Hürriyet Ankara, 2019’da yapılacak yerel seçimlerin nabzını ‘
Seçime 1 Kala
’ yazı dizisiyle tutuyor. ‘Seçime 1 Kala’nın dördüncü konuğu,
Yenimahalle
Belediye Başkanı
Fethi Yaşar
oldu. Başkan Yaşar, Hürriyet Ankara
Haber
Koordinatörü
Deniz Gürel
ve haber ekibinin sorularını yanıtladı.
*Bugüne kadar ‘Bu ilçeye kazandırdığım en büyük eserim veya çalışmam şudur’ dediğiniz hangisi?
Yenimahalle, tüm mahalleleriyle alt ve üst yapı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarına kavuştu. Gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler; eğitimde, sağlıkta, sporda tüm hizmetlere kavuştu. Nüfus artışında en çok tercih edilen ikinci ilçe Yenimahalle. Bizde artış 15 bin, diğer ilçelerde 4-5 bin. Bu da gösteriyor ki insanların evden çıktığında vakit geçirebileceği dostluk kurabileceği yaşam alanları Yenimahalle’de. Yenimahalle bir otel konumundaydı. Yenimahalle’ye yaşamı getirdik. Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdik. Cami de yaptık, cem evi de. Yenimahalle’de kültür sanat konuşulmazdı, Nazım Hikmet ile Ankara’ya büyük bir hizmet yaptığımızı düşünüyorum. Yenimahalle’yi Türkiye’nin en temiz, yaşanabilir ilçesi haline getirdik.
PROJE İÇİN MÜCADELE*Yapmak isteyip de yapamadığınız bir projeniz oldu mu?
Yamaçevler Projesi’nin planı geçti, gecekonduları yıkmaya başladık. Hükümet Konağı’nın arsasını aldık ihalesi yapılmış. Bir Tepekule kaldı, onu da Ulaştırma Bakanlığı açıkladı. Vericiler Dikmen’e gidecek, orayı seyir terası yapacağız. Üçü gerçekleşirse vaat edip de yapamadığımız bir şey olmayacak. Bu üç proje de benim elimde olan şeyler değildi, ancak önemli olan halkın ihtiyacı ve mutluluğu olunca hiçbir engel tanımam. Mücadele edip bu noktaya getirdik.
Demetevler
’deki kentsel dönüşüm ise bizim Büyükşehir’in gücünü aşıyor. Ben Demetevler’de vatandaşı memnun edecek bir kentsel dönüşüme destek veririm. Orada vatandaş memnuniyeti çok önemli.
*Seçime kadar tamamlayacağım dediğiniz projeleriniz hangisi?
Seçime kadar tamamlayamadığımız hiçbir proje kalmayacak. Kapalı Spor Salonu’nu temmuz sonunda, Karşıyaka Spor Kompleksi, Karşıyaka Pazar Yeri ve Sosyal Tesislerini haziran sonunda, 6 tane kültür merkezini nisandan itibaren açacağız. 25’e yakın parkımız bitti açacağız. Kaldırımsız sokağımız yok, eksiklikleri olanları onaracağız. Asfaltsız yer yok. Etüt merkezlerini, yeni kreşleri açacağız. Yeni sağlık ocaklarını, yeni havuzu, hamamları açacağız. İkinci bahar lokallerini, kütüphaneleri açacağız. Vatandaşa söz verdiğim her şeyi yaptım. İhtiyaca göre vaat etmediklerimi de yaptım.
*Keşke yapmasaydım dediğiniz bir çalışma ya da projeniz var mı?
Zihinsel Engelliler Yaşam Merkezi var. Oranın mülkiyetini bir derneğe teslim ettik. Biz çalıştıralım dedik kabul etmediler. Hizmetin çocuklara verimli verildiğini düşünmüyorum. Yine başında dernek olup,
Yenimahalle Belediyesi
işletse engelli yurttaşlarımıza daha faydalı olurdu.
DEMETEVLER’DE BOŞ ARSALARI İSTEDİK VERMEDİLER*İlçenizde sorun olarak gördüğünüz ilk üç başlık nedir?
Nüfusuna göre en az suç oranı Yenimahalle’de. Yenimahalle’de genel idare ile yerel idare uyum içinde çalışıyor. 6’ncı kaymakamla çalışıyorum. Sokakta vatandaşın isteğini onlara iletiyoruz. Biz onlara abilik yapıyoruz onlar da bize yardımcı oluyorlar. Büyükşehir’le daha iyi uyum içerisinde çalışabilirdik. Melih Bey’i de üzmek, kırmak istemem ama çok da muhalefet belediyeleriyle uyum içinde çalışıldı diyemeyiz. Ben fedakarlığı yaptım ama ne yazık ki bunun karşılığını alamadım. Kürsüye çıkıp hangi şeyi yapmayın dediysem Melih Bey’in başına bela oldu. Bugün bunlar yapılmamalıydı diye AKP’liler eleştiriyor, ben değil. Demetevler’de Milli Eğitim’in, İl Sağlık Müdürlüğü’nün boş arsaları var. Bu arsaların mülkiyeti vatandaşın üzerinde ama sağlık, eğitim veya spor alanı gözüküyor. Buralarda ‘bu yapılara ihtiyaç yok yapmayacağız’ diyorlar. Biz bunlara yazı yazdık. Çok katlı otopark yapılabilecek yerlere otopark, yeşil alan yapılacak yerlere yeşil alan yapalım hiç olmazsa böyle değerlendirelim dedik.
30’a yakın böyle arsa var. Buraları bize devretselerdi mülkiyetini biz vatandaşa öderdik bunları park, otopark kültür merkezi gibi kamusal alanlar yapardık. Bunları yapsaydık bugün Demetevler başka olurdu.BAŞKANLAR ANKARA’YA DEĞER KATIYOR*Bulunduğunuz ilçede başkan olmasaydınız nerede başkanlık yapmak isterdiniz?
Ülkelerin başkentleri o ülkenin simgesidir. Ülkeler başkentleriyle anılır, markalaşır. Ankara bu anlamda çok zaman kaybeden, hak ettiği değeri görmeyen bir başkent konumunda. Ben en çok bu duruma üzülüyorum. 9 yıldır Yenimahalle’yi bir noktadan alıp bir yere getirdik. Sadece Yenimahalle’ye değil ilçe belediye başkanları olarak Ankara’ya da değer katıyoruz. Ankara’ya hizmet etmek ibadettir. Neresine hizmet edersen et, ben öyle bakıyorum. Ancak ben kesinlikle belediye başkanlığı yapmak isterdim. Çünkü halka dokunan, yaptığınız hizmetlerin kullanıldığına birebir şahit olduğunuz bir makam. Böyle bir başkanlık hayali kursaydım Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’da başkan olmak isterdim.
*Başkanlığın avantajları ve dezavantajları sizce neler?
Ben iki dönem güzel hizmet yaptığıma, halka hoş bir seda bıraktığıma inanıyorum. İnsanları severseniz toplum da sizi seviyor. Sokakta başı dik gezebilmek, saygı ve sevgi görmek kadar güzel bir duygu olamaz. Zaten sokakta gezemeyen başkan başarısızdır. Başkanın başarı ölçüsü sokaktır. Dezavantajı ise vatandaşın ilk adımda ulaştığı bir başkansınız ancak yetkileriniz sınırlı ve her sorunu çözemiyorsunuz örneğin iş taleplerini karşılayamıyorsunuz.
Belediye Başkanlığı’na aday adayı olmak gibi bir düşünceniz var mı?
Ben partimin içinde verilen her görevi layıkıyla yapmaya çalıştım. Benim öyle siyasi hırslarım olmadı. Görev yerin nereyse orada en iyisini, inandıkların ölçüsünde yapacaksın. Görevi beğenmemek gibi bir anlayışım yok. Ben Yenimahalle’de güzel bir iz bırakmayı istedim. Onu da başardığıma inanıyorum. Koltuklar gelip geçici, kalplerdeki yer bakidir.
*Tekrar aday olacak mısınız?
Bir dönem daha başkanlık yapmak istiyorum. Yenimahalle’de her alanda ihtiyaç duyulan hizmetlerin yüzde 90’ını tamamladık. Yapacak bir şey de kalmadı. Kafamda Yenimahalle için farklı yaşam projeleri var, onları da tamamladıktan sonra yerimizi devredelim diye düşünüyorum. Biz her kesimden herkesi kucaklıyoruz. Yenimahalle’de çok güzel bir birliktelik oldu. Bu düşünceden vazgeçilmesin, Yenimahalle’nin bu birlikteliği devam etsin istiyorum.
MECLİS ÜYELİĞİNDEN İKİ DÖNEM BAŞKANLIĞA
2004-2009 yılları arasında Yenimahalle ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeliği görevlerinde bulunan Fethi Yaşar, 2009 Yılı Mahalli İdareler Seçimi’nde CHP’den Yenimahalle Belediye Başkanı olarak seçildi. Başkan Yaşar, Çayyolu bölgesinin Yenimahalle’den ayrılmasına rağmen 2014 seçimlerinde yüzde 52 oyla ikinci kez başkanlık koltuğuna oturdu.