Çalışma, etkileşimli bilgisayar ekranında özel tasarlanan oyunu oynayan 4-8 yaş aralığındaki fiziksel engelli çocukların el ve kol fonksiyonunu geliştirmeyi amaçlıyor. İlk etapta teste uygun üç hasta ile haftada iki gün yapılan çalışmayla ilerleyen süreçte daha fazla çocuğa ulaşması hedefleniyor. Uygulamanın tedaviye destek çalışması olduğunu belirten Gazi Hastanesi FTR Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Karaoğlan uygulama ile ilgili şu bilgileri verdi:
FONKSİYONELLİĞİ ARTIRMAK AMAÇLI
“Serebral Palsi, inme gibi hastalıklarda, kola giden sinirlere bağlı bozukluklarda ellerini ve kollarını kullanamayan çocuklarda fonksiyonelliği artırmak amaçlı kullanıyoruz. Çocuğun bir miktar fonksiyonelliğinin olması gerekiyor. Tamamen felç olan çocuklarda bunu kullanamayız. Bizim beklentilerimiz çocuğun fonksiyonlarını ve kas gücünü artırmak, koordinasyonu sağlamak yönünde. Uygulama öncesi ve sonrası fonksiyonelliği ortaya koyan bir takım testleri de planladık. Bunları değerlendirerek çocuklara ne kattığını değerlendirebileceğiz.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ UYGULANIYOR
Kendi tez çalışması kapsamında projeyi ve oyunu tasarlayan Hacı Bayram Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Yılmaz Çıracıoğlu da, “Hastane korkusunu yenmeye yönelik de yaptığımız bir çalışma. Zenginleştirilmiş mekânla ve oyunla çocukların tedaviyi kabul etmesini sağlıyoruz. Türkiye’de ilk defa uygulanıyor. Daha fazla hastaya ulaşmayı da istiyoruz” dedi.