BAŞVURULAR NÜFUSUN ÜZERİNDE
80 milyonluk Türkiye’de, acile başvuru sayısı 115 milyon olunca Sağlık Bakanlığı bu rakamın öncelikle sağlık personeli için ‘kaldırılabilir’ olmayacağından yola çıkarak çalışma başlattı. Acillerde tedavinin randevusuz ve ücretsiz olması, başvuru sayılarının artmasına neden olmuştu. Bakanlık, bu artış nedeniyle geçtiğimiz yıllarda renk kodlaması uygulaması başlatmıştı. Bu uygulama ile acil servislere başvuran tüm hastalar ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek, acil servislere kabul edilmiş ve buna göre işlem yapılmıyordu. Muayene sonucunda yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalardan para alınmaya başlanmıştı. Bu uygulama tek başına yeterli olmayınca ve acile başvurular yükselmeye devam edince Bakanlık yeni bir çalışma başlattı. Bakanlığın yapacağı çalışmalar şöyle:
RANDEVU SİSTEMİ GELECEK
-Aile sağlığı merkezleri güçlendirilecek. Birinci basamak teşhis tedavi görevinin tamamını aile hekimleri yapacak
-Acil sağlık birimleri ihtiyaç çerçevesinde yeniden yapılandırılacak.Acil servis dışı hizmet alanları oluşturulacak.
-Acil olmayan hastalar için randevu sistemi gelecek. Acil olmadığına kanaat getirilen hasta servis dışı hizmet alanında tedavi görevek. Gerekirse bu kişiye randevu verilecek.
-Hastanelerden hastanelere yapılan gereksiz sevklerin önüne geçilecek. (Örneğindoğum yapan kişi Eğitim Araştırma Hastanesi yerine direkt olarak kadın doğum hastanesine götürülecek.)
-Acil servisler dışında kronik hasta bakımı geliştirilecek. (Örneğin sonda değişimi evde bakım ekiplerince yapılacak.)
-Hastaların ihtiyaçları olan sağlık hizmetlerini uygun olan zamanlarda almaları için sağlık hizmet düzenlemesi yapılacak.