Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa lideri Macron ile birlikte kameraların karşısına çıktı ve Avrupa Birliği'ne Paris'ten seslendi. AB'nin Türkiye'yi ciddi manada yorduğunu belirten Erdoğan, "Belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Zira sürekli olarak 'ne olur artık bizi de alıverin' diyecek halimiz de pek yok. Bakın bunu Fransa'da dillendiriyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
Bu ziyaretimizde, 500 yılı aşkın bir mazisi olan dostluğumuzun bu gün farklı şekilde attığımız adımlarla, yaptığımız anlaşmalarla güçlendiğini düşünüyorum. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari gibi konularda görüşmeler yaptık. Her şeyden önce tabi Türkiye-Avrupa Birliği sürecinde ne yazı k ki 54 yıldır bu kapıda bekletilen bir ülke. Bunları da aramızda müzakere ettik.
Gerekçeleri sorduğumuzda, gerekçeleri AB bize sunamıyor. Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milleti mi de yoruyor. Belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Artık bizi de alıverin diyecek halimiz de yok. Bakın bunu da buradan Fransa'dan dillendiriyorum. Biz NATO'da beraberiz, yani bizim bir stratejik bir ortaklığımız da var askeri anlamda. EUROSAM anlaşmasını da yaptıktan sonra, amacımız süratle bu yolda ilerlemek. Bir başka adım da özellikle AİRBUS ve THY arasındaki imzaların atılması.
En önemlisi üzerinde durmamız gereken konu, terörle mücadele konusudur. 34-40 yıldır çok ciddi bedeller ödedik. Fransa'nın da çok ciddi bedeller yaşadığını da biliyoruz. AB'nin verdiği bir söz vardı Suriyeli mülteciler hakkında, ama verilen sözde durulmamıştır. Dünya Mülteciler Komisyonu'na bakıyorsunuz, ordan da ciddi bir rakam gelmiyor. Fakat biz bügün bunlara rağmen geri adım atmayacağız. Çünkü, biz bunu insani ve vicdani mesele olarak görüyoruz. Ülkemizde DEAŞ'e karşı, sınırımızda da DEAŞ'e karşı verdiğimiz mücadelemiz var. Ve şu anda PYD, YPG, PKK'nın yan örgütleridir.
Fransa'da nüfusu 700 bin civarında soydaşlarımz var. Onların bir köprü görevi görmesi de bizi mutlu etmektedir. Sadece bu konularla kısıtlı kalmadık. Suriye, İran, İsrail, Filistin, iki devletli bir Filistin meselesini görüştük. Son dönemlerde BM'de yapılan oylamanın, getirisini götürüsünü de konuştuk. Burada ben güçlüyüm, güçlü olduğuma göre haklıyım yanlış. Hayır, güç haktan gelir, haklı değilseniz güçlü değilsiniz. Haklıysanız güçlüsünüz. Libya'da, Mısır'da aynı şeyler yaşanıyor. Bir el buraları sürekli karıştırıyor.
Kudüs-Filistin, konusunda atılacak önemli konular hakkında yakın istişare içerisinde olacağız. Suriye konusunda fikirdar ülkeler olarak, dışişleri bakanlarımızın bir araya gelmesiyle, müsterek adımları nasıl belirleyeceğiz bunu da konuşacağız. Biz 15 temmuzda bildiğiniz gibi 251 şehit verdik. FETÖ terör örgütüne bu bedeli ödetti. Artık dostlarımızı aynı bedeli ödesin istemiyoruz. Biz PKK ile de FETÖ ile de DEAŞ ile de aynı mücadeleyi vermeye devam ediyoruz. Batı her zaman bize şunu söylüyor. Yargı bağımsızdır. Türkiye'de yargı bağımlı değil ki, bizde de bağımsız. Şunu bilmelerini isterim; Terör kendi kendine oluşuyor. Terör ve teröristin bahçıvanı vardır. Bu fikir babaları bunları düşünceleriyle sunar.
Beklediğimizi alabilmek için biraz daha zaman gerekecek öyle görünüyor.
MACRON'UN SATIRBAŞLARI
Geçtiğimiz mayıs ayından bu yana sürekli görüşüyoruz gerek uluslarası toplantılar gerekse telefon... Bir kaç defa hatırlattığım gibi burada şöyle bir yaklaşım içersiisndeyiz diyalog ve ortak yaklaşım İlişkilerimiz çok eskiye dayanıyor ve çok köklü ilişkiye sahibiz.
Her iki tarafta vatandaşlarımızın her gün karşılaştıkları konular var dolayısıyla ikili çözmemeiz gereken konular ve sorunlar var dolayısıyla ortak çıkarlarımız ve birlikte çözmemiz gereken çok fazla sorun var
TERÖRLE MÜCADELEYİ BİRLİKTE SÜRDÜRECEĞİZ
Terörle mücadele konusuna değindik çünkü terör her iki ülkemizide vurdu. Bu konuda iyi bir işbirliğimiz var. Terör gerçek bir risktir ve halklarımız gerçek bir bedel ödemişlerdir PKP bizim içinde bir terör örgütüdür. DEAŞ ve onla bağlantılı tüm terör grupları ile mücadele ediyoruz. Terörle mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz.
Savunma alanında da ilişkilerimizi güçlendirdik. Karşınızda imzalar atıldı.
Aynı zamanda kuvvetli bir ekobnomik ilişkimiz var bugün imzalanan diğer iki anlaşma uçak satın alımı konusundaki anlaşmada önemli bir anlaşmadır.
Gıda ve tarım alanında da ilişkilerimiz olumlu yönde ilerliyor. Sığır eti sektörü konusunda önemli aşamalar kaydettik. Kanatlı hayvan ve meyveler konusunda da bu ilerlemeleri katetmek istiyoruz.
SURİYE İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMALYIZ
Suriye'de ve Fransa'da işlenen saldırıların planları Suriye'den geldi. Biz bu yüzden DEAŞ'a karşı mücadele ediyoruz. Suriye Türkiye'nin önemli bir komşu ülkesidir. Dolayısıyla bu önemli bir konu.
Türkiye'nin yaşadığı zorlukların bilincindeyim. Türkiye çok şeyle başa çıkmak durumda kaldı bu konuda bir şey söylemek bana düşmez ama terörle mücadelede ortak hareket edeceğiz
AB İLE İLİŞKİLER
Türkiye-AB ilişkilerinde ikiyüzlülükten çıkmak gerekiyor