Protein, omega-3, fosfor, demir, iyot ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra,A,D ve B grubu vitaminlerini de içerisinde bol miktarda barındıran balık insan sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Gelin balık yemenin faydalarına beraber göz atalım...
1. Balık zeka gelişiminde çok etkili. Özellikle çocuklarda zeka gelişiminde balığın çok önemli etkileri vardır. Bu özellik beyindeki yağın ana bileşiminin omega -3 yağ asitleri içermesinden kaynaklanıyor. Hamilelik ve emziklilik döneminde bebek omega-3 yağ asitlerini anneden alır. Bu nedenle hamilelik ve emziklilik sürecinde annenin mutlaka balık tüketmesi gerekmektedir.Özellikle gebeliğin son 3 aylık evresinde bebeğin beyin ve göz gelişimi için bu çok gereklidir. Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanızgebelik ve emziklilik döneminde haftada 2-3 kez balık tüketmelisiniz. Bebekler ek besine başladıktan sonra 8. ay itibariyle balık tüketebilirler.
2. Kalp-Damar Sağlığınızı Balıkla koruyun. Balık içerdiği omega-3 sayesinde iyi huylu kolesterolünüzü(HDL) yükseltirken, kötü huylu kolesterolünüzü(LDL) düşürür. Kan basıncını ve kalp ritmini de dengede tutan omega-3 zengini balığı haftada 2-3 kez tüketmek kalp damar sisteminizi korumanıza katkı sağlar.
3. Göz sağlığı için balık tüketin. Balıkta bulunan A vitamini görüş keskinliğinizi artırırken, yaşa bağlı oluşacak bulanık görme durumunun da düzelmesine yardımcı olur. Parlak ve sağlıklı gözler için mevsiminde balık tüketin.
4. Depresyonla mücadele ediyorsanız balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri size iyi gelecektir. Yapılan çalışmalar omega-3 yağının; duygu durum bozukluğunu gidermede, iç huzursuzluğunu yatıştırmada ve kafa karmaşasını düzeltmede destek olabileceğini göstermiştir. Yine balıkta bulunan B grubu vitaminleri de ruh sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir. Haftada 2-3 kez balık tüketmek duygu durum bozukluklarının giderilmesinde size destek olacaktır.
5. Mükemmel bir protein deposu olan balık cildin kollejen dokusu için bulunmaz bir nimettir. Cildinizin ışıl ışıl parlamasını istiyorsanız balık tüketim sıklığınızı arttırın.
6. Balık içerdiği fosfor, kalsiyum ve D vitamini sayesinde güçlü bir kemik ve diş dostudur.
BALIK TAZE Mİ?
Peki bir balığın taze olup olmadığını nasıl anlarız?
Taze balığın:
• Gözleri parlak ve canlıdır,
• Solungaçları diridir, gergindir ve rengi hafif kırmızıdır
• Derisi parlaktır. Pulları derisinden zor ayrılır,
• Eti sert olmalıdır. Parmağınız ile bastırdığınızda iz kalmamalıdır.
• Taze balığın kokusu deniz kokusu gibi olmalı, kötü kokmamalıdır.
İşte bu özelliklere sahip bir balığa rastladıysanız kaçırmayın derim.
Hem sevdiklerinizin, hem de kendi sağlığınız için haftada 2-3 kez balık tüketin. Tüketirken pişirme yöntemi olarak ızgara, fırınlama ve buğulama usullerini tercih ederek sağlığınıza sağlık katın...