Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
18 Aralık 2022 Pazar - 11:55

Astımda nefes egzersizlerinin faydaları

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. İlknur Bostancı, astım tedavisinde nefes egzersizlerinin faydalarını anlattı.

Astımda nefes egzersizlerinin faydaları

Bostancı, araştırmada orta-ağır astımı olan 193 hastaya fizyoterapist gözetiminde nefes eğitimi verildiğini ve nefes eğitimi alan hastaların almayanlara göre 1 yıl içinde yaşam kalitesinde iyileşme olduğunun gözlendiğini söyledi.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. İlknur Bostancı, “Nefes egzersizlerinin artık uluslararası astım tedavi rehberlerine de girdiğini görüyoruz. Nitekim 2022 Uluslararası Uzlaşı Raporu’nda hastaların yaşam kalitesini artırmakta yararlı bir yöntem olduğu ve bununla ilgili kanıt düzeyinin A derecesinde yani çok yüksek olduğu belirtildi.” dedi.

Dakika solunum sayısındaki azalmanın astım kontrolünü iyileştirebileceği teorisine dayanarak Buteyko nefes egzersizlerinin geliştirildiğini söyleyen Bostancı, “Kapsamlı bir araştırmada orta-ağır astımı olan 193 hastaya fizyoterapist gözetiminde nefes eğitimi verilmiş ve nefes eğitimi alan hastaların almayanlara göre 1 yıl içinde yaşam kalitesindeki iyileşme olduğu gösterdi. Ancak hava yolu fizyolojisi, aldığı ilaç sayısı, astım atak sayısı ve egzersiz kapasitesi ölçümlerinde hiçbir değişiklik kaydedilmedi.” ifadelerini kullandı.

Bostancı başkanlığında yürütülen bir çalışmada ise nefes egzersizi yerine flüt kullanıldı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bostancı, şunları kaydetti:

“Çocuklara doğrudan nefes egzersizi yaptırmak onlar için sıkıcı olabilir ancak müzik aleti ile bunu sağlamak hem uygulanabilir ve hem eğlenceli bir yöntem diye düşündük. Çalışmada blok flüt nefes egzersizinin astımlı çocuklarda solunum fonksiyon testlerine etkisini araştırdık. Öncelikle astımlı çocuklara diyafram egzersizi ve blok flüt ile üfleme ile ilgili görsel temalar içeren teorik ve uygulamalı dersler verdik ve ardından bu egzersizleri evde 1 ay boyunca günde 15 dakika uygulamalarını istedik.”

Çalışmada yer alan Dr. Gülhan Atakul’un aynı zamanda müzisyen olduğunu belirten Bostancı,  “Çocukların blok flüt çalışmalarını bizzat yürüttü. Egzersizlere hiç başlamadan önce yapılan solunum testlerindeki bazı parametrelerin blok flüt nefes egzersizleri sonrası hafif de olsa düzeldiğini gözlemledik, çalışmamız başarılı oldu.” şeklinde konuştu.

Nefes egzersizleri, uluslararası astım tedavi rehberlerinde

Nefes egzersizlerinin artık uluslararası astım tedavi rehberlerine de girdiği söyleyen Bostancı, “Nitekim 2022 Uluslararası Uzlaşı Raporu’nda hastaların yaşam kalitesini artırmakta yararlı bir yöntem olduğu ve bununla ilgili kanıt düzeyinin A olduğu belirtildi. Ancak unutulmaması gerekir ki bu yöntem hiçbir zaman ilaçların yerini tutmaz, astım riskini azaltmaz veya akciğer fonksiyonu üzerinde tutarlı etkileri görülmez. Özetle bu yöntem astıma çare değil sadece hastaların astımla barışmasını ve onunla başa çıkmasını kolaylaştıran bir yöntemdir.” dedi.

Astımı kontrol etmek için neler yapılmalı?

Bostancı, astım yakınmalarının kontrolü için ilaçlar kadar astım atak riskini azaltmaya yönelik stratejilerin de önemli olduğunun altını çizerek, atakların kontrol altına alınabilmesi için şu önerilerde bulundu:

“Sigaradan uzak durmak, nefes egzersizleri, şişmanlıktan korunmak, D vitamini takviyesi ve alerjenlerden kaçınma örneğin ev tozu, hamamböceği, evcil hayvan, gibi aeroallerjenlerden uzaklaşmak astım kontrolü için önemlidir.”

“Astımın uzun sürdüğü ve yaşam tarzı olarak değişikliğe gidilmesi gerektiği hastalara her seferinde anlatılmalı” diyen Bostancı, “Astımlı hastaların standart tedavisi; nefes açıcı ve koruyucu ilaçların kullanılmasıdır. Ancak bazı hastalarda bu standart tedavi ile astım yeterince kontrol altına alınamaz. Bu durumda tamamlayıcı yaklaşımlar örneğin biraz önce de bahsettiğim nefes egzersizleri yardımcı olur. Bu nedenle bu egzersizler hayatın içine dahil edilmelidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Hibya Haber Ajansı

 
Uluslararası piyasalar
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin'de
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göz ve baş ağrısı glokom habercisi olabilir
Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arslan Bozdağ, halk ...
Besinlerin beyin sağlığı üzerindeki etkisi araştırmalarla kanıtlandı
Türkiye’de 600 bin aile, Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor. Her 3 ...
Meterolojiden 6 ile sağanak yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü(MGM), Kıyı Ege'de yer alan Çanakkale, Balıkesir, ...
 
DSÖ antibiyotik direnci için alarm zillerini çalıyor
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ...
Besin alerjisinde çapraz bulaşmaya dikkat edilmeli
Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Uzm. Dr. Velat Çelik, ...
Diyabetli hastaların beslenme tercihlerindeki doğru bilinen yanlışlar
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş ...
 
Kahramanmaraş'ta zorlu ameliyat gerçekleştirildi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma ...
Lösemili çocuklara moral etkinliği
Esenyurt Belediyesi 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında farkındalık ...
Ağır okul çantaları bel, omuz ve ellerde ağrıya neden olabiliyor
Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri