Ülkemizde son günlerde meydana gelen çocuklara yönelik cinsel istismar ve taciz olayları toplumda büyük infial yarattı. Siyasetçiler, sanatçılar ve kanaat önderleri başta olmak üzere birçok vatandaş yaşananlara tepki gösterirken, çocuklara yönelik sosyal medyada farkındalık yaratmaya yönelik kampanyalar da düzenlenmeye başlandı.
Çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarıyla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğinin ve hukuki boyutunun toplum nezdinde fazla bilinmediğine dikkat çeken Aile İçi İletişim ve Toplumsal Sorunlar Derneği Avukatı Yasemen Mergen Bayer, “Cinsel istismarın en güçlü göstergelerinden biri, çocuğun ifadesidir. Çocuk cinsel istismara uğradığını söylüyorsa, bunu ciddiye alın. Çocuğun iyiliği ve onu korumak için kuşkularınızı bir kenara bırakın” diye konuştu.
ŞÜPHE VARSA BİLDİRİLMELİ
İstismar edildiğini açıklayan bir çocuk ile nasıl iletişim kurulması gerektiği konusunda bilgiler veren Avukat Bayer, “Çocukla bire bir konuşmak için özel bir mekân bulun. Çocuktan izin almadan ona dokunmayın. Çocuğu açıklıkla ve sakince dinleyin. Çocuğun dilinden konuşun, yaşadığı olayları anlatması için cesaretlendirin” dedi. “Bir çocuğun istismara maruz kaldığına tanık olmuş veya bunu duymuşsanız ya da mesleğiniz (doktor, rehber öğretmen, öğretmen, aile hekimi, psikolog, okul müdürü vb.) nedeniyle size başvurulmuşsa, öncelikle bunu kesinlikle ciddiye almalısınız” diyen Avukat Bayer, “İstismarın durdurulması ve çocuğun korunması yasal bir zorunluluktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na göre bildirim yükümlülüğü olan meslek elemanları dışında da her birey çocuk istismar şüphesini bildirebilir, bildirmelidir” ifadelerini kullandı.
İFADESİ KAMERA ÖNÜNDE ALINMALI
İstismara uğrayan çocuğun ifadesinin Çocuk Şube Müdürlüğü’nde kamera kaydıyla pedagog/psikolog ve avukat eşliğinde alınmasının CMK 236. maddede yer aldığını hatırlatan Avukat Bayer şöyle devam etti: “Bu konuda çocukla birlikte giden kişinin ısrarcı olması, yasaları hatırlatması gerekebilir. Kamera yok ise en yakın kamerası olan çocuk şube müdürlüğüne gönderilmesi veya savcılıktan Çocuk İzleme Merkezi’nde (ÇİM) çocuğun ifadesinin alınmasını istemek gerekiyor. Bu yöntem çocuğun sadece bir kez ifadesinin alınmasını, defalarca ifade vererek tekrar travma yaşamasının önüne geçmek için çok önemlidir. Eğer bir çocuğun zarar gördüğünden şüpheleniyorsanız, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ya da çocuk polisi/karakollar, cumhuriyet savcıları ve çocuk izlem merkezi olan hastane ve kurumlarla iletişime geçerek ihbar edin. Çocuğun ihtiyaç duyabileceği destekleri, bu konuda yetki ve sorumluluğu olan görevlilerin vermesine aracı olun.”
ÇİM’LERE BAŞVURULABİLİR
Cinsel istismardan şüphe varsa, ihbardan önce danışmanlık almak istiyorsa ön inceleme (Sosyal İnceleme ve Adli Tıp Uzmanı ile ön görüşme) yapılması için çocuğu Çocuk İzleme Merkezi’ne (ÇİM) götürülmesi gerektiğini kaydeden Bayer, şunları söyledi: “Eğer şüphe doğrulanırsa ÇİM savcılığa haber verir, doğrulanmazsa çocuk psikiyatrisi ve Sosyal Hizmetleri arar. ÇİM, her il için ayrı olmak üzere, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler, kurumlar bünyesinde kurulan, cinsel istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur çocukların ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması amacı ile oluşturulan birimlerdir. Bu merkezde çocuk işlemler bitene kadar ihtiyaç halinde bir gece misafir edilebiliyor. Burada barınma, beslenme, giyim, sağlık ve güvenlik ihtiyacı karşılanabiliyor. ÇİM’de adli tıp uzmanı, psikolog, psikolojik danışman, sosyal hizmet uzmanı, hemşireden oluşan bir ekip vardır. Ayrıca çocuk psikiyatristi ve çocuk hekimi de hizmet vermektedir. Başvuru ve ihbar durumunda çocuk amirlikleri ve savcılık kanalıyla ÇİM’lere yönlendirilme yapılması önerilmektedir.”
BAŞVURULMASI GEREKEN NOKTALAR
*ALO 183 Sosyal Destek Hattı
*ALO 155 Polis
*En yakın çocuk polis şubesi
*ALO 156 Jandarma çocuk ve kadın kısım amirliği
*Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM)