Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>ARAŞTIRMA-İNCELEME
20 Haziran 2014 Cuma - 10:19

Ankara Çayı’nda oksijen tükendi

ANKARA GAZETESİ / Çevre Mühendisleri Odası’nın yaptırdığı ölçümler Ankara Çayı’ndaki korkunç tabloyu gözler önüne serdi. Kanalizasyon atıklarının deşarj edildiği derede oksijenin tükendiği ortaya çıktı.

Ankara Çayı’nda oksijen tükendi

ANKARA / Çevre Mühendisleri Odası, Başkent’in ortasından geçen Ankara Çayı’ndan numune alarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı akredite laboratuvarda analiz yaptırdı. Ölçüm sonrasında çıkan sonuçlar Ankara Çayı’nın dördüncü sınıf (en temizi birinci sınıf) su kaynağı olduğunu ortaya koydu. İlkbahar aylarına ait ölçüm sonuçlarını değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, yaz aylarında kuraklığın artmasıyla bu değerlerin yükseleceğine dikkat çekti. Suyun daha kötü hale geleceğini belirten Bozoğlu, çayla ilgili korkunç sonuçları şu sözlerle değerlendirdi:
“Ankara Çayı’nın anoksik şartlardan anaerobik şartlara doğru geçtiği yani oksijenin tükendiği görülmektedir. Bunun sonucunda çay tamamen ölecek ve dip çamurunun temizlenmesi dahi sonuç vermeyecektir. Çözünmüş oksijen değeri çok düşüktür, bunun sebebi organik madde yükünün fazla olmasıyla ilgilidir. Organik madde, parçalanması sırasında sudaki oksijeni tüketmektedir.

KANALİZASYON DEŞARJ EDİLİYOR

Amonyak azotu açısından da oldukça yüksek değerler bulunmuştur. Amonyak azotunun nitrat azotuna göre daha yüksek olması, taze bir fekal kirlenmenin olduğunu yani kanalizasyon atıklarının dereye sürekli deşarj edildiğini göstermektedir. Ankara çayı açık kanalizasyon halindedir. Ağır metallerden Kadmiyum, sınır değerlerin oldukça üzerindedir. Kadmiyum, öncelikli kirleticiler arasındadır ve insanlar üzerindeki toksik etkisi kanıtlanmıştır. Kaynak olarak kaplama, metal sanayisi veya pil endüstrisi gibi bir tesislerin deşarjı akla gelebilmektedir. Civa’da da benzer bir durum söz konusudur. Renk parametresindeki yükseklik de dikkat çekicidir. Tüm bu veriler sanayi atıklarının da Ankara Çayı’na deşarj edildiğinin göstergesi niteliğindedir.

AÇIK KANALİZASYONA DÖNDÜ 

Uzunluğu 140 kilometre olan çayın kent içerisinde halkla doğrudan bağlantısı bulunmaktadır. Açık kanalizasyon haline dönüşen Ankara Çayı’na dair ne yazık ki, somut çözüm üreten çalışmalar yapılmamaktadır. Zaman zaman kokuya da neden olan dere dibindeki dip çamuru, iş makinaları tarafından alınmaktadır. Çözüm üretmeyen bu yaklaşım sadece günü kurtarmayı hedeflemektedir. Büyük bir bölümünde üstü betonla örtülen Ankara Çayı, örneğin  Eskişehir’de olduğu gibi kent için önemli bir değer olarak, turizm hatta ulaşım amaçlı değerlendirilebilecekken yok sayılmaktadır.”

ASKİ ASIL GÖREVİNE DÖNMELİ

ASKİ’nin yol yapım çalışmalarından ve kendi görevi olmayan alanlardan çekilmesi gerektiğini belirten Baran Bozoğlu, “Yeni büyükşehir belediyesi düzenlemesi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de sorumluluk alanı artmıştır. 20 yıldır Ankara Çayı’na dair hiçbir somut adım atamayan bir yönetim anlayışı, daha geniş bir coğrafyaya, nüfusa kentsel alt yapı hizmetini nasıl verecek? Ankara Büyükşehir Belediyesi yüzünü bir an önce çevre sorunlarına dönmelidir. Eymir Gölü’nün, Mogan Gölü’nün kirliliğe mahkum edilmesi, AOÇ’nin ve özel çevre koruma alını olan Gölbaşı Bölgesi’nin hukuksuzca yoğun yapılaşmaya açılması, orman alanlarının yok edilmesi, betonlaşmanın artması ile yeraltı sularının beslenmesinin engellenmesi gibi ciddi sorunlar hala Ankara’nın gündemindedir” dedi.ANKARA /

 
Hakemler sahaya çıktı
 
Tunalı’da kaldırım çilesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haberlerden etkilendi Sel Savar’ı geliştirdi
ANKARA GAZETESİ / Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki sel felaketlerinden ...
Zabıtadan kaçak fırın denetimi
ANKARA GAZETESİ / Etimesgut Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, ilçedeki özel ...
500 bin Kardak kayalığı kaybettik
ANKARA GAZETESİ / Türkiye’nin bir yılda, 1 milyar 500 milyon ton toprağını ...
 
Mutfaktaki müteahhit
ANKARA GAZETESİ / Yaklaşık 40 yıldır müteahhitlik yapan Mehmet Kılıçoğlu, ...
Tarihi surlarda 'sosisli' ayıbı
ANKARA GAZETESİ / Ankara Kalesi’nin seyir terası olarak bilinen surlarına ...
Yol çökebilir, taş düşebilir
ANKARA GAZETESİ / Mahallemiz, 30 Mart yerel seçimleriyle birlikte Yenimahalle’den ...
 
En çok aranan eleman 'garson'
ANKARA GAZETESİ / Yaklaşan yaz sezonunun turizm sektörüne hareket getirmesiyle ...
Kızılcahamam'ın kara akbabaları koruma altında
ANKARA GAZETESİ / Orman ve Su İşleri Bakanlığı, sayıları dünya genelinde ...
Başkent'te cep telefonu abonesi nüfusu geride bıraktı
ANKARA GAZETESİ / 2013 sonu itibariyla nüfusu 5 milyon 45 bin 83 kişi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri