temmuz,

-16.15 : Fed, Williams konuşması,

-16.30 : Fed, Harker konuşması,

-17.00 : ABD, Conf. Board tüketici güven endeksi, 90.0, Eylül,

-17.00 : BOE, Bailey konuşması.

Piyasalarda Bugün

Eylül ayının “beklenmeyen” volatilite artışının ardından küresel risk iştahı toparlanma çabası gösterirken gözler bugün ABD’de gerçekleştirilecek olan ilk yüz yüze başkanlık seçimi münazaralarına çevrilmiş durumda. Global piyasalar 29 Eylül tarihi itibarıyla yılın son çeyreğine giriş yapmaya hazırlanırken gündem hali hazırda 2020 başlıklarının etrafında şekillenmeye devam ediyor; ABD’de mali teşvik çabaları ve ECB’nin “gerektiği takdirde” adım atabileceği taahhüdü.

Esasen Ağustos ayı işlemlerinde beklenen/beklediğimiz oynaklık artışının 2020 yılı özelinde Fed’in Jackson Hole’da açıkladığı yeni yol haritası nedeniyle ötelenmiş olması ve topun bir kez daha kamu maliyesi kaynaklı desteklerden oluşacak alanda kalma eğilimi göstermesi gibi farklı nedenlerle Eylül ayı işlemlerine taşınması yatırımcı kesiminde risk iştahının sendelemesine zemin hazırladı. Özellikle hisse senedi cephesinde gözlenen satış baskısının ABD dolarına yönelik alınan kısa yönlü pozisyonların da hızlı bir şekilde konsolide olma eğilimine girmesi ile desteklenmesi gelişmiş & gelişmekte olan ülke varlıklarında zayıf performansların gündeme gelmesine neden oldu.

Eylül ayı işlemlerini tamamlamaya hazırlandığımız bu günlerde ise kısmen söz konusu resimdeki iyileşmeden konuşmak mümkün: 28 Eylül fiyatlamalarında ABD borsaları 4 haftalık satışın ardından artı kapanışlar sergilerken, majör endeksler ise 24 Ağustos tarihinden bu yana ilk kez üst üste üçüncü günde pozitif performans ortaya koymuş oldu. Bahse konu gelişmedeki ana gerekçe ise; Nancy Pelosi’nin Cumhuriyetçilere mali destek konusundaki farkın kapanması için 1 trilyon USD tutarındaki rakam üzerinden çağrısı, Çin’den gelen sanayi karlılık rakamlarının 4 aylık zaman diliminde devam etmesi ve Fed’in destekleyici likidite koşullarını koruyacağı fikrinin hatırlanması oldu. Gün sonunda S&P 500 endeksinde yer alan üyelerin %93’ten fazlası pozitif yönlü performans ortaya koyarken, bankalardaki katkı diğerlerine göre bir adım öne çıktı. Harekete global eğilimin de katılım sağladığını not düşmek gerekiyor.

Bugün ABD’de yerel saatle akşam 9’da başkanlık seçim sürecindeki ilk yüz yüze münazara gerçekleştirilecek. Toplamda 90 dakika sürecek olan görüşmenin 6 farklı başlık etrafında şekillenmesi ve Başkan Trump’ın 2016’da kazandığı bölgelerden olan Ohio’da yapılacağı detayını vermek isteriz. Saat farkı kaynaklı görüşme başlıklarının fiyatlanması ise Asya seansı işlemlerine denk gelecek. Bu nedenle bugün itibarıyla seçim fiyatlaması süreci ve oynaklığının Kasım ayı ve kısmen de olsa sonrasında da devam edebileceği şeklindeki düşüncemizi not düşmek isteriz

. Global piyasalardaki gelişmeler yukarıda özetlemeye çalıştığımız şekilde gerçekleşirken yerelde ise TCMB’nin politika faizi üzerinden attığı “pozitif” sürpriz taşıyan faiz adımını takiben BDDK hamlelerinin devam ettiği görüldü. Aktif Rasyo ayarlamasında 5 puanlık indirim ile %90 seviyesine güncelleme gelirken, swap hamlesi sonrasında bu adımın da orta vadede Türk bankacılık sektörü hisselerine yönelik algıda olumlu anlamda toparlanmaya zemin hazırlayacağını düşünüyoruz. Liradaki seyir ise tıpkı RUB çaprazında olduğu üzere jeopolitik haber akışının yansıması şeklinde oldu.

Haber Akışı

Son dönem risk algılamasındaki negatif yönlü değişimin ardından Eylül ayı işlemleri tamamlanmadan önce fiyatlamaların kısmen de olsa toparlanma çabası içerisinde olduğu görülüyor. Haftanın ilk işlem gününde Amerikan doları G10 para birimlerinin tamamı karşısında değer kaybı sergilerken, en ciddi hareketlilik %1'ye yakın performans ile NOK ve SEK çaprazlarında gerçekleşti. Öte yandan Brexit sürecine dair negatif düşüncelerin artış gösterdiği GBP fiyatlamasında ise görüşmelerin sanılan ölçekte kötü olmayabileceği fikrinin bir kez daha belirmesi %0.69 yükselişe imkan tanıdı. DXY endeksi 94.00 bölgesi üzerindeki eğilimini korurken, EURUSD paritesi ise 1.17’ye yaklaştı.

Gelişmiş ülke para birimlerinin USD karşısındaki performansları olumlu yönde gerçekleşirken, EMFX açısından aynı kararlılıktan bahsetmek maalesef mümkün değil. ZAR %0.44 ile değer kazancında ilk sırada yer alırken, kısmen Doğu Avrupa üyelerinin de sürece katılım sağlama isteği içerisinde olduğu görüldü. Öte yandan ağırlıklı eğilim ise TRY, BRL, RUB gibi önemli üyeler önderliğinde zayıflama şeklinde gerçekleşti.

Türk lirası Amerikan doları karşısında (RUB çaprazındaki yaklaşım ile paralel, jeopolitik haber akışı kaynaklı) %1.82 değer kaybı sergilerken, BİST 100 endeksi kapanışı -%0.27 ile 1121 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi 40bp artışla %13.34 olurken, 5y vadeli ülke risk primi ise 548bp seviyesinden takip edildi. Bugün yapılacak olan YEP sunumu piyasalar tarafından yakından izlenecek.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı pozitif yönde gerçekleşmeye işaret ederken, işlem hacimlerinde ise son 1 aylık ortalamalarına kıyasla %20-30’lu rakamlara ulaşan düzeylerde artış yaşandı. Euro Stoxx 50 %2.75, FTSE 100 %1.46, DAX %3.22 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise günü %0.19 düzeyinde performanslar ile tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde genel olarak Avrupa seansından devralınan iyimser yaklaşım korunurken, aynı yorumu işlem hacimleri için yapmak mümkün değil. Majör ABD endekslerinde kapanışlar %1.5-1.8 aralığında yükselişlerle olurken, işlem hacimleri ise son 1 aylık ortalamalarına kıyasla azalış gösterdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları Bovespa’nın -%2.41’lik negatif seyri hariç yükselişe katılırken, Merval %0.08 ile yatay-pozitif seyretti.

Asya’da yeni gün işlemleri iyimserliğin devamına işaret ediyor. ABD’de başkanlık seçiminin adayları ilk kez münazaraya çıkmaya hazırlanırken Çin varlıkları yatay, Güney Kore grubu ise %1’e yakın yükseliş gösteriyor. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.8171 ile yuanda kısmi değerlenme şeklinde.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde son dönem hareketliliğin ardından dört önemli faktörün yakından takip edildiğini düşünüyoruz: 1- TRY performansı. 2- CDS’in gelişimi. 3- Faiz hadleri 4- Artan korelasyon sonrası Avrupa seansı fiyatlama eğilimleri. Bir süre daha dengelenme arayışı devam edebilir. Teknik açıdan takip ettiğimiz seviyeler (haftalık bazda) 1082 ve 1144. Bant hareketinin bir süre daha devam edeceğini değerlendiriyoruz. USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve AOFM’nin seyrini takip edeceğiz. Jeopolitik haber akışının sakinlemesi sonrasında TCMB ve bilhassa BDDK hamlelerinin 7.65-7.50 civarında dengelenme yaratabileceği ihtimalini yüksek görüyoruz. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.1700- 1.1950 bant hareketinin uzun zaman sonra dışına çıkılması ile 1.16’lı seviyelerde konsolide olma çabası dikkat çekiyor. ABD başkanlık seçimine dair risklerin gelecek 1-2 aylık zaman diliminde fiyatlanmaya başlayacak olması nedeniyle 1.15 bölgesine dek salınım ve uzun yönlü giriş için talep artışının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek kısa vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
‘Nötr karbon” hedefine Volkswagen 15 milyar euroluk yatırımla katkı verecek
 
İlk belirtilere dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teşvik beklentisi piyasaları yukarı taşıdı
Platin günün en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne çıkarken ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Demokratlar tarafından sunulan 2,2 trilyon dolarlık ...
USDTRY – Gün içi yükselişler 7.83’e takıldı
USDTRY paritesi gece yaşanan yükseliş sonrası 7.6555 seviyesine geri çekilmişti.(İkon Menkul)
 
Dolar yeni bir eşikte
Dolar/TL paritesi art arda yeni eşikleri geçiyor. Geçtiğimiz hafta gelen ...
Kıymetliler satış baskısı altında
Paladyum son zamanlarda diğer kıymetliler kıyasla daha pozitif olarak ...
Dolar / TL Tenik analiz
Yeni haftaya başlarken küresel piyasalarda dolar talebi devam ederken ...
 
Veri yoğun hafta
Azerbaycan - Ermenistan kaynaklı jeopolitik gerilim ile endekste oluşabilecek ...
Haftalık Bülten
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde piyasaların odağında Merkez Bankası’nın ...
Dolar teması
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 32,096,090 – tedaviye pozitif ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri