Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
20 Ocak 2021 Çarşamba - 11:33

Boğaziçililer Türkiye’ye uluslararası fizik yarışmasında Altın Madalya'yı getirdi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Yasin Sönmez, Arda Aydın ve Batuhan Keskin, 11.Uluslararası Üniversitelerarası Fizik Yarışması’nda Türkiye’ye Altın Madalya getirdi.

Boğaziçililer Türkiye’ye uluslararası fizik yarışmasında Altın Madalya yı getirdi

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Yasin Sönmez, Arda Aydın ve Batuhan Keskin, 11.Uluslararası Üniversitelerarası Fizik Yarışması’nda (The University Physics Competition) birçok farklı ülkeden katılan 346 takım arasından altın madalya kazandı. 

 

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Ilmar Gahramanov’un danışmanlığında yarışmaya hazırlanan Boğaziçili ekibin daha önce dünya fizik olimpiyatlarından almış oldukları ödüller de bulunuyor. 

 

Yarışmada Boğaziçi Üniversitesi ekibinden 90 dakikalık bir yörünge periyodu ile Dünya çevresinde dairesel bir yörünge çizen bir uzay aracının Satürn'ün etrafındaki dairesel yörüngeye yerleştirilmesi esnasında gereken minimum yakıt miktarı ve bu gezinin süresi de dahil olmak üzere bir dizi problemi çözmeleri istendi. Türkiye’ye altın madalya kazandıran Boğaziçili ekipten Arda Aydın çok zorlu rakiplerle mücadele ettiklerini ve bu sonucun kendileri için sürpriz olduğunu belirtti.   Arda Aydın yarışmanın formatı hakkında şu bilgileri verdi:

‘’Size bir soru soruluyor ve soruyu gördükten sonra 48 saatlik zamanınız oluyor. Bu zaman zarfında probleme bir çözüm bulup bir makale yazmanız beklenmekte. Yarışma üniversiteler arasında ve her takımda maksimum üç lisans öğrencisi bulunmakta. Biz bu sene 346 takım içerisinden ilk 4'e girerek altın madalya kazandık. Madalya almayı bekliyorduk ama açıkçası altın madalyayı beklemiyorduk. Çünkü yarışmaya çok sayıda üniversite katılıyor ve sınırlı sayıda ekibe altın madalya veriliyor. Bunun yanı sıra diğer takımlar ve yarışmacılar da oldukça iyilerdi. Kendimize en başından beri güveniyorduk fakat bu sonuç biraz sürpriz oldu diyebiliriz’’.

Yarışmaya yönelik özel bir hazırlık sürecinden geçmediklerini belirten Arda Aydın, ‘’Bu yarışmaya özel bir çalışma sürecimiz olmadı. Fakat üçümüzün de olimpiyat geçmişi var. Lisede de ulusal ve uluslararası birçok fizik olimpiyatına katılmıştık. Bunun verdiği tecrübe ve özgüvenin bize yardımcı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca üniversitedeki lisans eğitiminde, Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığımız dersler yarışmada bizden istenenleri yapabilmemiz için oldukça yeterliydi. Dolayısıyla yarışma öncesinde ekstradan çalışma ihtiyacı duymadık’’ diye devam etti.

 

Pandemi döneminde bu çapta bir yarışmaya takım olarak hazırlanmak için sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Arda Aydın, ‘’Bir arada olsak belki biraz daha kolay olabilirdi ama farklı yerlerde olmamızın çalışırken bize çok fazla bir zorluk yarattığını söyleyemeyiz. 48 saatlik sürede uyuduğumuz zamanlar hariç sürekli Zoom üzerinden birbirimiz ile bağlantı halindeydik. Sürekli iletişimde kalarak iyi bir ekip çalışması yaptığımızı düşünüyoruz’’ dedi.

 

Üniversitelerarası Fizik Yarışması (The University Physics Competition), lisans öğrencilerine yönelik olarak düzenleniyor. Kasım ayında gerçekleştirilen yarışmada en fazla üç kişiden oluşan takımlardan temel fizik prensiplerini kullanarak uygulamalı bir senaryoyu 48 saat içinde analiz etmeleri ve çalışmalarını yazılı bir makale biçiminde teslim etmeleri istendi. 346 takımın katıldığı yarışmada bu sene takımlar A ve B olarak adlandırılan iki temel problemin çözümü kapsamında değerlendirmeye alındı.  A problemi için yapılan değerlendirme sonucu Ilmar Gahramanov danışmanlığında yarışmaya katılan Boğaziçili ekip aralarında ABD, Çin, Rusya ve Almanya’nın da yer aldığı, dünyanın farklı ülkelerinden rakiplerini eleyerek altın madalya kazandı. Yarışma sonuçları ise 18 Ocak 2021 tarihinde açıklanarak tüm dünyaya duyuruldu.


Hibya Haber Ajansı

 
COVID-19 dönemi beslenme ve gıda takviyesi araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan Dendias’a cevap
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pandemi döneminde başarı beklentisi yüksek tutulmamalı
Çocukların pandemi döneminde hem sosyal izolasyon hem de uzaktan eğitimle ...
İTÜ ile Katar Üniversitesi mutabakat anlaşması imzaladı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Katar Üniversitesi (KÜ) bilim ve ...
Açık öğretim okulları sınav tarihleri
Açık öğretim okulları sınav tarihleri belirlendi.
 
Bahçeşehir Koleji okula kabul sınavı başvuruları başladı
Şubat ayında düzenlenecek Bahçeşehir Koleji Okula Kabul Sınavı için başvurular başladı.
Bakan Selçuk; “KPSS-2020/2 Merkezi Yerleştirme tercihleri 30 Aralık’ta başlıyor”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, KPSS-2020/2 ...
200 bin TL destek için ücretsiz eğitim şansı
TÜBİTAK’ın genç girişimcilere geri ödemesiz destek sağladığı 1512 Bireysel ...
 
2021 LGS'nin tarihi belli oldu
2021 yılı LGS'nin tarihi belirlendi.
Dünya kentlerini gezen “Duvarların Ötesinde” projesi Boğaziçi’nde
Çevreye duyarlı boya tekniği kullanarak devasa alanları kanvasa dönüştürmesiyle ...
PISA ingilizce dil becerisini de ölçümleyecek
Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri