Ankara Hürriyet, Başkent’te yaşanan birbirinden ilginç dolandırıcık yöntemine karşı vatandaşları uyarmak amacıyla, konuyu alanında uzman olan kişilere sordu.
‘Panik hali’ ve ‘acele etme’ gibi durumların dolandırıcıların işini kolaylaştırdığına dikkat çeken Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bu devirde kimse bedavaya selam bile vermezken, vatandaşlar ‘Bizden şu hediyeyi kazandınız’ diye arayanlara itibar etmesinler’ dedi.
Telefonla dolandırıcılık olaylarının her geçen gün daha da arttığını belirten Göktaş şöyle konuştu: “Özellikle 850’li hatlar, İstanbul kodlu telefonlardan hangi bankadan aradıklarını söylemeden ‘Bankanızdan arıyoruz’ diyerek hızlı bir şekilde konuşuyorlar. Zaten vatandaş kredi kartı batağına batmış, ekonomik zorluk çekiyor. Yaşlılar, dar gelirli ve eğitimsiz kişiler hemen bu tuzağa düşebiliyor.”
OYUNA GELMEMEK SİZİN ELİNİZDE
Uzmanlar, telefonla dolandırıcılığa ilişkin dikkat edilmesi gereken noktaları 10 maddede şöyle özetliyor:
1- Telefonla; Emniyet’ten, Savcılık’tan, Jandarma’dan ya da banka ve telekomünikasyon şirketlerinden arandığınızda yapılacak ilk iş, sakin olmak. Karşınızdaki kişi sizden bir bilgi istiyorsa önce düşünün, bekleyin. Sizi dolandırıcıların tuzağına düşürecek şey, panik, heyecan ve düşünmeden hareket etmektir.
2- Emniyet’ten, Savcılık’tan, Jandarma’dan aradığını söyleyen kişilerin telefondan vereceği parasal talimatlara asla uymayın, telefonla bilgi vermeyin. Hiç bir yetkili sizden telefonla para vs. talep etmez. Sizi telefonda “Yapmazsanız şöyle olur, böyle olur, sakın kimseye söylemeyin, kimseyle konuşmayın” gibilerinden tehdit etmez.
3- Karşınızdaki kişi Emniyet’ten, Savcılık’tan, Jandarma’dan aradığını söylü
yorsa şu yanıtı verin: “Yerinizi, biriminizi söyleyin ben oraya gelirim...” Büyük olasılıkla bu yanıtınız üzerine karşı taraf ya yeniden psikolojik baskı kurmaya çalışacak, ya da telefonu kapatacaktır.
4- Telefonla arayan kişi, terör vb. gibi önemli bir konuyla ilgili arıyorsa şunu unutmayın: Emniyet yetkilileri böylesine önemli bir konu olduğunda ya sizi Emniyet’e çağırır, ya da adresinize gelerek sizi yine Emniyet’e götürür. Aynı yöntemi bankadan, telekomünikasyon vb. yerlerden aradığını söyleyen kişilere de uygulayın. Sizden şifrenizin, şahsi bilgilerinizin, adresinizin yenilenmesi isteniyorsa, “Hangi birim ya da semtteyseniz ben sizi arayacağım” karşılığını verin.
5- Bankadan arayarak kredi kartınızla ilgili bir sorun olduğu, hesabınızdan para çekildiği, şahsi bilgilerinizin çalındığı, hesabınızın bloke edildiği gibi bir bilgi verildiğinde de, önce yine oraya gitmeyi önerin. Ya da kapatıp siz şubenizi, bankanızı arayın.
6- Kredi kartınızla bilginiz dışında internet üzerinden bir işlem yapıldığına dair mesaj alırsanız, hemen bankanızı arayarak kartınızı iptal ettirin ve işlemin hangi site üzerinden yapıldığını öğrenin. Kısa sürede ilgili siteye ulaşırsanız, yapılan alışverişi iptal ettirebilir, harcamanın tekrar kredi kartınıza iadesini sağlayabilirsiniz.
7- Hangi nedenle olursa olsun şifrenizi asla kimseye vermeyin.
8- Hediye, indirim vb. kazandığınızı söyleyerek sizden telefonla şahsi bilgiler isteyenlere de kuşkuyla yaklaşın, aynı yöntemi uygulayın.
9- Oturduğunuz evin posta kutusuna gelen ve şahsi bilgilerinizi içeren telefon, internet vb. faturalarını, makbuzları uzun süre orada bekletmeyin. Birçok olayda dolandırıcıların bilgilere o faturalardan, makbuzlardan ulaştığını unutmayın. Posta kutunuzun kilitli olmasına dikkat edin.
10- Bu uyarıları yakın çevrenizle ayrıntılı olarak paylaşın.