Ankara Kulübü Derneği, dünyanın birçok yerinde üne sahip olan Ankara’nın meşhur keçisi, tavşanı, kedisi ve güvercinin neslini korumak amacıyla harekete geçti. ‘Ankara’nın 4 beyazı’ adlı proje kapsamında, Başkent’in simge hayvanları dernek tarafından korunup, tanıtılacak. Bu 4 tür hayvan, ‘Ankara müzesi’ olarak tasarlanan Yenimahalle’deki Ankara Konağı’nda yaşatılacak. Başkent’in tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı Ankara Konağı’nın bahçesine yapılacak Ankara evleri şeklindeki kümeslerde yaşayacak olan hayvanlar, konağın koridorlarında, ziyaretçiler arasında dolaşacak. ‘Ankara’nın 4 beyazı’ projesi hakkında Ankara Hürriyet’e konuşan Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özaslan, şunları söyledi:
ANKARA DEĞERLERİNİ BİLMİYOR
“Ankara Konağı, yaşayan bir kent mekânı. Ankara’nın tarihi ve kültürü ile bu topraklarda yaşamış medeniyetleri yansıtan eserler, konakta sergileniyor. Kent müzesi gibi ifadeler çok iddialı ama Ankara’nın bu noktadaki eksiğini giderecek, ziyarete gelen vatandaşlara Ankaralılıklarıyla gurur duyduracak bir yapı. Bu noktada ‘Ankara’nın 4 beyazı’, çok önem verdiğimiz bir proje. Dünyada hiçbir şehre nasip olmayacak 4 beyaza sahibiz ama maalesef bunu Ankara bilmiyor.
SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR
Proje kapsamında, Ankara’nın kimliğini oluşturmuş Ankara keçisi, ‘Angora tavşanı’ olarak da bilinen Ankara tavşanı, meşhur Ankara kedisi ve hiç bilinmeyen Ankara’nın taklacı güvercinine sahip çıkacağız. Bir zamanlar tiftik endüstrisinin en önemli ham maddesi olan Ankara keçisi ile değerli bir tıbbi malzeme olan Ankara tavşanı şimdilerde yok denilecek kadar az. Bu değerlerimize sahip çıkmayıp da neye sahip çıkacağız.
KÜMESLERİNDE KİLİT OLMAYACAK
İstiyoruz ki, Ankara Konağı’na gelen insanlar bu hayvanlara dokunsun. Ankara evleri şeklinde yapacağımız kümeslerde yetiştireceğimiz hayvanlarımızı, Ankaralılarla buluşturacağız. Okullar görüşüp, çocuklarımızı Ankara Konağı’nda ağırlayacağız. Hayvanlarımızın üzerine kilit vurmayıp, insanların yakın olmasını sağlayacağız. Konağın bahçe, teras ve koridorlarında insanların arasında dolaşacaklar.”
27 ARALIK ANKARA’NIN RÖNESANSI
Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özaslan, ‘27 Aralık Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi’ etkinlikleri kapsamında da konuştu.
Seymen Alayı Kortej Yürüyüşü güzergâhının kısaltılmasına tepki gösteren Özaslan, Atatürk’ün Ankara’ya geldiği tarih olan 27 Aralık 1919 için “Ankara’nın rönesansı” ifadesini kullanarak, özetle şunları söyledi:
“27 Aralık, Ankara’nın en önemli günü, rönesansı. Türk kültürüne has davul ve sancak ile devlet kurma gelenek ve göreneklerinin yapıldığı son resmi tören. Türkiye Cumhuriyeti, fiilen o gün kuruldu. Ve bunun en önemli noktalarından biri, Seymen Alayı Kortej Yürüyüşü’dür. Ama maalesef geçtiğimiz yıllarda trafik gerekçe gösterilerek güzergâhımız kısaltıldı. Önceleri Genel Kurmay Kavşağı-Ulus Atatürk Heykeli arası olan güzergâhımız, Ankara Garı-Ulus Atatürk Heykeli olarak değiştirildi. Bizden hızlı yürümemizi istiyorlar. Seymen Alayı’nın da tıpkı Mehter gibi bir ritmi vardır. Koştur koştur yürütemezsin. Dernek olarak misyonumuz, 27 Aralık ve Seymen ruhunu yaşatmak ama bu günü sadece biz değil tüm Ankara kutlamalı. 27 Aralık, tüm kurumların katıldığı bir bayram havasında kutlanmalı.”
27 ARALIK KUTLAMALARI
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 96’ncı yıl dönümü kapsamında Ankara Kulübü Derneği tarafından düzenlenen bir haftalık etkinliğin, bu yılki programı şöyle:
* Ankara Kulübü Derneği Türk Sanat Müziği Korosu-Atatürk Ankara’ya Geliyor Konseri (19 Aralık, 19.00/Ankara Üniversitesi DTCF Farabi Salonu)
* Seymenler Gecesi (26 Aralık, 19.00/Akyurt Kültür Merkezi)
* Anıtkabir ziyareti (27 Aralık, 9.00/Anıtkabir)
* Resmi tören (27 Aralık, 13.00/Dikmen Keklikpınarı)
* Seymen Alayı kortej yürüyüşü (27 Aralık 15.00/Ankara Garı)
* Atatürk Ankara’da Kutlama Gecesi (27 Aralık, 18.30/Nazım Hikmet Kültür Kongre ve Sanat Merkezi)