26 Ağustos'ta yayımlanan bir anketin sonuçlarına göre, ankete katılan işletmelerin yüzde 90'ı, ABD yönetiminin Çin merkezli mobil uygulama TikTok'u yasaklamasının, kendilerine de olumsuz etkiler getirebileceğini savunuyor. Katılımcı şirketlerin üçte biri, TikTok yasağı nedeniyle küresel çapta gelir kaybı yaşayabilecekleri görüşünde.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian bugün düzenlenen olağan basın toplantısında konuyu değerlendirdi.
Sözcü Zhao, bazı Amerikalı siyasetçilerin, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduklarını ileri sürerek yabancı şirketlere yasalara aykırı şekilde siyasi baskı yaptığına dikkat çekti.
ABD'nin bu girişimini korsanlığa benzeten Sözcü Zhao, baskının, ABD başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinin tüketicileri ve işletmelerinin yasal haklarına zarar verdiğini, uluslararası toplumun buna karşı çıktığını belirtti.
Zhao Lijian, ABD'nin öteden biri piyasa ekonomisi ve adil rekabet kurallarına uymakla övündüğünü, ancak söz konusu girişimlerinin övündüğü değerlere zıt düştüğünü vurguladı.
Sözcü, ABD'nin yabancı şirketlere yönelik baskılarının, aynı zamanda uluslararası kuralları ihlal ettiğini, küreselleşme eğilimi doğrultusundaki dünya ülkelerinin teknolojik ve bilimsel inovasyon değişimi ile işbirliğine zarar getirdiğini ifade etti.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı