Çin, dünyanın en çok cep telefonu kullanan ülkelerinden biri. Ancak bu trendin dışında kalanlar var; bunlar da genellikle yaşlı yurttaşlar. O kadar ki devlet gittikçe dijitalleşen yaşamın dışında kalma riskiyle karşı karşıya kalan yaşlılar için dijitalleşme kursları düzenliyor.
Örneğin yeni bir telefon edinmiş olan Li Changming, bunu kullanabilmek için güneybatı Çin metropolü Chengdu Belediyesi’nin oturduğu mahalle için düzenlediği eğitim kurslarına katılıyor. “Yeni bir şeyler öğrenmek için hiçbir zaman geç değildir” diyen Li’nin kurs eğiticisi ise ona bir uygulamanın nasıl kapatılacağını anlatmaya çalışıyor.
Bir akıllı telefondan yararlanmayı bilmek, Çin’de yaşamsal bir hal aldı. Elektronik alışveriş bu ülkede gittikçe kapsam kazanıyor; nitekim bu yılın üçüncü üç aylık döneminde toplamın yüzde 24,3’ünü ifade etti. Cep telefonları önemli kılan bir başka durum ise nakit para kullanımının giderek azalması. WeChat ve Alibaba gibi kaçınılmaz dev ödeme aplikasyonları büyüklü küçüklü tüm satış mekanlarında mevcut. Hatta pazar yerinde aldığı bir demet soğanın bedelini bile telefonunu satıcının karekoduna göstererek ödeyenlere sıkça rastlanıyor.
Çin’de emekli nüfusu 2025 yılında 300 milyona varacak. Bu neredeyse Birleşik Devletler'’n nüfusu kadar. Bu emeklilerin alım gücü ise toplamda 600 milyar Euroyu aşacak miktarda. Dolayısıyla bu nüfusun da adımlarını, normal ekonomi çarklarının işleyişine uygun biçimde atması gerek. Bu nedenle yetkililer, toplumun bütününe internetten alışverişi/ticareti öğretme çabasına girmiş durumda.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı