Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>TEKNOLOJİ
29 Aralık 2017 Cuma - 10:22

2023 hedefleri için 600 büyük savunma projesi

Savunma Sanayisi projelerinin sayısı 600’e ulaştı. 50’si 2017’de başlayan projelerin yaklaşık 40’ı imza aşamasında. Özellikle havacılık alanında milli strateji için start verilirken yerlilikte yüzde 60’lar aşıldı

2023 hedefleri için 600 büyük savunma projesi

Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde yürütülen proje sayısı 600'e ulaştı. Projelerden 50'sinin 2017'de başladığını kaydeden Müsteşar İsmail Demir, yaklaşık 40 projenin de imza aşamasında olduğunu söyledi. Uzun menzilli karadan karaya füze teslimatları sürerken, Bora ve Kasırga füzelerinin imalatları da devam ediyor. Müsteşarlık bünyesinde yürütülen proje sayısının 600'e ulaştığını belirten Demir, "Uzun menzilli karadan karaya füze teslimatlarımız devam ediyor, Bora ve Kasırga füzelerimizin imalatları sürdürülüyor" dedi. Demir, Türk savunma sanayisi ve sanayicilerden beklentilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, sektörün, "Güçlü Türkiye" için beklentilerden fazlasını yapması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "seferberlik talimatını" savunma sanayisinde hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

PROJELERDEN 50'Sİ BAŞLADI

Göreve başladığında müsteşarlık bünyesinde 300 civarındaki proje sayısının 600'e ulaştığını belirten Demir, "Projelerden 50'si 2017'de başladı. Elimizde Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde çıkan 22 karara ilaveten yaklaşık 40 proje imza aşamasında bekliyor" dedi. Zırhlı personel taşıyıcı ve muharebe araçlarında önemli teslimatlar yapıldığını anlatan Demir, şöyle konuştu: "Akıllı bombalar, kanatlı güdüm kitleri, hassas güdüm kitleri, lazer güdüm kitleri, nüfuz edici bomba gibi imalatlarda önemli mesafeler kaydettik ve teslimatlara başladık. ABD'den geçmiş yıllarda defalarca isteyip bir kısmını nazla, niyazla gecikmeli de olsa alabildiğimiz, daha sonra yapıp kullanmaya başladığımız hassas güdüm kitleri konusunda aldığımız mesafe önemli. Geçen ay başbakanımızın ziyareti sırasında bize görüşmelerde 'Ne isteyelim, var mı bir talebiniz' diye sorduklarında gönül rahatlığıyla 'Hiçbir şey istemiyoruz, bunu bildirebilirsiniz' dedik." Hava ve kara araçlarının motor ve transmisyon ihtiyaçlarının milli imkânlarla karşılanması amacıyla ilgili alanlarda geliştirme projelerini başlattıklarına işaret eden Demir, Milli Piyade Tüfeği teslimatlarının devam ettiğini dile getirdi.

MİLLİ FÜZE SİSTEMİ PROJESİ BAŞLADI

Müsteşarlık bünyesinde çok sayıda Ar-Ge projesinin başlatıldığına değinen Demir, "Son günlerin popüler konusu S-400'ler varken ısrarla milli hava savunma füze sistemi çalışmamızın başladığını ve şirketlerimizin bu çalışmalara devam ettiğini belirtiyoruz. Özellikle Hisar-A, Hisar-O, Hisar-U gibi sistemlerin çalışmalarının şu anda yapıldığını vurgulamak istiyoruz" diye konuştu. Demir, bugüne kadar bin 100'den fazla Kirpi, 300'ün üzerinde Kobra, 230'u aşkın Ejder Yalçın zırhlı aracının silahlı kuvvetlere verildiğini bildirdi. Altay tankının seri üretimi için teklifleri aldıklarını belirten Demir, "Değerlendirmenin akabinde hızla seri üretim faaliyetlerine başlayacağız" ifadesini kullandı. Demir, ATAK helikopterinin 26'ncısının teslim edildiğini, 27'ncisinin hazırlıklarının sürdüğünü, 38'i taktik, 5'i operatif 43 insansız hava aracının hizmet verdiğini, bunların yaklaşık 10'unun da silahlı olarak kullanıldığını söyledi.

'CESARET, YÜREK VE ADANMIŞLIK İŞİ'

İsmail Demir, sektörün insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bunlara yenilerini ekleyeceklerini belirtti. İnsansız ve Otonom Kara Araçları Tasarım Yarışması'na benzer yeni yarışmalar düzenleyeceklerini anlatan Demir, bu konudaki projelere sanayicilerden destek ve katkı vermesini beklediklerini dile getirdi. Demir, insan kaynağına yapılan yatırımın en önemli ayaklarından birini, sürpriz etkisi yapacak teknolojilerin hayata geçirilmesi ve buna uygun bir ortamın yaratılması olarak gördüklerini vurguladı. Savunma sanayisine seferberlik ruhuyla katılmak gerektiğine işaret eden Demir, "Sanayicilerimiz başta olmak üzere bu ruhu derinden hissetmek gerekiyor. Sanayicilik bir anlamda kahramanlıktır. Kolay para kazanılabilecek bir dizi alan varken parayı savunma sanayisine yatırmak ve burada çok büyük kazanç beklemek akıllıca değil, cesaret, yürek ve adanmışlık işidir" değerlendirmesinde bulundu.

SES HIZINI İKİYE KATLAYACAK

TUSAŞ/TAI, İngiltere ile imzalanan işbirliği anlaşmasının ardından, milli savaş uçağı TFX'i geliştirme projesine süratle devam ediyor. Milli savaş uçağının Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 2070 yılına kadar hizmet verebilecek yeteneklere sahip olacağı belirtildi. TFX'in teknik özellikleri de netlik kazanmaya başladı. Yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda, Türkiye'nin dünyada ABD, Rusya ve Çin'den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alacağı vurgulandı. Milli savaş uçağının ilk uçuşunu 2023 yılında yapması hedefleniyor. TFX'in 2030 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri'nde aktif olarak kullanılmaya başlanması ve görev süreleri kademeli olarak sona erecek F-16 uçaklarının yerini alması öngörülüyor.

ATAK 2 DE GELİYOR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yıllardır geliştirilen ve sahada başarılı sonuçlar veren T129 Atak helikopterinin gelişmiş versiyonu da geliyor. Atak 2'nin yeni görüntüleri de servis edildi. TUSAŞ tarafından paylaşılan konsept tasarımlarda projelere ilişkin bazı bilgilere yer verildi. Buna göre, Atak 2 Taarruz Helikopteri, T129 Atak helikopterinde kazanılan teknolojik bilgi birikimi ve operasyonel tecrübeyle tamamen milli olarak, yerli imkân ve kabiliyetlerle tasarlanacak. T625 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen alt sistemlerin de kullanılacağı Atak 2, artırılacak faydalı yük, modern aviyonik sistemler ve düşürülmüş lojistik maliyetiyle yüksek performansa sahip olacak.

Sabah

 
Trump yönetiminin ilk yılında üst düzey ayrılık rekoru
 
GENÇLER SORDU BAŞKAN ERCAN YANITLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Apple, iPhone'ları yavaşlattığından dolayı özür diledi
Apple, iPhone yazılımının bazı telefonları şarj sorunları nedeniyle yavaşlattığını kabul etti.
25 Aralık 2017 yurtta hava durumu
Yurdun doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, ...
USMED Ege Bölge Başkanlığı İzmir’de açılış yaptı
Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Ege Bölge Başkanlığı, İzmir’de ...
 
Turkcell’de dijital müşteri deneyimi dönemi
Dijital operatör Turkcell’de müşterilerin işlem süresi yüzde 60 kısalıyor
Türkiye'yi savunma alanında üst noktaya taşıyacak silah sistemi: KGK 82/83
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ...
ÖSYM 2018 yılı sınav takvimini açıkladı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), ‘2018 Yılı Sınav ve Sonuç ...
 
Bu da yamaç paraşütlü okul servisi
Isparta’da yamaç paraşütü sporuyla ilgilenen iki üniversite öğrencisi, ...
Dünyanın ilk robot vatandaşı: Sophia
Suudi Arabistan, ünlü Hollywood yıldızı ve moda ikonu Audrey Hepburn'e ...
Uzmanlardan sosyal medya kullanıcılarına uyarı: İzleniyorsunuz
Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Gazi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri