ANKARA / Tüketicinin kafasına takılan tüm soruların cevaplarının yer aldığı genelgede Tüketici Kanunu kapsamında tüketicinin tek bir banka kredisi nedeniyle oluşan dosya masrafı, ipotek fek ücreti ve yeniden yapılandırma gibi uyuşmazlıkların tek kararla çözülebileceğini açıkladı. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy imzasıyla yayınlanan genelgede “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanun’un yürürlüğe girmesi nedeniyle kanunun uygulanmasına ilişkin il müdürlüklerimizden ve hakem heyetlerimizden gelen ortak soruların cevaplandırılması ve ortak taleplerin karşılanması amaçlanmıştır” denildi. Genelgede ilçe hakem heyetlerinin 2 bin liranın, il hakem heyetlerinin ise 3 bin liranın altındaki uyuşmazlıklar için görevli olduğuna dikkat çekildi. Genelgede şu noktalar vurgulandı:
TEK DEĞİL AYRI AYRI KARAR
“Tüketici işlemlerinin farklı olması nedeniyle, tarafları aynı olsa bile birden fazla tüketici işlemi nedeniyle meydana gelen uyuşmazlıkların çözümünün tek bir kararla değil ayrı ayrı karara bağlanması gerektiği değerlendirilmektir. Örneğin, bir bankadan çekilmiş tek bir banka kredisi nedeniyle oluşmuş dosya masrafı, ipotek fek ücreti, yeniden yapılandırma gibi üç uyuşmazlık hakkında tek bir karar verilip verilemeyeceği de gelen sorular arasındadır. Tarafları aynı olan bir tüketici işlemi nedeniyle meydana gelen uyuşmazlıkların çözümünün tek bir kararla karara bağlanabileceği değerlendirilmektedir. Tüketici lehine olan ancak mülga 4077 Sayılı Kanun’a göre karara bağlanacak uyuşmazlıklar için de tebligat ve bilirkişi ücretlerinin tahsiline ilişkin karar verilip verilmeyeceği konusu da gelen sorular arasındadır. Başvurunun ne zaman yapıldığına veya uyuşmazlığın hangi kanuna göre karara bağlandığına bakılmaksızın 28 Mayıs 2014 tarihinden sonra verilecek bütün hakem heyeti kararlarında bilirkişi ve tebligat ücretlerinin tahsiline ilişkin ifade bulunması gerekir.
‘GÖREVSİZLİK’ VERİLMELİ
Örneğin 6502 Sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce yapılmış bir eser sözleşmesi kapsamında üretilen PVC doğrama nedeniyle uyuşmazlık yaşanması ve uyuşmazlığın çözümü amacıyla hakem heyetine başvurulması durumunda, eser sözleşmelerinin mülga 4077 Sayılı Kanun kapsamında olmaması nedeniyle hakem heyetleri tarafından görevsizlik kararı verilmesi ve tüketicilerin genel mahkemelere yönlendirilmesi gerekir.”ANKARA /