Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) yaklaşık 7 bin kadını iş sahibi yaptığını bildirerek, "KOSGEB bugüne kadar girişimcilere yaklaşık 265 milyon lira karşılıksız hibe desteği sağladı, bu desteğin 100 milyon lirasını kadın girişimcilerimiz kullandı" dedi.
Işık, kadın istihdamının ülkelerin gelişmişlik düzeyinde önemli bir kriter olduğunu söyledi. Hükümet olarak kadınların iş hayatına kazandırılmasına yönelik politikaları çok önemsediklerini belirten Işık, bu kapsamda KOSGEB'in de kadın girişimciliğinin gelişmesi için stratejik adımlar attığını anlattı.
Girişimcilik Destek Programı adı altında 2010 yılında girişimcilere destek vermeye başlayan KOSGEB'in 19 bin 353 kişiyi iş sahibi yaptığını bildiren Işık, bu rakamın yaklaşık 7 bininin kadın girişimcilerden oluştuğuna dikkati çekti.
265 MİLYON TL KARŞILIKSIZ HİBE
Işık, Girişimcilik Destek Programının ilk ayağı olan uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılımların devam ettiğini ifade etti. Bugüne kadar 321 bin 575 kişinin uygulamalı girişimcilik eğitimleri sertifikalarını alarak KOSGEB'in yeni girişimci desteğinden faydalanabilecek konuma geldiğine değinen Işık, bu katılımcıların da 146 bin 876'sının kadın girişimci adayı olduğunun altını çizdi.
KOSGEB'in girişimcilere yaklaşık 265 milyon lira karşılıksız hibe desteği sağladığını kaydeden Işık, desteğin 100 milyon lirasının kadın girişimciler tarafından kullanıldığını bildirdi. Kadın girişimciler söz konusu olduğunda pozitif ayrımcılık yapıldığını vurgulayan Işık, bu kapsamdaki uygulama sonuçlarının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.
GİRİŞİMCİ OLUN ÇAĞRISI
Işık, daha fazla kadın girişimci adayının KOSGEB eğitimlerinden yararlanması çağrısında bulunarak, "Kadınlarımız kendi işlerini kursun, istihdama katkı sağlasın diye KOSGEB Girişimcilik Eğitimi'nden sonra 30 bin lira karşılıksız hibe-destek, daha sonra da faizsiz 70 bin lira kredi veriyoruz. Kadınlar, iş hayatına katılma konusunda 15-20 yıl öncesine göre daha arzulu ve aktifler ama oranlar yeni Türkiye için yeterli değil. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda kadın girişimci sayımız da her geçen gün hızla artmalı" diye konuştu.
Kadının eğitim seviyesi ve ülkedeki teknoloji düzeyi yükseldikçe kadın istihdamının da arttığına dikkati çeken Işık, "Üretimde beden gücü azalıp, beyin gücü ve beceri seviyesi arttıkça kadın istihdamı yükseliyor. Veriler hangi yolda ilerlememiz gerektiğini çok güzel bir şekilde gösteriyor. Bu husus Türkiye'deki eğitim, üretim ve toplam kalkınma açısından olmazsa olmazımızdır" değerlendirmesinde bulundu.