112 Acil Çağrı Merkezleri, asılsız çağrılarla sıkça meşgul ediliyor. Geçen yıl, 112 Acil Çağrı Merkezlerine yapılan çağrıların yüzde 28'i asılsız çıktı. Örnek olarak, "Gün arkadaşlarım gelmedi, bana komplo kuruyorlar" ya da "Aşk acısı çekiyorum, biraz dertleşebilir miyiz?" gibi aramalarla merkezler zaman kaybı yaşadı. Ayrıca, "Televizyondan bal aldım, bal tadı gelmiyor" gibi anlamsız talepler de sıklıkla geldi. Yılbaşından bu yana ise asılsız çağrı oranı yüzde 30 civarlarında. Bu çağrılarla ilgili 2024'te 1 milyon 754 bin 161 lira, 2025'in başından itibaren ise 655 bin 842 lira tutarında idari ceza kesildi. TBMM’ye sunulan yeni kanun teklifiyle, 112’yi gereksiz yere meşgul edenlere verilen para cezaları artırılacak.
Ankara 112 Acil Çağrı Merkez Müdürü Funda Darıcı, asılsız çağrıların acil ekiplerini gereksiz yere meşgul ettiğini ve gerçekten yardıma ihtiyaç duyanların mağdur olmasına sebep olduğunu belirtti. Darıcı, acil durumlarda (örneğin kalp krizi, trafik kazası, yangınlar veya afetler gibi) ekiplerin zamanla yarıştığını vurguladı. Örneğin, asılsız bir yangın ihbarı yapıldığında, çok sayıda itfaiye, ambulans ve güvenlik ekibi olay yerine yönlendiriliyor, bu da gereksiz zaman ve kaynak kaybına yol açıyor. Bu tür yanlış ihbarlar, gerçek acil durumlara müdahale edilmesini engelleyebilir ve ciddi can ve mal kayıplarına neden olabilir.
Funda Darıcı, 112 Acil Çağrı Merkezlerinin yalnızca gerçekten acil bir durumda aranması gerektiğini belirterek, her gereksiz çağrının gerçek yardıma ihtiyacı olan kişilerin yardımına ulaşmasını engellediğini, bunun da ölüm ve yaralanmalara yol açabileceğini uyarısında bulundu. Ayrıca, 112’yi meşgul edenlere yönelik cezaların artırılması yönündeki kanun teklifinin kendilerini mutlu ettiğini ve cezaların caydırıcı olmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Darıcı, yapılan düzenlemeleri iş yüklerinin azalması ve psikolojik destek açısından olumlu karşıladıklarını sözlerine ekledi.