Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürü Ömer Bülent Arslan, 2002’den bugüne yaklaşık 2 milyon 200 bin ağaç diktiklerini, yeni yapacakları park ve orman ve rekreasyon çalışmaları da eklendiğinde toplam 26 bin dekarlık yeşil alan ile AOÇ’nin Başkent’in akciğeri olacağını söyledi.
Genel Müdür Arslan, Atatürk Orman Çiftliği’nde ağaçlandırma çalışmalarının, kuruluş faaliyetlerinin başlangıcından kısa bir süre sonra 1926 yılında meyve vermeyen ağaç cinslerinden akasya, meşe, dişbudak, kızılağaç, ıhlamur, söğüt, çam gibi ağaçlar başta olmak üzere 150 bin ağaç dikimiyle başladığını belirtti. 1938 yılı itibarıyla toplam 3 bin 310 dekar alanın ağaçlandırıldığını ifade eden Arslan, 1938 yılında arazilerin hazineye devriyle 1980 yılına kadar ağaçlandırma çalışmalarında durağan bir dönem geçirildiğini kaydetti.
Piknik alanı olacak
Hayvanat Bahçesi alanını da kapsayacak şekilde toplam 3 bin dekarlık park, piknik, orman ve rekreasyon alanı oluşturulacağını bildiren Arslan, Atom Enerjisi Kurumu’nun yanındaki alanın da piknik alanı olarak projelendirmesinin yapıldığını ifade etti. Bu alanların da halkın hizmetine sunulmasıyla beraber 23 bin dönüm ormanı alanı, 3 bin dönüm de hayvanat bahçesi, park ve rekreasyon alanı olmak üzere toplam 26 bin dekar yeşil alanın, park ve orman ve rekreasyon alanına dönüştürülmüş olacağına işaret eden Arslan, şöyle devam etti:
Beş yıl içerisinde görünecek
“Toplam 26 bin dekarlık yeşil alan ile AOÇ, Başkent’in akciğeri olacak. Bu da 33 bin dönüm arazimizin yüzde 80’ine tekabül ediyor. Yani yeni yapılacak çalışmalarla orman, park, rekreasyon alanına bakıldığında 2002’den bu yana 6 kat artmış olacak. Yeni ağaçlandıracak alanımız kalmadı, hepsi bitti. Yapılan bütün bu çalışmalar en geç 5 yıl içerisinde kendini gösterecek. Atatürk Orman Çiftliği’nin amacı Atatürk’ün vasiyetinde gösterdiği gibi Ankaralı’nın gezip görebileceği, eğlenebileceği, dinlenebileceği sıhhi ve sağlıklı modern rekreasyon alanları oluşturmak.”
Yeşil kuşak oluştu
Yapılan çalışmalarla Ankara’da “yeşil kuşak” oluştuğunu bildiren Arslan, şu bilgileri verdi:
“Eymir’den başlayan ODTÜ ormanları, arkasından Beytepe Jandarma, Hacettepe’nin ormanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ormanı, AOÇ’nin ormanı ile Ankara’yı ikiye bölen Çevre yolunu direk kesen bir yeşil kuşak oluştu. Yaklaşık 120 bin dönüm orman var. Bunun 23 bin dönüm ormanı AOÇ’nin. Şu anda yaptığımız çalışmalar ağaçlar küçük olduğu için gözükmüyor ama 10 yıl sonra gerçekten Ankara, çok yeşil bir başkent haline gelecek.”