Çin’in ilk kutup gözlem uydusu BNU-1, dünyanın çevresinde komple bir yıl döndükten sonra Kuzey ve Güney Kutbu’nun değişik yörelerini kapsayan tam 2 bin 501 görüntü yakaladı. Bu bilgi, uydunun sahibi Beijing Normal University (BNU) tarafından verildi.
Üniversite, Beijing’de düzenlediği basın toplantısında Kuzey ve Güney Kutbu’na ilişkin bir dizi uzaktan inceleme verisi açıkladı. Uydu aracılığıyla elde edilen görüntülerden 850 adedi Güney Kutbu’nun buzullarına ilişkin; 1.025 tanesi ise Kuzey Kutbu bölgelerine ait. Öte yandan uydu, 240 tane yüksek kaliteli uzaktan keşif olayı gerçekleştirdi; bunlarda her iki kutup imajları, kısmen bulutlu havada 80 metrelik bir çözünürlükle yakalandı.
BNU, kullanıcıların her türlü veri ve görüntüye ulaşabileceklerini; bunları internet yoluyla "http://earth.bnu.edu.cn" üzerinden ücretsiz olarak indirmenin mümkün olduğunu ilan etti.
Aynı zamanda ‘Ice Pathfinder’ (Buz Klavuzu) olarak da anılan uydu, 12 Eylül 2019 günü yani tam bir yıl önce uzaya fırlatılmıştı. Söz konusu uydu, toplam 12 uydudan oluşacak olan Çin kutup gözlem uydu takımının ilki ve aynı zamanda öncüsü.
Uydunun işleyişinden sorumlu ekibin başkanı ve Guangzhou Sun Yat-Sen Üniversitesi Öğretim Üyesi Chen Zhuoqi, yörüngedeki faaliyeti sırasında uydunun, 2019 Eylül’ünde Amery buzulundaki platformda meydana gelen oluşumu sürekli gözlemlediğini ve uzaydan çok temel önemde veriler ve görüntüler temin ettiğini belirtti. Chen, uydunun ayrıca, 2020 yılında, Grönland’ın uzaktan gözleme yoluyla bir haritasını 70 metrelik bir çözünürlükle gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.
Yapımı ve misyonu ülkenin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen uydu, BNU tarafından tasarlandı, China Great Wall Industry Corporation ve Shenzhen Aerospace Dongfanghong Satellite Co., Ltd. ortaklığınca geliştirildi.
Kaynak
Hibya Haber Ajansı