Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>GÜNDEM
21 Temmuz 2017 Cuma - 10:00

Bodrum'da şok görüntü! Kandilli açıkladı: Tsunami...

Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6.3'lük depremin ardından Gümbet sahilinde deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle yaklaşık 60 araç sürüklenerek hasar gördü.

Bodrum da şok görüntü! Kandilli açıkladı: Tsunami...

Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6.3'lük depremin ardından Gümbet sahilinde deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle yaklaşık 60 araç sürüklenerek hasar gördü. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir'' denildi.

Merkez üssü Gökova Körfezi olan depremin ardından fay hattındaki kırılma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi sonrası özellikle Gümbet Mahallesi'nde park halindeki araçlar ve sahildeki tekneler zarar gördü. Depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada, "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir" denildi.


Bodrumda şok görüntü Kandilli açıkladı: Tsunami...

Depremin hemen ardından başlayan deniz su seviyesinin yükselmesi özellikle Gümbet sahilinde etkili oldu. Gümbet Mahallesi'nde teknelerin yanı sıra, yaklaşık 60 araç yükselen su seviyesi sonrası sürüklendi.

Bodrumda şok görüntü Kandilli açıkladı: Tsunami...

Birçok araç üst üste binerken, araç sahipleri araçlarını park ettiği alanda bulamadı. Çalışamaz duruma gelen araçlar çekici vasıtasıyla çekilecek. Çalışan araçlar ise araç sahipleri tarafından bölgeden alınmaya başlandı.

Bodrumda şok görüntü Kandilli açıkladı: Tsunami...

Bu arada Gümbet Mahallesi'nde bir dere yatağında da su seviyesinin yükselmesi ile sürüklenen araçlar üst üste hasar görmüş vaziyette bulundu.

TEKNELER PARÇALANDI

Gümbet ve Kumbahçe sahilinde denizin yükselmesinin ardından çekilmesiyle birlikte dolgu alanında demirleyen tekneler parçalandı. Büyük çaplı maddi hasarın oluştuğu iskelede, teknelerin üst üste çıktığı ve kullanılamaz hale geldiği görüldü. Depremin etkisini üzerinden atan vatandaşlar Gümbet dolgu alanına gelerek teknelerin kontrol etti. Teknesini parçalanmış halde bulan vatandaşlar ise büyük şok yaşadı. Bölgede bulunan iskeleler ise parçalanarak kullanılamaz hale geldi.

Bodrumda şok görüntü Kandilli açıkladı: Tsunami...

KANDİLLİ: TSUNAMİ GÖZLENDİ

Depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Ege'deki depremle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Gökova Körfezi- Akdeniz'de yerel saat ile 01:31'de aletsel büyüklüğü Mw=6.5 (Ml=6.2)  olan şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 5 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem Muğla ili ve ilçeleri başta olmak üzere tüm Güney Batı Ege'de hissedilmiştir. Güney Ege özellikle Girit Yayı - On iki Adalar civarı deprem etkinliğinin en yoğun görüldüğü bir bölgedir. Girit Yayı-Kıbrıs Yayı bölgesinde hâkim olan Afrika plakasının kuzeye doğru hareketi bölgede sık aralıklarla orta şiddette ve şiddetli şiddette depremler üretmektedir. Özellikle Milas-Bodrum-Gökova Körfezi-Datça civarları ülkemizde deprem dizilerinin yoğun gözlendiği bölgeler arasında yer alır. Depremin kaynağının bulunduğu bölge, Gökova Körfezi'ni oluşturan ve genel uzanımı körfeze paralel olan normal faylar tarafından denetlenmektedir. Körfezin kuzey kolunu oluşturan doğu-batı gidişli normal faylar ile ilişkide bulunan ve kara içine doğru genel olarak KD-GB ve KB-GD gidişli normal, doğrultu atım bileşeni olan faylar mevcuttur" denildi.

Geçmişteki depremle ilgili bilgi de verilen açıklamada,  "Deprem Bölgesinin Aletsel Dönem Deprem Etkinliği (M 5.5) Bölgede Aletsel dönemde meydana gelmiş en etkili deprem (1900 yılı sonrası) 1926 yılı Oniki Adalar- Akdeniz M=7.7 depremidir. Deprem bölgesi Muğla'da 1941 yılında M=6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Depremin merkez üstü I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Dolayısı ile bölgede yaşayan vatandaşlarımızın her zaman depreme karşı hazırlıklı ve bilinçli olmaları gerekmektedir. Ayrıca bölgenin çok aktif olmasından dolayı bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"  ifadeleri yeraldı.

'DAHA YÜKSEK BİR DALGAYA NEDEN OLMASI BEKLENMİYOR'

Kandilli'den yapılan açıklamada tsunami bilgilerine de yer verildi. Açıklamada, "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. UNESCO/Hükümetler arası Oşinografi Komisyonu çatısı altında bölgesel Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak görev yapan merkezimiz deprem sonrasında AFAD'a ve ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlara bölgede tsunami olabileceğine dair tehlike mesajını iletmiş olup gözlem ve değerlendirmelerine devam etmektedir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir" denildi.

Bodrumda şok görüntü Kandilli açıkladı: Tsunami...

Kandilli geçmişte bölgede yaşanan tsunamilerle ilgili ise şu bilgileri verdi:

Bodrum Deniz Seviyesi Ölçüm İstasyonunda Gözlenen Tsunami Dalgası Tarihsel kayıtlara göre MS 554 ya da MS 556 yılında Bodrum-Kos arasında meydana gelen 7 büyüklüğündeki bir deprem İstanbul ve İskenderiye'de de hissedilmiş olup Kos adasında kıyı bölgelerinde su baskınlarına neden olmuştur. Ege denizinin depremsellik bakımından en aktif kısmı İzmir Körfezi, Karaburun yarımadası ve Sakız adasıdır. MÖ 496 ve MS 1949 yılları arasında 20 adet orta ölçekte deprem meydana gelmiş, bunlardan 1389, 1856, 1866, 1881 ve 1949 tarihli olanlar tsunami oluşturmuşlardır. 1956 yılında Güney Ege'de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) adasında 2.5m yüksekliğinde dalga ve 1.5 km derinliğinde su baskın alanı ve Ünye (Ios), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ciddi maddi hasar gözlemlenmiştir. Tsunami dalgası Fethiye'de 1m'ye ulaşmış, su baskın derinliği 250m olarak gözlemlenmiştir. 12 Haziran 2017'de Karaburun açıklarında meydana gelen 6.3 büyüklüğünde depremde de yaklaşık 15 cm'lik tsunami dalgası gözlenmiştir. 21 Temmuz 365 tarihinde batı Girit'te meydana gelen deprem ve tsunami Akdeniz'i önemli ölçüde etkilemiştir. Bu depremin Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem olduğu düşünülmektedir. Iskenderiye'de tsunami dalgasının kıyıdan oldukça içerilere  ulaşmış olduğu, hatta bazı teknelerin evlerin çatılarına yerleşmiş olduğu ve yaklaşık 5000 kişinin boğulmuş olduğu tarihsel çalışmalarla ortaya koyulmaktadır. Girit'te yapılan çalışmalar tsunami yüksekliğinin 6m olduğunu ortaya koymaktadır. 1303 yılında Batı Helen Yayı'nda (Girit'in güney doğusu) meydana gelen büyük deprem ve oluşturduğu tsunami etkisini Doğu Akdeniz'de hissettirmiş, yine İskenderiye'de binlerce kişi tsunami nedeniyle yaşamını kaybetmiştir."

 
Son dakika: Bodrum ve Datça'da deprem sonrası son durum
 
Igor Tudor: İstifa etsem hoşunuza gider herhalde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Son dakika: Bodrum ve Datça'da deprem sonrası son durum
Ege'deki 6.3 şiddetindeki deprem sonrası özellikle Bodrum ve Datça'da ...
Ege'deki şiddetli depremden son dakika haberleri
Ege Denizi'nin Muğla açıklarında saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem ...
Ege'deki şiddetli depremden son dakika haberleri
Ege Denizi'nin Muğla açıklarında saat 01.31'de 6,3 büyüklüğünde deprem ...
 
Milletvekili Aydemir: “Ülkemiz için hayırlı olsun”
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir hükümette yapılan değişikliği ...
Son dakika: Atatürk'e hakaret eden Hasan Akar için karar belli oldu
Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" ve "Halkı kin ve düşmanlığa ...
TBMM Başkanı Kahraman’a 23 Temmuz daveti
AK Parti Erzurum Milletvekilleri, Erzurum Kongresinin yıldönümü için düzenlenecek ...
 
Emniyette terfi ve emeklilikler açıklandı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Yüksek Değerlendirme Kurulu (YDK) ve Merkez ...
Kavurucu Adana sıcağına özel ‘içilebilir baklava’
Ağır bir tatlı olduğu için kavurucu yaz günlerinde çok fazla tercih edilmeyen ...
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu, IKBY basınını yalanladı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, “IKBY’nin bağımsızlık ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri