Sıhhiye Ankara Merkez Adliyesi’ndeki tüketici, asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleri Adalat Bakanlığı’nın kasım ayında aldığı karar doğrultsunda önceki gün Ankara Adliyesi Dışkapı Ek Hizmet Binası’na taşındı. Ceza ve hukuk mahkemeleri Sıhhiye’deki, idare mahkemeleri Konya Yolu’ndaki, iş ve ticaret mahkemeleri Balgat’taki, icra müdürlükleri ve mahkemeleri Yenimahalle’deki, fikri ve sınai haklar mahkemeleri de yine Yenimahalle’deki adliye binalarına taşınmasının ardından Ankara Adliyesi toplamda 6 ayrı binada hizmet vermeye başladı. Taşınma kararlarına tepki gösteren Ankara Barosu’na bağlı avukatlar dün Dışkapı Etlik Caddesi’ndeki ek binada toplandı. Alkışlar ve sloganlar eşliğinde protesto gösterisi düzenleyen kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, “Ankara’daki tüm mahkemeleri tek çatı altında toplayacak Başkent’te yakışır modern bir yeni adliye istiyoruz. Bu binadaki adalet hizmetlerinin, altyapı sorunları tümüyle giderilene kadar derhal durdurulmasını talep ediyoruz” dedi. Canduran özetle şunları söyledi:
CUMHURBAŞKANI’NA MEKTUP
Ankara merkezde adalet hizmetleri, düne kadar beş ayrı binada verilmekteydi. Taşınmalara karşı itiraz gerekçelerimizi, Adalet Bakanı’na ve Müsteşarı’na yüzyüze; Cumhurbaşkanı’na mektupla ilettik. Ama ne yazık ki yargının kurucu unsuru olan biz avukatları yine dinleyen olmadı. Eğer bu taşınmanın gerekçesi FETÖ davalarına yer açmak ise bilinmelidir ki Türkiye’nin tek sorunu FETÖ değildir. Ankara Adliyesi dün itibarıyla bir kez daha bölündü ve bu adliye müsveddesine taşındı. Cemaat yurdundan bozma bu bina, bir adliye değil adliye müsveddesidir.
ADALET HİZMETİ VERİLEMİYOR
Milyonlarca lira harcanmasına rağmen tadilatı henüz bitmemiştir, inşaat çalışmaları devam etmektedir ve altyapısı tamamlanmamıştır. Elektrik ve UYAP bağlantısı yoktur. Girişinin bile nereden olduğu belli değildir. Otoparkı bulunmamaktadır. Bu bina, mevcut haliyle adliye personelinin, avukatların, kolluk birimlerinin ve vatandaşların hiçbir ihtiyacını karşılayacak durumda değildir. Böyle bir binada adalet hizmeti vermek de almak da imkansızdır. Bırakın adalet dağıtmayı, bu binada duruşma yapılmasına bile olanak yoktur.
TEK BİNADA TOPLANMASINI İSTİYORUZ
Bu binadaki adalet hizmetlerinin, altyapı sorunları tümüyle giderilene kadar derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Ankara’daki tüm mahkemeleri tek çatı altında toplayacak Başkent’te yakışır modern bir yeni adliye talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Adalet bürokrasisini, yeni adliye yapılana kadar alınacak geçici önlemler için yargının tüm bileşenleriyle biraraya gelmeye ve ortak çözümler üretmeye davet ediyoruz. Taleplerimize yine kulak tıkanması halinde, hizmet üretmemek de dahil olmak üzere tüm seçenekler gündemimizde.
CHP’Lİ EMİR: NE KADAR KİRA ÖDENİYOR?
Öte yandan CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir de adliyedeki mahkemelerin taşınmasıyla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. “Mahkemeler, birbirlerinden uzaklıkları düşünüldüğünde adeta şehrin dört ayrı yerine dağılmış olurken, bu durum yargının en önemli ayaklarından birini oluşturan avukatlar açısından, yargı hizmetlerini aksatacak sorunlara yol açacaktır” diyen Emir şu soruları yöneltti:
“Ankara Merkez Adliyesi’ndeki mahkemelerin şehrin farklı yerlerine dağıtılmasının gerekçesi nedir? Bu karar alınırken, Adalet Bakanlığı olarak yaptığınız bir çalışma söz konusu mudur? Ankara Merkez Adliyesi’nin bölünmesi sonucu icra mahkemeleri ve icra müdürlüklerinin taşındığı Yenimahalle’deki bina, iş ve ticaret mahkemelerinin taşındığı Balgat’taki bina ve son olarak tüketici, asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin taşındığı Dışkapı’daki bina, kamu binaları mıdır yoksa özel şahıslara ait yerler midir? Özel şahıs binalarıysa buralara kaç lira kira ödenmektedir”?