Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “S-400 konusunda bir sorun yok. Kredilendirme konusunda en son Rusya Devlet Başkanı Putin’in ziyaretinde mutabakat sağlandı ve bunun kağıda dökülmesi, detayların konuşulması gerekiyor. Uzmanlarımız bunu sürdürüyor. Tamamlandıktan sonra belki de bu hafta içinde imzalanacak” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Malta Dışişleri ve Ticaretin Geliştirilmesi Bakanı Carmelo Abela ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Dışişleri Resmi Konut’ta düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi ile ilgili soru üzerine, “Sadece İslam ülkeleri olarak değil, dünyada başta Vatikan olmak üzere Musevilerin birçoğunun da karşı olduğunu görüyoruz. Tüm dünyanın karşı olduğu bir kararı kabul etmek mümkün değil, uygulaması da mümkün değil. Ben yaptım oldu olamaz. Bu kararın değiştirilmesi gerekiyor. ABD’nin geri adım atması için, kararın değiştirilmesi için her türlü çalışmayı kararlı şekilde yürüteceğiz. Bağımsız Filistin devletinin tanınması hususu. Bizim aldığımız kararlar uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler kararlarına uygundur. ABD gibi bunları hiçe sayan bir karar almadık. Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin tanınması ve resmen bağımsız bir devlet olması için her türlü çabayı sarf edeceğiz. Bugün Avrupa’da bağımsız Filistin devletini tanımak isteyen ülkelerin olduğunu görüyoruz. Bunu başarmamız lazım. Bunu başardığımız zaman tabii ki büyükelçilikler de bağımsız Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs’te açılacaktır. Bunu resmen bizim başarmamız gerekiyor. Dün bir kıvılcım daha yaktık ve Doğu Kudüs’ün bağımsız Filistin devletinin başkenti olduğunu deklare ettik” dedi.
RUS ASKERLERİ TÜRKİYE'DE KONUŞLANACAK MI?
S-400 Füze Savunma Sistemi ile ilgili son gelişmeleri de aktaran Çavuşoğlu, Rusya’nın teslimattan önce Türkiye’ye asker konuşlandıracağı iddialarına ilişkin, “S-400 konusunda bir sorun yok. Kredilendirme konusunda en son Putin’in ziyaretinde mutabakat sağlandı ve bunun kağıda dökülmesi, detayların konuşulması gerekiyor. Uzmanlarımız bunu sürdürüyor. Tamamlandıktan sonra belki de bu hafta içinde imzalanacak. S-400’ün Türkiye’ye konuşlandırılması ile ilgili teknik çalışmalarımız da başlayacaktır. Nasıl nükleer enerji santrali kurulması aşamasında kendi teknisyenlerimizi, mühendislerimizi eğitiyorsak ki bu eğitim çalışmaları Türkiye’de ve Rusya’da da devam ediyor, hatta Macaristan gibi ülkelerle ileride de bu eğitim çalışmalarını başlatmayı düşünüyoruz. Bu mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz nükleer enerji santrallerini işletecekler. Aynı şekilde S-400’ün konuşlandırılması ve kullanılması ile ilgili de askeri ve sivil mühendis ve teknisyenlerimizi yetiştireceğiz. Eğer kurulurken Rusya’dan teknisyen ve mühendis ihtiyacı olursa onlar da gelir Türkiye'de bu çalışmaları yapar, dönerler. Mühendisin veya teknisyenin asker olması, sivil olması demek Rusya’nın buraya asker konuşlandırması anlamına gelmez, bu bir teknik çalışmadır. İhtiyacı olursa mühendisler ve teknisyenler gelir, kurulum olur. Daha sonra da kendi teknisyenlerimiz, askerlerimiz bunun bakımını da yapar. Bu çalışmalar Rusya’nın Türkiye’ye asker konuşlandırması anlamına gelmez. Bu sadece teknik bir çalışmadır” açıklamasını yaptı.