Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Yüzüncü Yıl Salonu’nda, Türkiye’de yaşayan Afrikalıların sorunlarının masaya yatırıldığı ilk öğrenci sempozyumu olma özelliğini taşıyan ‘Birinci Afrika Çalışmaları Öğrenci Sempozyumu’ düzenlendi. Ankara Üniversitesi bünyesinde kurulan Afrika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği sempozyuma, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin diğer illerinden gelen Afrikalı lisans ve yüksek lisans öğrencileri katıldı. Afrikalı öğrencilerin Afrika tarihi, kültürü ve ekonomisi ile Türkiye ile olan ilişkilerini anlattığı sempozyumun açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Üniversitenin temel görevi eğitim vermek, araştırma yapmak ama diğer bir önemli görevi de gerek kendisi gerek ülkesi için uluslararasılaşmaya katkıda bulunmaktır. 200’ün üzerinde Afrikalı öğrencimiz var. Bunlardan 30’a yakını yüksek lisans ve doktora öğrencisi. Ülkemizden de öğrenciler Afrika ülkelerine gidiyor, orada eğitim görüyor, çalışıyor, oraya yerleşiyor. Bu kültürlerarası birliktelik giderek yaygınlaşıyor” ifadelerini kullandı.
AYRIMCILIK YOK MİSAFİRPERVERLİK VAR
Konferansın ardından Ankara Hürriyet, eğitim için Türkiye’ye gelen Afrikalı öğrencilerle konuştu. Konferansa Batı Afrika’ya özgü yerel bir kıyafetle katılan ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Kenyalı Elijah, “Ankara’da yaşayabileceğiniz tek sıkıntı dil. Türkiye’ye geldiğimizde Türkçe’yi bilmediğimiz için iletişim sorunları yaşıyorduk ama zamanla atlattık. Türkler sıcak kanlı ve çok misafirperver. Arkadaş gibi davranıyorlar. Farklı ülkelerde ayrımcılık yapılıyor ama Ankara’da böyle bir şey söz konusu değil. Bir de farklı gördükleri için tanımaya çalışıyorlar. ‘Ailen kaç kişi, ne iş yapıyorlar’ gibi özel sorular soruyorlar. Bu ilgi çok mutlu ediyor, Ankara’yı ve Türkiye’yi seviyoruz” diye konuştu.
KALİTELİ VE UCUZ EĞİTİM
Ankara’da karşılaştığı insanların sıcak kanlı olduğunu vurgulayan Ankara Üniversitesi Sosyal Psikoloji Yüksek Lisans öğrencisi ise, Türkiye’deki eğitim için “Kaliteli ve diğer ülkelere göre daha ucuz” dedi. Sınav sisteminin kendilerini zorladığına dikkat çeken öğrenciler, şöyle konuştu:
“Eğitim anlamında Türkiye, çoğu ülkeye göre daha kaliteli ve Avrupa’ya göre daha ucuz. Eğitim aşamasında tek sıkıntımız, sınav sisteminde. Çok fazla sınava girdiğimiz için araştırmalara fırsat bulamıyoruz. Yüksek lisans seviyesindeki bir öğrencinin sınav yerine makale ve araştırmalarla vakit geçirmesi lazım.”