ANKARA / Milli Savunma Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeniden düzenlediği Etimesgut Askeri Havaalanı Mania (uçuş güvenliği) Planı, ilgili belediyelere gönderildi.
Sivil hava ulaşımına açık olmayan, yalnızca askeri kullanımda bulunan Etimesgut Askeri Havaalanı Mania Planı konusu, önceki gün gerçekleşen Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı olağan toplantısının ilk oturumunda gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısında söz alan BBP Keçiören Meclis Üyesi İbrahim Uyar, yeni planla ilgili, “Yeni Mania hattı, Eskişehir Yolu’ndaki problemleri çözerken, Etimesgut ve Yenimahalle ilçelerinde yeni problemler doğuruyor. Bu problemler özellikle inşaat sektörünü olumsuz etkileyecektir. Dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşma ile Ankara’yı daha da beton yığını haline getirecektir” dedi. Uyar, Mania Planı’nın sadece Milli Savunma Bakanlığı tarafından değil, konunun uzmanları ile ele alınması gerektiği önerisinde bulundu.
İbrahim Uyar’ın ardından konuya ilişkin açıklamada bulunan Başkan Melih Gökçek, bu konuda çıkan kararla ilgili dava açmalarının gerekebileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu konuda resen belediye olarak bu planın iptali için bir dava açalım. Ayrıca bu iptalle ilgili pek çok dernek dava açabilir, bunu da numune olarak verip yaygınlaştırıp, 8-10 dava açılırsa daha da kuvvetli hale gelir. Etimesgut veriyormuş zaten. Yenimahalle ve Çankaya Belediye başkanlarından da rica edelim ve versinler. Dolayısıyla bütün belediyelerin açtığı ayrı ayrı bir dava olursa, ihtilafsız bir konu haline gelir, dolayısıyla dava kazanmamıza katkısı olur.”
Ankara Hürriyet Başkan Gökçek’in ‘dava açalım’ çağrısının ardından Etimesgut, Yenimahalle, Çankaya belediye başkanlarından Mania Planı’yla ilgili görüşlerini aldı.
Enver Demirel:
Etimesgut’un gelişimine takoz konmuştur
Yeni Mania Planı’nın bekledikleri gibi olmadığını belirten Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel ise şunları kaydetti:
“Mania Planı’nda Ankara’da bazı bölgelerde rahatlama olmasına rağmen, düzeltilmesi gereken yönlerinin de olduğunu ifade etmek istiyorum. Genelgenin içeriğine baktığımızda ciddi bir sorun var. Bu planın tekrar ele alınıp düzeltilmesi lazım. Biz de bu yönde Etimesgut Belediyesi olarak bu planın yürütmeyi durdurma ve sonrasında da düzeltilmesi adına dava açacağız. Vatandaşımın hakkı kayboluyor, ben bu kaybın peşindeyim. Havalimanının sıkıntıları varsa o zaman 15-30 katlı binalar yapılırken bu sıkıntılar dile getirilmeliydi. Mania Planı, uzun yıllardır tartışılan ve her dönemde de vatandaşın aleyhinde gelişen bir konu. Bakanlık, ‘Hangi şartlarda olursa olsun yapılar 30 metreyi geçemez’ demiş ama 15 katlı bina var. 15 katlı binanın yanına 10 katlı bina yapılamıyor. Biz takozları kaldırarak yolumuza devam ederken, Etimesgut’un gelişiminin önüne bir takoz daha konmuştur.”
Alper Taşdelen:
Dikey yapılaşmada sorunlar çözüldü
Yeni planın Eskişehir Yolu’nda uzun yıllardır çözümsüz olan Mania problemini ortadan kaldırdığını ifade eden Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Biz de önümüzdeki günlerde bu plana uygun şekilde gerekli işlemlerin yapılmasına müsaade edeceğiz ve bu işlemleri takip edeceğiz. Çankaya açısından dikey yapılaşmanın ön görüldüğü yerlerde sorun çözülmüş oldu. Ancak Çayyolu bölgesinde Mania Planı’nın dikey yapılaşmayı etkileyeceği çok büyük alanlar yok. Zaten o bölgelerde de dikey bir yapılaşma ön görülmüyor. Önümüzdeki süreçte de sektör temsilcileriyle birlikte görüşlerimiz devam edecek. Dava açıp açmama konusunda olumsuz bir durum söz konusu olduğu zaman dava açabiliriz. Ama şu anda dava açma durumu söz konusu değil” dedi.
Fethi Yaşar:
Yanlış maddeleri tespit ettik
Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı genelgede, belediyelerin genelge ile ilgili eksik veya yanlış maddelerin tespit edilerek, Bakanlığa bildirilmesiyle ilgili bir madde olduğunu aktaran Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise şu açıklamayı yaptı:
“Önceki gün itibariyle tespit ettiğimiz eksikleri ve yanlışları Milli Savunma Bakanlığı’na gönderdik. Turgut Özal ve Eryaman’daki Susuz bölgelerimizdeki sıkıntıları bildirdik. Bu sıkıntılar arasında mevcut 10 katlı bina yanına 10 katlı bina yapılamıyor. Bu yanlış bir uygulama, biz herkesin arsasının değerine göre yükseklik verilsin istiyoruz. Milli Savunma Bakanlığı umuyorum önerimize göre karar verecektir. Biz üzerimize düşen görevi yaptık, önce genelgeye uyacağız. Şu an dava açmayı düşünmüyoruz. Ama yine planda düzeltme olmazsa, arkadaşlarımız ve ilgili kişilerle görüşmeler yapacağız. Fakat vatandaş dava açabilir çünkü mevcut 10 katlı yapılmış bina emsali var.”
70 KAT İZNİ İPTAL EDİLMİŞTİ
Başkent’in gelişiminde en büyük engellerden biri olarak gösterilen ‘mania hattı’nın (uçuş güvenliği hattı) 70 katlı binaya çıkabilecek şekilde yeniden düzenlenmesini içeren karar, 2012 nisan ayında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucu bu karar Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin Mania raporu, Ankara için kot yüksekliğinin bin 160 metreye çıkarılmasını, bina yüksekliğinin 70 kata kadar çıkabilmesini içeriyordu. İptal edilen raporda ilçe belediyeleri, ilçelerde 20 katlı binalara direkt izin verebilecek, 20 katın üzerindeki yüksekliklerde ise Büyükşehir Belediyesi’nden görüş alabilecekti. ANKARA /