Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
17 Ocak 2018 Çarşamba - 10:07

Başkent ekonomisinin yüzde 71’i tarım

Ankara Kalkınma Ajansı’nın ‘İstatistiklerle Ankara 2017’ çalışması, Türkiye’nin 2. büyük kenti olan Ankara’da, tarım sektörünün yüzde 71,5, sanayinin yüzde 25,7 ve hizmet sektörünün yüzde 2,8 oranında paya sahip olduğunu ortaya koydu.

Başkent ekonomisinin yüzde 71’i tarım

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ‘İstatistiklerle Ankara 2017’ çalışmasında Başkent’e ilişkin kapsamlı veriler derlendi. Çalışmaya göre, Ankara'nın, Türkiye nüfusunun yüzde 6,7'sini barındırdığı görülüyor. İlçelerdeki nüfus değerlendirildiğinde Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Etimesgut, Sincan ve Altındağ, Ankara nüfusunun büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan ilçeler olarak öne çıkıyor. Göç göstergeleri incelendiğinde, Ankara’nın en çok 20-24 yaş grubunda göç aldığı ve verdiği anlaşılıyor. Başkent, son beş yılda en çok İstanbul, Çorum ve Yozgat illerinden göç alırken; İstanbul, İzmir ve Konya illerine göç veriyor. Sağlık alanında yüz bin kişi başına 344 yatağın düştüğü Ankara’da, yüz bin kişi başına 371 hekim düşüyor.

ABD, ÇİN VE IRAK İLK ÜÇTE

Bölgelere göre Gayrı Safi Katma Değer (GSKD) üretiminde Türkiye’nin 2. büyük kenti olan Ankara’da, bölge GSKD’sinde tarım sektörünün yüzde 71,5, sanayinin yüzde 25,7 ve hizmet sektörünün yüzde 2,8 oranında payı bulunduğu görülüyor. Ankara’nın son beş yılda en fazla ihracat yaptığı ülkeler ABD, Çin, Irak, Almanya ve İtalya olarak sıralanıyor. Son beş yılda en fazla ithalat yapılan ülkelerin ise ABD, Çin, Irak, Almanya, İtalya olduğu görülüyor. Düzey 1 bölgelerinde yoksulluk ve gelir dağılımı verileri incelendiğinde Ankara’nın da içinde bulunduğu TR5 Batı Anadolu Bölgesi’nde, yoksulluk oranı 2015 yılında yüzde 20 olarak belirleniyor.

İLK 5 ÜNİVERSİTEDEN ÜÇÜ BAŞKENT’TE

Beşeri sermayenin oldukça güçlü olduğu Ankara'da, yüksekokul veya fakülte mezunlarının oranı 21.3 ile 14.06 olan Türkiye ortalamasının hayli üstünde seyrediyor. 16 yükseköğretim kurumunun bulunduğu Ankara'da toplam lisans ve ön lisans düzeyinde toplam 217 bin 584 öğrenci ile 19 bin 390 öğretim elemanı yaşıyor. Öte yandan, Ankara'da 6 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 2,6'sının okuma yazma bilmediği, bu oranın kadınlarda yüzde 4,4, erkeklerde ise yüzde 0,7 olduğu görülüyor. Ankara’nın, 21 üniversitesi, 8 teknoparkı, 11 OSB’si ve çok sayıda araştırma merkezi ile yüksek bir beşeri sermaye ve güçlü bir teknolojik altyapıya sahip olduğu görülüyor. Bilim, Sanayive Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksleri Sıralaması’nda ilk 5 üniversitenin 3’ü Ankara üniversiteleriyken, devlet desteklerinde de yine Ankara ilinin ağırlığı dikkat çekiyor.

 

DIŞ HATLAR YOLCU SAYISINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Çalışmadaki veriler, havayolu taşımacılığında özellikle yeni açılan uluslararası doğrudan uçuş noktalarıyla giderek artan bir trafik hacmine sahip olan Ankara’nın artan rekabet ile birlikte yolcular için daha cazip hale geldiğini ortaya koyuyor. Havayolu toplam yolcu trafiğinde İzmir'in ilerisinde seyreden Ankara, İstanbul'un gerisinde kalıyor. Dış hatlar yolcu sayısında ise 2015 yılına kıyasla düşüş yaşandığı görülüyor.

TOPLU TAŞIMA SINIRLI KALIYOR

Türkiye’nin toplam birincil enerji arzının yüzde 5,5'ini oluşturan Ankara'nın birincil enerji arzında yüzde 49.5'lik payıyla doğalgaz ilk sırada yer alıyor. Toplam birincil enerji arzı istikrarlı bir artış eğiliminde olan Ankara'nın bu durumu, gelişmekte olan bir ekonomi olduğu gerçeğiyle örtüşüyor. Ankara'da kent içi ulaşım altyapısı incelendiğinde çevre dostu taşıma olanaklarının gün içerisinde yapılan yolculuklardaki payının sınırlı olduğu görülüyor. Son yıllarda yapılan raylı sistem yatırımları ile bu tablo kısmen değişse de 2016 yılı itibarıyla toplam yolcu trafiğinin yüzde 57'si toplu taşıma ile gerçekleşirken, raylı sistemlerin bu tablodaki payı yüzde 7.7'de sınırlı kalıyor.

 
Polis logolu dolandırıcılığa polisten uyarı
 
Tribünde A.Gücü rüzgarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar fiyatları ne kadar oldu?
16 Ocak 2018 Salı günü dolar fiyatları belli oldu. Dolar ne kadar? Euro ...
Genç yaşta 'ihtiyar' olanlara SGK'dan az primle erken emeklilik
55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıların, ...
Ek ödeme ve tazminat zammı arttı
Maliye Bakanlığı, memurların alacakları ek ödemelerdeki yeni katsayıları ...
 
Ücretsiz ulaşıma 373 milyon lira destek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; engelli, yaşlı, gazi ve şehit yakınlarının ...
Üstün özelliklere sahip Türk yapımı Atmaca Gemisavar Füze Sistemi bu sene geliyor
Yerli ve milli savunma sanayi konusunda atağa geçen Türkiye başarılı çalışmalarına ...
‘Eko-Etiket’ dönemi başlıyor
Tüketicilerin çevreye zararlı ve daha duyarlı ürünler arasında ayrım yapabilmesi ...
 
Çiftçilere sigorta çağrısı
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin ...
Akaryakıtta 90 kilometre ile tasarruf
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, ...
KOBİ'lere 1,7 milyarlık can suyu
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri