Ankara Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanı Mustafa Özbakır, “Biz otobüs işletmecileri olarak AŞTİ’den başka bir yerde yolcu indirme terminali istemiyoruz” açıklamasını yaparken, kentin birçok farklı noktasında yasağa aldırış etmeyen otobüs firmaları yol kenarlarında yolcu indirip, bindiriyor.
TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKUYOR
Hürriyet Ankara dün, kentin ana arterlerinden Anadolu Bulvarı’nı kaçak terminale çeviren otobüsleri fotoğrafladı. Otobüsler, günün hemen her saati bölgeden yolcu indirip, bindiriyor. Dün saat 12.00’den 12.30’a kadar 30 farklı otobüs firması, Anadolu Bulvarı’nda yol kenarından yolcu alarak, seferine devam etti. Otobüsler, zaman zaman trafikte diğer otomobillerle burun buruna geldi.
TALEP YOLCULARDAN GELİYOR
Hürriyet Ankara muhabirinin konuştuğu üç farklı otobüs firmasının muavinleri, talebin yolculardan geldiğini söyledi. Trafik güvenliğine dikkat çeken bölge esnafı da polisin denetimi artırarak kuralsızlığın önüne geçmesini istedi. Yolcular ise, AŞTİ’ye ulaşım süresinin aktarmalarla uzun olduğunu, bölgelerinden geçen otobüslere talepte bulunarak bindiklerini söylediler.
‘CEZAYI ÖDERİM’ DİYEN DE VAR
Anadolu Bulvarı’ndan yolcu alan bir otobüs firmasının muavini, “Genellikle otobüsün kalkış saatini yakalayamayan yolcular, güzergâh üzerinde uygun bir noktadan alınmaları talebinde bulunuyor. Firmamızın yetkililerinin yönlendirmesi doğrultusunda zaman zaman yolcuları AŞTİ dışından alabiliyoruz. Alamayacağımızı, çünkü ceza uygulaması olduğunu söylediğimiz müşterilerimizden ‘Ben cezayı öderim’ diyen de var. Mağdur olmamaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyor.
GÜVENLİK VE ULAŞIM AÇISINDAN İHTİYACI KARŞILIYOR
Hürriyet Ankara’ya konuşan Ankara Şehirlerarası Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanı Mustafa Özbakır ise güvenlik ve ulaşım açısından AŞTİ’nin gerekli ihtiyacı karşıladığını belirterek, “Ankara’nın farklı cep terminallerine ihtiyacı yok, bize bu doğrultuda gelen bir talep de yok. Güvenlik ve ulaşım açısından AŞTİ bütün ihtiyaçları karşılayan bir tesis. Ana terminal her türlü olanakla hizmet veriyor. AŞTİ’ye ulşmak, gelişen metro güzergahlarıyla oldukça kolay. Biz kesinlikle bir cep terminali yapılmasını istemiyoruz” dedi.
SOSYAL MEDYADA KENTİN GÜNDEMİ ‘CEP TERMİNALİ’
Hürriyet Ankara’nın dünkü “Bu sorunu cep çözer” manşeti büyük ses getirdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı da kendi hesaplarından yaptıkları paylaşım ve yorumlarla ‘cep terminali yapılması gerektiğini’ yineleyerek, bu durumu gerekçeleriyle paylaştı.
Cep terminali yapılması talebiyle change.org internet sitesinde 15 Ocak’ta başlatılan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı da bin 500’ü aştı. Kampanya metninde “Şehirlerarası yolcu otobüsleri Ankara içinde sadece AŞTİ’de yolcu indirebiliyorlar. Bu uygulama küçük şehirlerde terminallerin işlevini kazanması açısından mantıklı olabilir fakat Ankara gibi büyük şehirlerde bunun uygulanması yolcular açısından çok sıkıntılı. İstanbul’da olduğu gibi otobüslerin terminal dışında belli başlı bazı yerlerde yolcu indirilmesinin serbest bırakılması gerektiğini düşünüyorum. AŞTİ’den Ankara şehir içinde en uzak yerlere ulaşım bir buçuk-iki saati bulabilmektedir. Bu yüzden terminale uzak oturan fakat şehirlerarası otobüsten çok daha uygun yerde inebilecek insanlar mağdur edilmemelidir. Şehirlerarası otobüsler AŞTİ dışında belirli yerlerde yolcu indirebilmelidir. Bu çok normal ve olması gereken bir uygulamadır” ifadeleri yer alıyor.
Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin de konu ile ilgili bir çalışma içerisinde olduğu öğrenildi.
CHP’Lİ LEVENT GÖK SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, cep terminali konusunu TBMM’ye taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gök, “2014 yılında karar bağlanmış olmasına rağmen şehirlerarası otobüslerin yolcu indirip–bindirmeleri için kullanılması planlanan cep terminalleri henüz yapılmamıştır. Ankara’daki kimi yerleşimlere AŞTİ’den ulaşmak 1-2 saat sürebilmekte, 1 saat önce semtinden geçmiş olan bir yolcu tekrardan 1 saat yol giderek evine ulaşmak zorunda kalmaktadır. Cep terminali uygulamasının hayata geçirilmiş olmaması fazladan trafik yoğunluğuna sebep olmakta, zaman ve yakıt kaybına sebebiyet vermektedir. Ankaralılar söz konusu uygulamanın veya mağduriyetlerini giderecek başka bir projenin hayata geçirilmesini beklemektedirler” ifadelerini kullandı.
CHP’li Gök önergesinde şu soruları yöneltti:
* Cep terminalleri neden halen yapılmamış veya yerine başka bir proje tasarlanmamıştır?
* 2016, 2017 ve 2018 yıllarında AŞTİ’den yerleşimlere yolcu taşıyan servis otobüslerinin yakıt ve bakım maliyetlerini açıklar mısınız?
* AŞTİ’de kaç adet semt servisi hizmet vermektedir?
* Ankaralıların şehirlerarası ulaşımını kolaylaştırmak için yürütülen çalışmalar nelerdir?