Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
15 Aralık 2011 Perşembe - 09:47

Anneden kızına ikinci hayat

Bacak ağrısı şikayetiyle doktora giden 13 yaşındaki Buse İrem Karaman’a doktorlar, 2008’de “astım”, 2009 yılında ise “kronik böbrek yetmezliği” teşhisi koydu. 3 yıldır diyaliz makinesenine mahkum bir hayat sürdüren küçük Buse, annesi Gürcan Karaman’dan nakledilen böbrek ile yeniden hayata tutundu.

Anneden kızına ikinci hayat

MEMLEKETİ Niğde’de 2005 yılında, “bacak ağrısı” şikayeti sonucu anne ve babasının “check up” yaptırdığı küçük kızları Buse İrem Karaman’ın, vücudunda bazı rahatsızlıkların olduğu görüldü. İki yıl sonra doktarlar, Buse için genetik bir araştırma raporu istedi. Rapor sonucunda Buse’nin babaannesinin “diyabet”, anneannesinin ise “hipertansiyon” hastası olduğu öğrenildi. Daha sonra küçük Buse için 2008’de “Astım”, 2009 yılında ise “kronik böbrek yetmezliği” teşhisi kondu. Bir süre sonra her iki böbreği de iflas eden 13 yaşındaki Buse İrem Karaman, hayatının son üç yılını diyaliz makinesine bağlı olarak geçirmek zorunda kaldı. 
Günde 5 diyaliz
Küçük yaşta her iki böbreğini de kaybeden Buse, kullandığı ağır ilaçların etkisiyle “hipertansiyon” rahatsızlığına yakalandı. Bu rahatsızlık ise küçük kızın çok sevdiği okuluna bir yıl ara vermesine neden oldu. Günde ortalama 5 kez “periton diyaliz”e giren Buse için ailesi, geçtiğimiz yıl nakil denemesi yapmak istedi ancak küçük Buse’nin vücudu ilaca tepki vermediği için aile böbrek naklini bir süre ertelemek durumunda kaldı. 
Kızı için tayin oldu
Yaşanan zor günlerin ardından Niğde’de polis memuru olarak görev yapan baba Hakan Alper Karaman, kızının sağlık nedenleri dolayısıyla tayinini 
Ankara’ya istedi. Üç ay kadar önce Başkent’e yerleşen aile, Medicana Hastanesi’ne giderek çok sevdikleri Buse’ye böbreklerini vermek istediklerini söyledi. Anne Gülcan Karaman’ın böbreğinin küçük kızına uyması, bir anda tüm aileyi sevince boğdu. Geçtiğimiz günlerde yapılan nakil işleminin ardından 13 yaşındaki Buse İrem, annesinin verdiği hayatla yeniden yaşama tutundu. Geçirdiği başarılı operasyonun ardından yeniden yüzü gülen Buse, Ankara Hürriyet muhabirine duygularını anlattı. “Hipertansiyon” rahatsızlığı nedeniyle sürekli devamsızlık yapmak zorunda kaldığı okulunu çok özlediğini belirten Buse, “Diğer arkadaşlarım gibi okuluma diyaliz makinesi düşüncesi olmadan gidip geleceğim. Daha sosyal olacak ve eve gittiğimde diyaliz yerine küçük kardeşimle daha çok zaman geçireceğim. Kendimi çok iyi hissediyorum, beni doğuran ve büyüten anneme bana yeni bir hayat verdiği için tekrar teşekkür ediyorum” dedi. 
Hasta çok böbrek yok
NAKİL işlemini başarıyla gerçekleştiren 
Ankara Medicana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ulaş Sözener, küçük Buse’nin sağlık durumunun son derece iyi olduğunu ve birkaç güne kadar taburcu edebileceklerini söyledi. Buse’nin en geç bir aya kadar okuluna dönebileceğini ifade eden Sözener, “Çocuk nakil olmaz gibi bir düşünce var. Ancak bu hastalıkta teşhis ne kadar erken konur ve tedavi ne kadar kısa sürede yapılırsa o kadar iyi. Biz doktorlar olarak sadece aracıyız, uygun böbrek olduğu takdirde hastalarımızı diyalizden kurtarmaya devam edeceğiz. Bunun için önemli olan kadavra bilincinin yaygınlaşması. Çünkü Türkiye’de kadavra sıkıntısı var” dedi. Medicana Hastanesi Pediatrik Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Ayşin Bakkaloğlu ise, Türkiye’de şu günlerde 50 binin üzerinde diyaliz hastası olduğnu ve bu rakamın 2016 yılında 100 binin üzerine çıkacağını belirterek, organ bağışının insan hayatı kurtaracağına dikkat çekti.

 
2 saat arayla 2 yangın korkuttu
 
Hattatlar’a hapis cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 saat arayla 2 yangın korkuttu
Gölbaşı’nda 287 ve 288. sokaklarda iki saat arayla çıkan iki yangın, mahallede ...
TED’liler Cumhuriyet Balosu’nda buluştu
Türk Eğitim Derneği tarafından, maddi imkansızlıklar nedeniyle öğrenim ...
Kanal çalışması altı aydır bitmedi
ASKİ Beypazarı’nda atık ve yağmur suyu hattının yapım işi devam ediyor.
 
Öveçler 4’ün adı Kabil oldu
Öveçler 4. Cadde’nin adı “Kabil Caddesi” olarak değiştirildi.
Böbreğimi ver yeter
Ankara’da Hülya A., şiddetli geçimsizlikten boşandı. Eski kocası rahatsızlanıp ...
Ankara’nın ihracatı cumhuriyet tarihi rekoru kırdı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara’nın ihracatta son 12 aydaki süreçte ...
 
Geçici belge kuyruğu eritti
Ankara’daki ruhsat işlemleri sırasında oluşan kuyruklar, noterden alınan ...
Çocuk bile unutmuşlar
THY Kayıp Eşya Bürosu sorumlusu Girgin, uçaklarda unutulan eşyalarla ilgili ...
Polisin dikkati hayat kurtardı
Devriye gezdikleri sırada bir apartmanın alt katındaki kafede çıkan yangını ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri