Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, özel kreş ve gündüz bakımevi çalışanları ile bu hizmetlerden yararlanan ailelere yönelik düzenlediği Dijital Risklerden Korunma Eğitimi'ne 39 bin 920 kişinin katıldığını açıkladı. Dijital ortamda çocukların karşılaşabileceği olumsuz içeriklere karşı koruma sağlamak amacıyla hazırlıkları süren sosyal medya düzenlemesi öncesinde Bakanlık, dijital risklere karşı farkındalık yaratmak için çeşitli çalışmalar yürütüyor.
Kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa projeler yürüten Bakanlık, özel kreş, gündüz bakımevi, çocuk kulübü çalışanları ve çocukların aileleri için dijital içerik risklerine karşı eğitimlerini artırmış durumda.
Eğitimlerde, "medya kavramı", "yeni medya araçları", "çocuk ve dijital medya", "dijital çağda ebeveyn olmak", "bilişim teknolojilerinin fırsatları ve riskleri" gibi konularda bilgi verildi. Şimdiye kadar 39 bin 920 kişi bu eğitimlerden faydalandı.
Bakanlık ayrıca, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi çerçevesinde, ailelere dijital okuryazarlık, bilinçli medya kullanımı, dijital ebeveynlik ve siber zorbalık gibi konularda eğitimler verecek. Ayrıca, ilkokul ve lise öğrencilerine yönelik dijital okuryazarlık programları ve seminerlerle gençlerin bilinçli teknoloji kullanımını teşvik edecek.
Bakanlık, dijital riskleri azaltmak amacıyla vatandaşların zararlı içerikleri kolayca bildirebileceği "Çocuk için Dost Uygulamalar (DUY)" web sitesi ve ihbar hattını kurdu. Bu platform üzerinden şu ana kadar 2 bin 432 içerik hakkında işlem yapılmış durumda.