Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
6 Şubat 2010 Cumartesi - 10:54

Azerbaycan'dan milyar dolarlık fatura

Türkiye, yılda 6 milyar metreküp gaz aldığı Azerbaycan’a artan fiyat nedeniyle 2010’da 720 milyon dolar yerine 1.8 milyar dolar ödeyecek. Geriye dönük 1.7 milyar dolar borç da kapıda.

Azerbaycan dan milyar dolarlık fatura

 

Türkiye, yılda 6 milyar metreküp gaz aldığı Azerbaycan’a artan fiyat nedeniyle 2010’da 720 milyon dolar yerine 1.8 milyar dolar ödeyecek. Geriye dönük 1.7 milyar dolar borç da kapıda.

Vatan'dan Gülümhan Gülten'in haberine göre Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “Azerbaycan ile doğalgaz fiyatının artırılmasına yönelik müzakerelerde anlaşma sağlandığı, yeni fiyatın iki tarafça da kabul gördüğü” sözlerinin arkasından yeni fiyatla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Türkiye ile Azerbaycan arasında yürütülen müzakerelerde Azeri tarafının fiyatını belirgin olarak artırarak dediğini yaptırdığı anlaşılırken, Türkiye’nin de yeni fiyatı, Rus gaz fiyatının yüzde 10 altında tutmayı başardığı öğrenildi.

Ancak yine de yeni fiyatla Türkiye, Azeri doğalgazının bin m3’üne 120 dolar yerine ortalama 300 dolar ödeyecek. Türkiye için bu artış, yılda 6 milyar m3 doğalgaz aldığı Azerbaycan’a, 2010’da 720 milyon dolar yerine 1.8 milyar dolar ödemesi anlamına gelecek.

Azerbaycan’la yürütülen müzakereler yeni fiyatın belirlenmesinin yanı sıra, Şahdeniz II boru hattıyla gelecek doğalgazın transit fiyatını da içeren diğer başlıkları da kapsadığından, henüz imzalar atılmadı. Diğer konularda da anlaşma sağlanmasının ardından fiyat revizyonunu da içeren yeni anlaşmaya imza konulacak.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, önceki akşam İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki ile yaptığı görüşmenin ardından, “Yeni fiyat, Azeri kardeşlerimiz tarafından da kabul gördü. Şahdeniz II ve transit geçiş ücretleriyle alakalı konularda verdiğimiz teklifin makul olduğunu söylüyoruz ama bu konuda henüz teyit almış değiliz” dedi.

Resmi olarak Türkiye’nin BOTAŞ ve Azerbaycan’ın da milli petrol şirketi SOCAR tarafından sürdürülen daha sonra da bakanlar düzeyinde yürütülen müzakereler uzun zamandır devam ediyordu. Azerbaycan’ın Türkiye’ye 120 dolara sattığı gaz fiyatının, Türkiye’nin Rusya’ya ödediği fiyat düzeyine çekilmesi isteniyordu. Konu Başbakan Erdoğan’ın geçen yılın ortalarında Azerbaycan’a yaptığı ziyarette de gündeme geldi.

Bu ziyarette Türkiye’nin fiyatı yükselteceği ancak Rus gazına ödenen fiyat düzeyine çıkarmayacağı yönündeki görüşü tekrarlandı. Geçen süre içinde yürütülen müzakerelerde fiyatın bin m3 doğalgaz için ortalama 300 dolar olması üzerinde anlaşıldı.

Bu fiyat halen bin m3’üne 330 dolar ödenen Rus doğalgaz fiyatının yaklaşık yüzde 10 altında bulunuyor.

Geriye dönük 1.7 milyar $ borç AZERİ gazının Türkiye’ye yaratacağı ilave bir maliyet de, yeni fiyatla oluşan farkın geriye dönük olarak işletilmesi ve Azerbaycan’a ödenmesi olacak. Bu kapsamda Türkiye 15 Nisan 2008’den bugüne kadarki döneme ilişkin fiyat farkını telafi etmek amacıyla Azerbaycan’a 1.7 milyar dolarlık ilave para ödemek zorunda kalacağı hesaplanıyor.

 
Gürsel Tekin bir iddialı ki sormayın..
 
Seda Diker İle Kuantum Aşkı Yakalama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gürsel Tekin bir iddialı ki sormayın..
İslamcılar da oy verecek, CHP iktidar olacak!
Erdoğan için şükür namazı
AKP’li Belediye Başkanı Oktay Saral'ın Erdoğan aşkı bunu da yaptırdı.
Piyasalar krizle çalkalanıyor
İspanya ve Portekiz'de baş gösteren kriz havası yayıldı, dünyayı böyle etkiledi:
 
İddianameden suikast çıkmadı
"Amirallere suikast" iddiasıyla hazırlanan iddianamede bir not dışında delil yok.
Türk askerine tehlikeli görev
Yeni stratesji çerçevesinde Türk birlikleri Kabil ve çevresinde devriyeye çıkıyorlar.
Baykal'dan Erdoğan'a cevap
CHP Lideri Deniz Baykal partisinin grup toplantısında konuşdu...
 
Ankara Etimesgut Belediyesi'ne baskın!
Ankara Polisi, kumar oynatarak zengin kişileri borçlandıran bir çeteye ...
Bu ne kansızlık
4 Arap ülkesine füze bataryası yerleştirdiler!
ABD'de Türkiye için ürküten senaryo
I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olan Bosna krizine benzer bir uluslararası ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri